POTRESI, DRMAJU BALKAN: SEDAM ŽARIŠNIH ZONA, OVO NEĆE STATI…

(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});

SVAKAKO DA Za razliku od meteorologa, seizmolozi ne mogu kratkoročno predvideti izbijanje zemljotresa…

ISTANBUL: Regija, Putovanja, Zanimljivosti, vijesti, utorak, 26: 11, 18: 55…  POTRESI, DRMAJU BALKAN: SEDAM ŽARIŠNIH ZONA, OVO NEĆE STATI…

Ipak, ovo su samo neke poznate zone a koja su “žarišta”… 

Zemljotres koji je jutros u 3.54 pogodio Albaniju i koji se snažno osjetio i u BiH i Crnoj Gori i cijelom regionu, jedan je od najjačih pored onog iz 1979. godine. Usledili su naknadni potresi, a poslednji jači zemljotres koji je registrovan u Albaniji bio je u 14.05 i iznosio je 4,4 jedinice Rihtera.

Oko 10.20 zemljotres jačine 5,5 jedinica Rihtera pogodio je Hercegovinu. I ovaj potres osjetio se u Hrvatskoj i Srbiji. Oko 15 časova zabiležen je potres od tri jedinice.

Čitaj još:   HLADAN TUŠ: MENSUR ostavio sve u ŠOKU...

Najavljeni su i novi udari, a najcrveniji na mapi je upravo Balkan, koji se od jutros trese.

Dežurni seizmolog u Seizmološkom zavodu Srbije Goran Krunić navodi da tlo u Srbiji jeste mirno, kada je riječ o jakim potresima. Dodaje i da seizmička aktivnost ne prestaje.

– Postoje instrumentalni zapisi da se zemljotresi dešavaju u Srbiji, ali, što se tiče osjećajnih zemljotresa, poslednji je zabeležen 21. novembra na teritoriji Zaječara, magnitude 2,3 jedinice – kaže Krunić.

Na pitanje da li seizmolozi mogu da predvide vrijeme ili lokaciju potresa, Krunić je rekao da je moguće dati samo dugoročnu prognozu.

– Nažalost, seizmolozi nisu u mogućnosti, za razliku od Hidrometeorološkog zavoda, da daju kratkoročnu prognozu. Seizmolozi mogu dati samo dugoročnu prognozu sa svelikom stopom ostvarenja. Kad kažem dugoročnu, to je na 10, 50 godina – rekao je Krunić.

Navodi da su poznate žarišne zone, kako u regionu tako i u Srbiji.

Čitaj još:   HRVATSKI NOVINAR OTKRIO ISTINU: "Laže, Kolinda novinarka, JP bila na sastanku, prenijela što je predsjednica rekla..." (foto)

– Žarišne zone koje mogu generisati zemljotres u Srbiji su Kopaonik, Zapadna Srbija, Kraljevo, Kragujevac, Svilajnac, Rudnik, Lazarevac – naveo je Krunić...

http://iBalkan.net

(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *