IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

SULTANOV MERAK: Turski kremasti specijalitet

U moru turskih slatkih delicija moramo izdvojiti Sultanov MERAK-kremasti kolac koji je zaista toliko ukusan a tako jednostavan za pripremiti. Ovaj prelijep kolač zelimo da predstavimo i vama kako biste i vi uživali u istom.

Sastojci: 

250 g lisnatog tijesta, puter za podmazivanje pleha, 1 l mlijeka, 200 g šećera, 5 jaja, 100 g brašna, 150 g putera, 1 kašičica ekstrakta vanile, 200 ml slatke pavlake.

Priprema: 

Razvući tijesto na debljinu oko 2 mm na površini posutoj sa malo brašna. Razvučenu koru prebacite na prevrnut pleh i izbockajte viljuškom. Zatim premažite koru vodom uz pomoć četkice, pa je pospite kroz sito šećerom u prahu, vrlo malo. Pecite na 210 stepeni 20 minuta, dok dobro ne porumeni. Izvadite da se hladi na rešetki od rerne. Ohlađenu koru izlomite u vanglu rukama na sitne komadiće.

Veliki pleh dobro podmažite puterom, pa svuda pospite izmrvljenu koru ravnomjerno (protresite pleh ako treba). Mlijeko i 100 g šećera staviti da se zagrijevaju, a u međuvremenu razbijte jaja, umutite blago žicom, pa dodajte 100 g šećera i opet mutite žicom. Dodajte i brašno, pa lijepo sjedinite u kremastu, jednoličnu smjesu.

Čitaj još:   Uživajte u svakom zalogaju: SULTANOV ĆEVAP ILI ''SULTAN KEBAB'' (foto, video)

Provrelo mlijeko postepeno dodajte u smjesu sa žumancima, miješajući žicom da se lijepo sjedini. Vratite sve na vatru i kuvajte uz neprestano miješanje. Kad provri, smanjite temperaturu i kuhajte još 2 minuta, da se lijepo zgusne.

U vruć fil dodajte puter isjeckan na kockice, zatim ekstrakt vanile (sačekajte 30 sekundi da puter omekša), pa promiješajte da se lijepo sjedini. Izmrvljenu koru prelijte skuvanim filom, pa poravnajte nožem. Ostavite da se hladi oko 2 sata na sobnoj temperaturi.

Umutite slatku pavlaku čvrsto, pa je nanesite na ohlađen fil. Fino poravnajte, pa zagrejanim nožem po dužini presjecite 12 traka.

http://ibalkan.net

OD DANAS Jedite šta god želite i smršaćete, ali uz ova pravila!!!

Sve dok se Zemlja okreće, žene će hteti da znaju kako Read more

KAKO UKLONITI BUBULJICE: Jeftino rešenje u vlastitoj kuhinji…

PRAKTIKUJ I PROVJERI Evo šta da uradite da vam bubuljica Read more

OVO Voće i povrće ne treba guliti prije konzumacije…

Da li ste znali da određene vrste voća i povrća Read more

Komentariši