PREMINUO “POPARA” IZ SREĆNIH LJUDI: Zoran Rankić, rođen u BiH, karijeru počeo u Sarajevu, umro u staračkom domu… (foto i video)

(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});

Bio je poznat po ulogama Žarka Popare u TV- seriji „Srećni ljudi“…

BEOGRAD: Regija, Putovanja, Zanimljivosti, vijesti, ponedeljak, 09: 12, 16: 55… PREMINUO “POPARA” IZ SREĆNIH LJUDI: Zoran Rankić, rođen u BiH, karijeru započeo u Sarajevu umro u staračkom domu…

Poznati glumac iz regiona i književnik Zoran Rankić preminuo je u Beogradu, u 84. godini, poslije duže i teške bolesti u staračkom domu. 

Bio je najpoznatiji po ulogama Žarka Popare u TV-seriji „Srećni ljudi“, emitovanim na TV Beograd i RTS-u.

Glumio je autoritativnog, plahovitnog direktora firme koji je flertovao sa skoro svim ženskim likovima serije, a njegova čuvena “Mmmm Bebo…” jedna je od onih rečenica koje su obiležile domaću televizijsku epohu devedesetih.

Svakoj se obraćao sa “gospođice, gospođo”, a umeo je i da zaviri ženama pod suknju i da kaže: “Tražite, Bebo, samo tražite…”.

Čitaj još:   Dnevni horoskop za 14. maj 2019. godine

Rankić je rođen u Derventi (BiH) 1935. godine. Bio je prvak Beogradskog dramskog pozorišta, satiričar, dramski pisac, reditelj, aforističar i pesnik.

Ostvario je 26 uloga na filmu i televiziji i više stotina na radiju, a bio je poznat i po izvanrednim interpretacijama poezije na brojnim književnim večerima.

Pozorišnu karijeru započeo je u Narodnom pozorištu u Sarajevu, čiji je bio član do 1960. godine. U malom pozorištu Sarajevo bio je od 1971. godine, u Savremenom pozorištu Beograd od 1961—1975. godine, a u Beogradskom dramskom pozorištu od 1975—1999. godine.

Prvu televizijsku ulogu dobio je u filmu „Sektor D“ 1962. godine, a naredne godine pojavio se u televizijskoj seriji „Šest svečanih pozivnica“.

Autor je dramskih djela “Kalemegdanci” i “Skretnica”. “Kalemegdanci” su, u njegovoj režiji postavljeni na sceni Beogradskog dramskog pozorišta. Zoran Rankić je autor zbirki pesama “Aorist” (1992.) i “Ekser” (2006). Objavio je i knjige aforizama: “Doviđenja, kako ste?” (1990, 1993); “Aforizmi” (1999); “Balkanski nervčik” (2005); “Ovde kiša, ali i Srbija” (2006) i „Kod cara u podne“ (2012).

Čitaj još:   Postavila ZOLI surovi uslov: Ako uđe u Zadrugu, mora da ispuni OVO... (foto i video)

Zoran Rankić je za književni rad dobitnik nagrada: “Braća Ormai” i “Ježeva bodlja”, „Ošišanog ježa“; “Radoje Domanović”, Udruženja književnika Srbije; „Dragiša Kašiković“, Izdavačke kuće „Srpska reč“; „Zlatna značka“ Kulturno-prosvetne zajednice Srbije i „Jovan Hadži-Kostić“, „Večernjih novosti“.

izvor agencije

(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *