IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

ERDOGAN I PORUKA ZA SAD: „ZATVORIĆEMO dvije baze s američkim vojnicima u Turskoj, ništa niste uradili što ste obećali…” (foto)

Turski predsjednik Erdogan rekao je da, “ako bude bilo potrebno“, Ankara može zatvoriti dvije baze u Turskoj u kojima su stacionirani američki vojnici..

ANKARA: Svijet, Ekonomija, Putovanja, Zanimljivosti, vijsti, ponedeljak, 16: 12, 11: 25… ERDOGAN I PORUKA ZA SAD: „ZATVORIĆEMO dvije baze s američkim vojnicima u Turskoj, ništa niste uradili što ste obećali…”

Razgovaraćemo sa svim našim delegacijama i ako bude bilo potrebno, možemo zatvoriti Incirlik (vazdušna baza u južnoj provinciji Adana) i Kurecik (radarska stanica u istočnoj provinciji Malatya)“, rekao je Erdogan u televizijskom intervjuu.

Govoreći o rezoluciji donesenoj u američkom Senatu o armenskim navodima o događajima iz 1915. godine, Erdogan je rekao da je prijedlog zakona “potpuno politički“, dodavši:

“Za obje strane vrlo je važno da Sjedinjene Američke Države ne preduzmu nepopravljive korake u našim odnosima. Žalimo što je polarizacija u američkoj unutrašnjoj politici imala negativne posljedice za nas i što neke grupe zloupotrebljavaju razvoj događaja o našoj zemlji radi vlastitih interesa kako bi oslabile predsjednika Donalda Trampa.“

Senat Kongresa Sjedinjenih Američkih Država, koji predvode republikanci, u četvrtak je usvojio rezoluciju kojom se događaji s Armencima početkom 20. stoljeća priznaju kao “genocid“.

Turska se protivi prikazivanju događaja kao “genocida“ te ih opisuje kao tragediju u kojoj su obje strane pretrpjele žrtve. Ankara je u više navrata predložila uspostavljanje zajedničke komisije historičara iz Turske i Armenije, kao i međunarodnih stručnjaka koji će ispitati to pitanje.

Čitaj još:   Erdogan, najavio nešto još gore, u odnosu na SAD, od kupovine S- 400 (video)

Erdogan se u intervjuu osvrnuo i na istočni Mediteran za koji kaže da ima značajne rezerve ugljikovodika te je najavio da će Turska u toj regiji možda raditi s kompanijama koje su snažne u međunarodnim okvirima.

Istakao je da će memorandumi o razumijevanju, koje je Turska postigla s Vladom Libije, koju podržavaju Ujedinjene nacije, stupiti na snagu nakon ratifikacije u Parlamentu.

“Ako Vlada Libije zatraži vojnu podršku, Turska će donijeti svoju odluku. Turska je spremna Libiji pružiti svaku vrstu podrške. Možemo preduzeti korake u skladu s međunarodnim pravom“, kazao je Erdogan.

Erdogan je rekao i da je cilj Turske da antiterorističkom operacijom na sjeveru Sirije održi mir za Sirijce, a ne da “iskoristi njenu naftu“.

“Ni SAD, ni Rusija nisu tamo uspjeli ukloniti trupe YPG/PKK, kako su i obećali. Dakle, to mi moramo učiniti“, dodao je turski predsjednik.

Naglasio je da borbu protiv boraca PKK-a treba voditi zajednički, kao i protiv boraca ISIL-a.

Turske snage su 9. oktobra na sjeveroistoku Sirije pokrenule operaciju “Izvor mira“. Cilj operacije je eliminacija organizacije YPG/PKK-a na istočnoj obali Eufrata kako bi se osigurala turska granica i uspostavila sigurna zona za dobrovoljni povratak sirijskih izbjeglica u tu regiju...

izvor agencije

Čitaj još:   LJUDI PADALI PO ULICAMA, LJEKARI U ČUDU: U Hitnu pomoć stižu povređeni, niko ne pamti, toliki broj intervencija...
Erdogan: Dan pred izbore pojasnio novi predsjednički sistem vlasti…

S obzirom da se približavaju izbori u Turskoj, predsjednik Redžep Read more

ANKARA: Erdogan položio svečanu zakletvu, dočekan ružama…

Redzep Tajip Erdogan položio je svečanu zakletvu za mandat prvog Read more

ANKARA Erdogan predstavio kabinet od 16 ministara…

Predsjednik Turske Redzep Tajip Erdogan je, nakon što je prethodno Read more

Komentariši