Zanimljivosti

ISTANBUL: Otvoren Kulturni centar Bosna- Sandžak u gradu na Bosforu… (foto)

Svakako do je riječ o reprezentativnom objektu na više od 2.500 kvadratnih metara u općini Bayrampasha, gdje inače živi veliki broj Bošnjaka, a koji je danas presjecanjem vrpce svečano otvoren…

ISTANBUL: Regija Zanimljivosti, Putovanja, vijesti, ponedeljak, 28: 10… 09: 25… ISTANBUL: Otvoren Kulturni centar Bosna- Sandžak u gradu na Bosforu…

“Ovo je veliki dan za Bošnjake u Turskoj”, poručio je gradonačelnik Sarajeva Abdulah Skaka na otvorenju Kulturnog centra Bosna Sandžak u Istanbulu.

Riječ je o reprezentativnom objektu na više od 2.500 kvadratnih metara u općini Bayrampasha, gdje inače živi više od 60.000 Bošnjaka, a koji je danas presjecanjem vrpce svečano otvoren.

Gradonačelnik Skaka je i kao izaslanik predsjednika Bakira Izetbegovića prenio važne poruke bošnjačkoj zajednici u najvećem turskom gradu.

“Grad Sarajevo Vam je na raspolaganju. Čut ćete često da Sarajevo nije kao prije. I to je tačno. Sarajevo je snažnije, bolje, slobodnije i otvorenije nego ikada. Vi ste dio nas i naša su vam vrata uvijek otvorena”, rekao je gradonačelnik Skaka.

Otvorenju objekta istanbulskog Udruženja za kulturu i solidarnost “Bosna Sandžak”, koje okuplja Bošnjake porijeklom iz Bosne i Hercegovine i Sandžaka, prisustvovali su visoke zvanice iz političkog i društvenog života u Republici Turskoj, zatim zamjenik ministra odbrane BiH Sead Jusić, ministri u vladi Crne Gore, zatim ambasadori BiH i Srbije, predstavnici brojnih udruženja iz BiH, Srbije, Crne Gore i drugih država regije, među kojima i predsjednik BZK Preporod Sanjin Kodrić.

Tokom svečanosti predstavljene su aktivnosti Udruženja, prije svega na polju humanitarnih akcija za pomoć Bosni i Hercegovini tokom rata 1992-1995. godine i poplava 2014. godine. Zanimljivo je da arhitektonsko rješenje centra simbolizira Stari most u Mostaru.

Foto: Stav.ba

Među brojnim aktivnostima ovog Udruženja je i pomoć porodicama sa djecom koja dolaze na liječenje u Tursku. U sklopu kulturnog centra osiguran je i smještaj za takve porodice.

Rukovodstvo BZK Preporod, nakon svečanosti otvaranja kulturnog centra, održalo je sastanak sa predstavnicima udruženja “Bosna Sandžak” te bošnjačkim i sandžačkim udruženjima u Republici Srbiji i Crnoj Gori. Razgovaralo se o zajedničkim projektima koji će biti pokrenuti u skoroj budućnosti.

izvor iBalkan.net /agencije AA

SARAJEVO, CRVENI TEPIH: Danas počinje 24. Sarajevo film festival…

Čast da otvori 24. izdanje SFF-a pripala je slavnom poljskom Read more

admin

Share
Published by
admin

Recent Posts

JELENA Karleuša uputila “izvinjenje” nakon izjave o Crnoj Gori: Nismo braća… (foto)

Nastup srpske pjevačice u Podgorici otkazan zbog govora mržnje... PODGORICA- BEOGRAD: Regija, Zanimljivosti, vijesti, srijeda,…

2 sata ago

PODGORICA: Prekinuta sjednica Skupštine CRNE GORE, obezbjeđenje reagovalo zbog verbalnog sukoba VASILIJA Čarapića i NERMINA Abdića… (foto, video)

Prema našim nezvaničnim saznanjima, sjutra će, uoči premijerskog sata, biti održan kolegijum na kojem će…

2 sata ago

ALEKSANDRA Vuković Kuč: JELENA Nedović, da se IZVINI- PES- u, više ne vjerujemo ni u šta što kažu… (foto, video)

Aleksandra Vuković Kuč (DPS) pozvala je poslanicu Evrope sad Jelenu da se izvini javnosti, Sjedinjenim…

3 sata ago

KENANA Strujić- Harbić ispravila MOMČILA Lekovića: Krštenicu ne mora da ima najmanje petina građana Crne Gore… (foto, video)

Poslanica Bošnjačke stranke Kenana Strujić- Harbić reagovala je mreži X na izjavu poslanika Demokrata Momčilo…

5 sati ago

SANEL Kajan- “UPOZORAVA na HRVATSKI BARBARIZAM”: Bošnjaci u Mostaru u opasnosti, ostavili pogrebne vijence, svijeće i smrtovnice na kojima su ožalošćene “BALIJE”… (foto, video)

Zastupnik Demokratske fronte u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH Sanel Kajan objavio je na društvenim mrežama uznemirujuće fotografije…

5 sati ago

This website uses cookies.