IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

KRVOLOK IZ FOČE, PUKOVNIK KOJI JE NAREDIO RUŠENJE ”ALDŽE” DŽAMIJE POBJEGAO U KRAGUJEVAC… (video)

Podsjećamo, Goran Mojović, jedini kojem je potvrđena optužnica za rušenje Aladža džamije u Foči, direktno je optužio upravo pukovnika Kovača da je zajedno sa Kriznim štabom izdao naredbu za rušenje Aladža džamije.

Tužilac Posebnog odjela za ratne zločine Tužilaštva BiH podigao je optužnicu protiv Marka Kovača, rođenog 1935. godine u selu Mazoče, opština Foča, nastanjenog u Kragujevcu u Srbiji. Optuženi Kovač se tereti za zločine počinjene nad žrtvama bošnjačke i hrvatske nacionalnosti sa područja Foče, saopštili su danas iz Tužilaštva BiH, prenosi Anadolu Agency (AA).

Optuženi se tereti da je u periodu 1992. i 1993. godine, u vrijeme širokog i sistematičnog napada srpskih vojnih, paravojnih i policijskih snaga, usmjerenog protiv bošnjačkog i hrvatskog stanovništva opštine Foča, obavljajući dužnost komandanta Taktičke grupe Foča u okviru VRS, učestvovao u progonu i zločinima počinjenim nad civilnim stanovništvom.

Prema navodima optužnice, Kovač je vršio progon na način da je planirao, naredio, podstrekavao, pomagao u planiranju i pripremanju i činjenju krivičnih djela, te kao nadređena osoba znao da su zločini počinjeni ili da će biti počinjeni, te nije preduzeo mjere da spriječi zločine i kazni počinioce tih djela, naveli su iz Tužilaštva BiH.

Dodaje se da je u okviru progona počinjeno nezakonito zatvaranje više stotina civila u zatvoreničke centre u KPD Foča, Srednjoškolskom centru i u sportskoj dvorani “Partizan“, mučenje, prisilno preseljenje i deportacija stanovništva, ubistva i prisilni nestanak više od 190 osoba, silovanja, te druga nečovječna djela slične prirode učinjena u namjeri nanošenja velike patnje ili ozbiljne fizičke ili psihičke povrede ili narušavanja zdravlja, kao i paljenje i uništavanje kuća i imovine, te kulturno-istorijskih i vjerskih objekata.

Čitaj još:   Pokret ,,Evropa sad“: Dan opštine na Svetu Petku 27. oktobra- konsultacije za promjenu datuma i referendum... (foto, video)

Optuženi se tereti za krivično djelo zločini protiv čovječnosti, a navode optužnice tužilaštvo će dokazivati pozivanjem 139 svjedoka, te prilaganjem više stotina materijalnih dokaza. Optužnica je proslijeđena Sudu BiH, zaključili su iz Tužilaštva BiH.

Podsjećamo, Goran Mojović, jedini kojem je potvrđena optužnica za rušenje Aladža džamije u Foči, direktno je optužio upravo pukovnika Kovača da je zajedno sa Kriznim štabom izdao naredbu za rušenje Aladža džamije.

S druge strane, pukovnik Kovač je u emisiji “Mreža” Federalne TV tvrdio da se Aladža “sama srušila” ili da je srušio “odavno mrtav čovjek”. U istoj emisiji objavljen je i snimljeni telefonski razgovor pukovnika Kovača u kojem on N. N. osobi govori kako za rušenje Aladže treba optužiti ljude koji nisu među živima jer “treba spašavati nas žive…” Pogledajte spomenuti prilog…

Čitaj još:   DRITAN SE SJETIO NEKIH IMENA: Ali ne pamti, ko mu je nudio 21 milion (foto i video)

izvor: AA-SB

SARAJEVO, CRVENI TEPIH: Danas počinje 24. Sarajevo film festival…

Čast da otvori 24. izdanje SFF-a pripala je slavnom poljskom Read more

Komentariši