IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

NOVI PAZAR: Ćulah – kapa koju su nosili Bošnjaci, Albanci, Srbi…

Rahmetli Safet Glogić bio je posljednji ćulahdžija u Novom Pazaru. Njegova radnja nalazila se pod Hamamom, u ulici 7. juli.

Na naslovnoj fotografiji uz ovaj tekst je njegova slika snimljena 1978. godine, kao i fotografija njegove nekadšnje ćulahdžijske radnje u Novom Pazaru.

Glogić je pored svoga zanata volio i fudbal i tim dvema ljubavima je posvjećivao najviše vremena.

O ćulahu je znao sve. Cijeli historijat ove kape. Napominjao je da je ovu kapu na Balkan donio Napoleon. Da je zbog tradicionalne bijele boje predstavljala znak mira, piše Facebook stranica Stari Dedo.

Napoleonovi vojnici koji su je nosili željeli su da lokalnom stanovništvu Balkanskih zemalja sugerišu da su oni za mir, nikako za rat.

Tvrdio je da su ovu kapu preuzimali mnogi na ovim prostorima, pa i Bošnjaci, Albanci, Makedonci, Srbi i Crnogorci jer je nosila poruku slobodarskog duha. Kasnije je utjemeljenje našla samo u albanskom narodu.

Bošnjaci su je zamijenili fesom, a Srbi šajkačom, Crnogorci kariklijom ili zavratkom. Samo u manjim sredinama ostala je popularna kod stanovništva. Tako je bilo i u Pazaru.

Čitaj još:   KRIZNI ŠTAB SRBIJE NAPOKON PRIZNAO ISTINU: Novi Pazar grad sa najvećim brojem umrlih od korona virusa... (foto)

Kao dječak od sedam godina, rahmetli Safet Glogić je ostao bez oca. O njegovom odrastanju brinuo se dedo po ocu, koji ga je svugdje vodio. Tako je i čaršiju upoznao. Tridesetih godina prošlog vijeka, kao mladić, počeo je sa proizvodnjom i opravkom ćulaha. Jedini je u regionu imao vunu iz Persije. Radio je tako narednih pedeset godina, sve do 1985. godine.

Uživao je i u fudbalu i bio odličan igrač. Igrao je sa tada velikim fudbalerima našeg kraja, kakvi su bili rahmetlije Raso Nišić, Bećo Brunčević, Ramiz Lakota, rahmetli Omer Prtinac, Kiko Hudović, Ahmet Buhić, Ismet Pećanin, Bejto Binjoš (golman) i  Ćifo Škrijelj.

Izvor: Facebook / Stari Dedo

Šerif Gurdijeljac-Sve će biti gotovo pre kraja šeste runde

Mladi IBF svetski prvak u superpero kategoriji Šerif Gurdijeljac rekao Read more

Komentariši