IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

PREDSJEDAVAJUĆI BIH: Željko Komšić, dokument ide u Brisel,Tegeltija imenovan… (foto)

Prihvatanjem ovog dokumenta, član Predsjedništva BiH Milorad Dodik pristao je da poštuje državne obaveze BiH, koje se tiču puta ka NATO, a koje je derogirao više od godinu dana…

SARAJEVO: BiH, Ekonomija, Zanimljivosti, Putovanja, vijesti, utorak, 19: 11…19: 25…  PREDSJEDAVAJUĆI BIH: Željko Komšić, dokument ide u Brisel,Tegeltija imenovan…

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić kazao je za bh.medije da je na današnjoj sjednici kolektivnog šefa države postignut dogovor oko imenovanja mandatara za sastav Vijeća ministara BiH. 

– Dokument ide u Brisel, Tegeltija je imenovan – bio je kratak u svojoj izjavi Komšić, ne želeći da pojašnjava detalje…

BiH ide u NATO, najkraće je moguće objašnjenje iznenadnog obrta na političkoj sceni do kojeg je došlo nakon što je Predsjedništvo BiH usaglasilo dokument “Program reformi BiH”, koji će biti poslan u sjedište Alijanse u Briselu, dan nakon što Zoran Tegeltija bude potvrđen kao predsjedavajući Savjeta ministara u Predstavničkom domu BiH.

Prema mojim izvorima, u navedenom dokumentu (drugo ime za ANP) nema ni riječi o vojnoj neutralnosti Republike Srpske, što, praktično, znači da je Milorad Dodik, član Predsjedništva BiH iz RS, odustao od te Rezolucije izglasane u parlamentu entiteta.

Čitaj još:   NOVOPAZARAC slavio u ALBANIJI: Elzan BIBIĆ, pobjednik ulične trke u Valoni... (foto)

Dodik je javnosti upriličio nevjerovatan, rijetko viđen,  politički zaokret, jer je, koliko juče, tvrdio da RS nikada neće odustati od vojne neutralnosti, da nikakav dokument ni pod kakvim imenom (ANP ili neko drugo ime) neće biti poslan u Alijansu, da bi 19.11.2019. godine, nakon sastanka sa ambasadorima Kvinte (SAD, Francuska, Njemačka, Italija, Velika Britanija) i šefom delegacije EU, na sjednici Predsjedništva prihvatio “Program reformi za BiH”, samim tim i put BiH u NATO.

U dokumentu koji će biti proslijeđen NATO savezu postoji poglavlje “Reforma odbrane”. Reforma odbrane je u potpunosti preuzeta iz ANP-a i vršiće se u skladu sa NATO standardima.

Prihvatanjem ovog dokumenta, član Predsjedništva BiH Milorad Dodik pristao je da poštuje državne obaveze BiH, koje se tiču puta ka NATO, a koje je derogirao više od godinu dana…

http://iBalkan.net

NAJAMNIK- Priča prema istinitom dogadjaju… (foto)

U Prlinama na domak Akova živjela je porodica Raifa Pilava. Read more

SARAJEVO, CRVENI TEPIH: Danas počinje 24. Sarajevo film festival…

Čast da otvori 24. izdanje SFF-a pripala je slavnom poljskom Read more

Komentariši