IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

GRČEVI U NOGAMA SU JAKO OPASNI: Ukazuju na mnogo ozbiljnije stanje, obavezno provjerite OVO… (foto)

Grčevi u mišićima dolaze naglo te predstavljaju stezanje mišića poslije buđenja ili nakon što zaspimo…

ISTANBUL: Regija, Zanimljivosti, Putovanja, vijesti, utorak, 29: 10… 21: 55… GRČEVI U NOGAMA SU JAKO OPASNI: Ukazuju na mnogo ozbiljnije stanje, obavezno provjerite OVO…

Grčeve može uzrokavati bilo koja fizička aktivnost… Također, grčeve može uzrokavati bilo koja fizička aktivnost.Nedostatak tečnosti glavni je uzrok pojave grčeva u mišićima.

Probadajući i intenzivan bol najčešće nastaje u nogama, mada može da se javi i u drugim dijelovima tijela.

Ovo stanje traje od nekoliko sekundi do nekoliko minuta. Noćni spazam mišića javlja se odmah kada se utone u san ili ujutru po buđenju, a najčešće je posledica slabe cirkulacije mada se javlja i kada je tuhelesna temperatura niža od uobičajene.

Ako vas usred noći probudi bolan grč u nozi, niste jedini. Prema studiji iz 2012. godine objavljenoj u časopisu “American Family Physician” čak 60 posto osoba bar jednom u životu doživi to bolno iskustvo, a studija iz 2017. godine pokazala je da je ta pojava učestalija kod ljudi starijih od pedeset godina.

Iako je ova tegoba široko rasprostranjena, njezini uzroci nisu sasvim jasni. “Naći ćete mnogo različitih mišljenja, ali jednostavna istina je da niko zaista ne zna zašto se grčevi u nogama javljaju noću”, kaže Scott Garrison, dr. Sc., Izvanredni profesor porodične medicine na Sveučilištu Alberta koji je objavio više studija o noćnim grčevima u nogama.

Neki znanstvenici smatraju da je uzrok u savremenom načinu života: “Dok su naši drevni preci proveli puno vremena u skupljanju plodova, znači u položaju čučnja i polučučnja, suvremeni način života uglavnom ne uključuje takve pokrete važne za istezanje mišića te dolazi do grčenja.”

Čitaj još:   DRITAN NAKON SRAMOTNE IZJAVE MINISTRA CRNE GORE: "Glasat ću za SMJENU Leposavića!" (VIDEO)

Druga grupa stručnjaka smatra da dok ležimo na krevetu, noge često stoje u plantarnoj fleksiji (opružen skočni zglob – povećan kut između dorzalne površine stopala i prednje strane potkolenice), što skraćuje mišiće. Kada stopalo počiva u ovom položaju duže vrijeme, čak i mali pokret može izazvati grč…

Ostali mogući uzroci grčeva u mišićima:

dugo stajanje…

diuretici…

manjak kalcijuma i magnezija…

lijekovi za astmu…

trudnoća..

dijabetes…

hipertenzija…

artritis bolesti respiratornog sustava…

depresija…

Prevencija i lečenje

Postoji nekoliko dokaza da istezanje pomaže. Mala studija iz 2012. studija otkrila je da osobe koje se istežu prije spavanja za 59 posto imaju manju vjerovatnost da će doživjeti grčeve u nogama tokom noći, dok slična studija provedena 2005. nije pokazala iste rezultate (ispitanici koji su se istezali prije spavanja nisu ređe imali grčeve)…

Čitaj još:   BRENA OPLJAČKANA NA AERODROMU: Ukraden kofer sa BASNOSLOVNOM SUMOM LOVE...

Ako imate grč možete pokušati sledeće:

– Istezanje mišića..

– Šetnja ili treskanje nogom..

Ako smatrate da grčeve u mišićima uzrokuje upotreba lijekova, savetujte se s doktorom, kako bi vam promijenio terapiju!!!

http://iBalkan.net

NAJAMNIK- Priča prema istinitom dogadjaju… (foto)

U Prlinama na domak Akova živjela je porodica Raifa Pilava. Read more

SARAJEVO, CRVENI TEPIH: Danas počinje 24. Sarajevo film festival…

Čast da otvori 24. izdanje SFF-a pripala je slavnom poljskom Read more

Komentariši