ANKARA: “Atak” UDARNA PESNICA turske vojske, ubitačni helikopter BEZ KONKURENCIJE (foto i video)

https://pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});

Sve što treba da znate o turskom ubitačnom helikopterom T129…

ANKARA: Svijet, Ekonomija, Zanimljivosti, nedelja, vijesti, 1711… 01: 51… ANKARA: “Atak” UDARNA PESNICA turske vojske, ubitačni helikopter BEZ KONKURENCIJE (foto i video)

Turska moćna armija je počela sa uspostavljanjem velike helikopterske baze nedaleko od Ras al-Ajna na sjeverozapadu Sirije, javljaju turski mediji.

Ova baza se nalazi u seocetu Al-Havas, 25 kilometara južno od Ras al-Ajna, na severu provincije Hasaka…

– Zemljište koje su Turci zauzeli je veličine 120.000 metara kvadratnih – rekao je Yasir Hamud, lokalni novinar. Oficiri i inžinjerci turske vojske sada utvrđuju svoju novu bazu, prije svega gradnjom velikih cementnih uzvišenja...

Udarna pesnica turske vojske je helikopter TAI/Agusta Vestland T129 ATAK. Ta letjelica je plod saradnje italijanskog koncerna Agusta Vestland (danas u vlasništvu Leonardo grupe) i turskog TAI (Turkiš aerospejs industriz), a sa ciljem da se zamijeni ostarela flota letjelica američkog porekla.

Čitaj još:   TAJNA,MIKIJEVOG ULASKA: POSEBNI ZADATAK, Evo šta će sve da radi takmičarima...(foto i video)

Helikopter je baziran na platformi italijanske A129 Mangusta, a glavna namjena ove ubitačne letelice je izvođenje jurišnih i izviđačkih zadataka na teškim terenima i u vrelim klimatskim uslovima.

Letjelica je opremljena naprednom aparaturom koja omogućava i dnevne i noćne operacije.

U T129 je ugrađena visokotehnološka avionika turske proizvodnje, prerađeni su ramovi u odnosu na italijansku Mangustu, unapređeni motori i sistemi prenosa, kao i rotori. 

ATAK može da nosi kombinacije sledećih tipova naoružanja: 12 navođenih protivtenskovskih raketa vazduh-zemlja UMTAS, nosni “gatling” top od 20 mm, nevođene rakete od 70 mm kao i rakete vazduh-vazduh Stinger.

U arsenalu turske vojske je 59 letelica, a cio program razvoja je koštao 3.2 milijarde dolara. Turska već razvija težu oklopljenu verziju helikoptera pod nazivom ATAK II. 

Čitaj još:   Dnevni horoskop za 25. april 2019. godine

T129 je u aktivnoj upotrebi u Siriji, a u februaru prošle godine jedan su oborili teroristi PKK iznad Afrina.

Džihadisti takozvane Sirijske nacionalne armije su preuzeli Ras al Ajn od kurdskih Sirijskih demokratskih snaga prošlog mjeseca, u okviru turske operacije Izvor mira. Ova nova baza je još jedan znak da je, kolokvijalno rečeno, Turska tu da ostane...

Izvor agencije

https://pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});

Komentariši