Zašto AMERIČKI PREDSJEDNIK gomila VOJSKU u SAUDIJSKOJ ARABIJI ???

https://pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});

Donald Trump planira da poveća broj trupa u Saudijskoj Arabiji na tri hiljade i tamo rasporedi novo oružje – dvije eskadrile lovaca, raketne sisteme i radare.

Prema njegovim riječima, to će se dogoditi “u narednim nedjeljama”. Glavni cilj američkog vojnog prisustva u toj zemlji su demonstracija moći saveznicima, pritisak na Iran i saudijska nafta, navodi Sputnjik.

U pismu američkog predsjednika Kongresu navodi se da će SAD u narednim nedjeljama poslati dodatne jedinice u Saudijsku Arabiju u cilju zaštite naftnih objekata. Prve trupe su već stigle tamo, dok će ostale doći u toku narednih nedjelja.

Ukupan broj američkih vojnika u Saudijskoj Arabiji, sa tim dodatnim snagama, brojaće oko 3.000 ljudi. Vojska će ostati tamo dokle god bude neophodno, a u cilju jačanja protivvazdušne i protivraketne odbrane u Saudijsku Arabiju stići će i raketni i radarski sistemi, vazdušno ekspedicijsko krilo za podršku lovcima Ratne avijacije i dvije eskadrile lovaca.

Čitaj još:   TEHERAN, ŽESTOKO UPOZORENJE: „Donald Tramp će u sukobu s nama proći kao SADAM HUSEIN“!

Moskva ocjenjuje da namjera Amerike da u narednim nedjeljama pošalje dodatne jedinice u Saudijsku Arabiju vodi ka eskalaciji tenzija u regionu Persijskog zaliva. To je povećanje pritiska i demonstracija sile usmerena protiv Irana na svim frontovima, rekao je zamjenik ministra spoljnih poslova Rusije Mihail Bogdanov.

Eksperti predviđaju da će Vašington dodatno povećavati pritisak na Teheran, a da će situacija u Persijskom zalivu i dalje ostati teška. U ovoj fazi isključuje se mogućnost vojne operacije SAD protiv Irana, ali nije isključeno da bi se to moglo dogoditi u budućnosti, s obzirom da je pritisak Pentagona izuzetno velik, a da su američke korporacije veoma zainteresovane za iransku naftu.

izvor: agencije

https://pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});

Komentariši