ARIJANA JE UMRLA OD BOLESTI OD KOJE MNOGI BOLUJU U SRBIJI: Ignorisala je, ove SIMPTOME, na koje mi ni ne obraćamo PAŽNJU… (foto)

https://pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});

Žalila se na glavobolju, ali je bilo kasno kad je ustanovljeno šta je upitanju…

ISTANBUL: Regija, Putovanja, Zanimljivosti, ponedeljak, 16: 12, 23: 25…  ARIJANA JE UMRLA OD BOLESTI OD KOJE MNOGI BOLUJU U SRBIJI: Ignorisala je, ove SIMPTOME, na koje mi ni ne obraćamo PAŽNJU…

Arijana Rej Delfs (17) sa Floride je preminula od mononukleoze, odnosno “bolesti poljupca”, ostavivši njenu porodicu u potpunoj zbunjenosti…

Njen otac, Mark Delfs, istakao je da je Arijana nekoliko sedmica pred smrt imala simptome prehlade i da je “uvijek imala glavobolju”.

– Glavobolja je bila neprestana – napomenuo je…

Kad joj se stanje nije poboljšalo, roditelji su je odveli kod doktora koji je uradio niz testova, uključujući jedan za mononukleozu, ali zvanična dijagnoza nije postavljena.

Tinejdžerkini simptomi su se dodatno pogoršali. Odvedena je u bolnicu nakon što je “neprestano povraćala” cijelu noć.

U bolnici, Arijana je u jednom trenutku ustala iz kreveta kako bi otišla u kupatilo, ali je roditeljima rekla kako ne osjeća svoje noge. Doktori su posumnjali da će doživeti moždani udar, pa je prebačena u bolnicu u Džeksonvilu…

– Nerazgovetno je govorila, a mi i dalje nismo znali šta joj se zapravo dešava – izjavio je Arijanin otac.

Nažalost, tinejdžerka je dobila zvaničnu dijagnozu poslednjih dana života: Epštajn-Barov virus koji uzrokuje mononukleozu. Iz klinike su napomenuli da je ovaj virus najčešći uzrok mononukleoze.

Arijanin mozak je toliko bio otekao da više nije mogao pravilno da funkcioniše.

– U tom trenutku smo shvatili da treba da se oprostimo – rekao je Mark Delfs koji poručuje drugim roditeljima da simptome svoje djece ne shvataju olako.

– Možda će to nekome spasiti život – kaže Delfs i dodaje – Arijana je bila uspješni đak, sportistkinja koju je zanimala muzika, i vrlo darežljiva osoba. Sve bi učinila za druge.

Čitaj još:   GORI ZADRUGA: Marko BIJE Lunu ispod jorgana, od STRAHA ne smije da kaže! (foto i video)

ŠTA JE MONONUKLEOZA ILI BOLEST POLJUPCA

Infektivna mononukleoza je zarazna bolest koju naš narod naziva još “bolest poljupca“. Bolest se odnosi na grupu simptoma koje obično uzrokuje infekcija Epstein Barr virusom (EBV).

Ona se obično javlja kod tinejdzera, ali može je imati bilo ko bez obzira na godine života. Virus se najčešće prenosi preko pljuvačke – preko iskašljanih kapljica od strane zaražene osobe, čak i preko poljupca. Čovjek ne bi trebao da koristi tuđu čašu za piće, četkicu za zube, escajg, itd. kako bi izbjegao infekciju sličnu Epštejn Barovom virusu.

Obolele osobe često imaju visoku temperaturu, otok limfnih čvorova i bolove u grlu. U velikom broju slučajeva mononukleoza je blagog toka i lako lječiva sa minimalnom terapijom, bolest prolazi sama od sebe nakon 1 do 3 mjeseca. Odmor i veća količina popijene tečnosti su ključ za oporavak. Poželjno je da budete obazrivi jer u nekim slučajevima može doći do komplikacije i pored toga što smo rekli da je bolest blagog toka. Najčešća komplikacija mononukleoze je enormno velika slezina.

SIMPTOMI MONONUKLEOZE

Neće sve osobe zaražene Epstein Barrovim virusom imati karakteristične simptome, ovo naročito važi za malu djecu koja mogu imati visoku temperaturu, ali ne i druge simptome. Osobe strosti od 15 do 24 godine najčešće imaju očiglednu simpatologiju.

Najčešći znaci i simptomi karakteristični za mononukleozu su:

Groznica;
Umor i nedostatak energije;
Slabost;
Gubitak apetita;
Bol u grlu – često sa bijelim flekama, što može izgledati kao kod upale grla;
Visoka temperatura – koja se može kretati od 38,3ºC do 40ºC;
Uvećani limfni čvorovi u predelu vrada i pazuha;
Uvećane tonzile;
Glavobolja;
Osip po koži;
Mekana i uvećana slezina – bol u gornje lijevom dijelu stomaka;
Noćno znojenje…

Čitaj još:   NOVI PAZAR: Gradonačelnik Nihat Biševac, u višednevnoj posjeti Turskoj...

Navedeni simptomi se obično javljaju nakon 50-60 dana nakon infekcije.

Bol u grlu je simptom koji može pratiti neku drugu bolest ili infekciju, što navodi ljekara da posumnja na bakterijsku infekciju, kada on najčešće prepiše antibiotik (amoksicilin ili ampicilin). Međutim, u slučaju mononukleoze antibiotik nije uspješan put do izlječenja, jer bol u grlu neće nestati, a kao dodatni simptom će se pojaviti osip po koži.

ISKUSTVO U SRBIJI

Kad imate simptome gnojne angine i javite se doktoru, iskusan će posumnjati na mononukleozu. Odmah će vas uputiti kod infektologa, koji će definitivno utvrditi šta je u pitanju. Jako je važno da strogo ležite i ne pomjerate se. Takođe, neophodno je da jedete laganu hranu, bez masti, a mirovanje traje i po dva meseca. Dakle, strogo odlaženje samo do toaleta. Neki lekari ne daju ni da se sedi u krevetu, kako organi (koji rastu) ne bi pritiskali stomak.

To odmaranje će učiniti da organi (pa i mozak) ne porastu previše i dovedu do smrtnog slučaja kao u ovom neviđenom slučaju iz inostranstva…

izvor agencije

https://pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});

Komentariši