IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

PROMOCIJA KNJIGE VLADANA DJOKIĆA ” TRAGOVI PROŠLOSTI”-Priče o duši stare PAZARSKE ČARŠIJE

Promocija knjige ” Tragovi proslosti”, autora Vladana Djokica, uprilicena u prostorijama biblioteke “Dositej Obradovic”, ostace u secanju, ne samo po posecenosti, vec ponajvise po toploj, prijatnoj atmosferi koja je vracala dah proslosti, neceg davno prezivljenog, cega se nostalgicno prisecamo kroz price zapisane perom naseg dragog sugradjanina. To su price o ljudima koji su obelezili jedno vreme , ostavili trag u ovoj carsiji i knjiga predstavlja, kako rece autor, spomen na te dobre ljude, drage sugradjane.

Najvecu vrednost knjige predstavlja to sto je na papiru ostavljen trag, kao svedocenje o ljudima, o carsiji, o odnosima medju ljudima, dobrim komsijskim odnosima, bez obzira na razlicitosti, kada se stari Alibeg u nevolji prvo obracao svom komsiji, zandarmerijskom nacelniku Djokicu, a pekar Ibraga, najlepsu piticu cuvao za svog komsiju Raca, deca se podjednako radovala uskrsnjim jajima, kao i bajramskoj baklavi!

To vreme, koje je dugo bilo smesteno u sehari Vladanove duse, zamirisalo je nanovo kada nam je on dozvolio da u nju zavirimo.

Čitaj još:   LION: Rudar sezonu počine s crno- bijelim u dvomeču s Partizanom...

” Kada bih mogao da ocistim Rasku i Josanicu, da vratim sve mirise lipa, hanumine ruke izrasle iz duvara od cerpica, ruze od koje se pravi djulsija,curkicke simite, snezne zime i tople kise, pa da zagazim bosonog po barama sokackim…”, kaze autor, a u ocima mnogih prisutnih zaiskrila je suza, kao zal za necim cega vise nema, za tragovima proslosti, kako autor i nazva svoju, prvoobjavljenu knjigu.

Nadam se da ce ih biti jos mnogo, na radost svih onih koji su u Vladanovim pricama prepoznali dusu stare Pazarske carsije!

Tekst- Fatima Međedović- Fotografije Senko Župljanin

http://ibalkan.net

Dnevni horoskop za srijedu 20. jun 2018.

Dnevni horoskop za srijedu 20. jun 2018. Danas je srijeda Read more

VARLJIVO LJETO, DRASTIČNA PROMJENA VREMENA: Obilni pljuskovi i jak vjetar, temperatura pada…

OVO JE VARLJIVO LJETO, DRASTIČNA PROMJENA VREMENA: Obilni pljuskovi, jak Read more

Komentariši