IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

Po receptu od svoje pranane iz MISIRA i egzotičnih začina iz domovine: Mirjam pravi, slatke čarolije po Balkanu… (foto)

RAZVILI BIZNIS NA PRANANINOM RECEPTU IZ ‘36. Muž i žena programeri otišli na selo i ne pada im na pamet da se vraćaju ni u Egipat ni u Beograd…

BEOGRAD: Regija, Recepti, Putovanja, Zanimljivosti, vijsti, utorak, 17: 12, 12: 02… Po receptu od svoje pranane iz MISIRA i egzotičnih začina iz domovine: Mirjam pravi, slatke čarolije po Balkanu…

Prema receptu dobijenom od pranane, uz egzotične začine iz daleke domovine, Mirjam u Surduku pravi slatke čarolije.

Pitanje “Koliko dana do završetka aplikacije?” ona i njen suprug zamijenili su sa “Koliko dunja za teglu džema?”. U Beograd se, kažu, ne bi vratili.

Dunje u Surduku. To je svakodnevica za Mirjam i Dejana Ljubojevića. Kada su pre šest godina napustili Beograd i programiranje, odlučili su da se presele na Dejanovo porodično imanje i zasade baš dunje.

– Prosto je sve postalo isuviše napeto, isuviše brzo, teško. Sve je za juče, sve je za odmah. Mnogo tenzija. Poslodavci koji su, takođe, veoma zahtjevni. Gužva u Beogradu. Sve više vozila – nabraja Mirjam razloge koji su ih naveli na ovaj korak.

– Za dunju smo se opredijelili raspitujući se za tuđa iskustva i u literaturi, jer smo morali da budemo realni. Došli smo iz grada, nemamo uopšte iskustva za tu priču, ali, eto, uspjeli smo da odaberemo voćku koja je nama u tom trenutku izgledala najprimamljivija – dodaje njen suprug Dejan…

Međutim, početak nije bio jednostavan.

Čitaj još:   Dnevni horoskop za 15. decembar 2019. godine

Nisam znala ni gdje je Surduk, a dunju sam poslednji put jela dok mi je bila živa pranana, pa pravila sve ovo što ja danas pravim, tako da, zahvaljujući njoj, otuda još jedna ideja – kaže Mirjam.

Ispostavilo se da je izbor voćke bio pravi. Poslije šest godina, godišnje im rodi pet tona, a oko dunja, kako kažu, nema previše posla.

Porijeklo Mirjam je i razlog zašto su džem, kompot i slatko koje ona pravi drugačiji.

Kada me pitaju otkud karanfilić u kompotu, odgovorim da sam pomiješala Balkan i Egipat. Ja sam po ocu Egipćanka, a po majci sam iz Lunjevice, odnosno po pradjedi, tako da mi najmanje prija Srem i Vojvodina koja je ravna. Kada smo prvi put išli kolima i obilazili, pitala sam se ima li neko brdo – prisjeća se Mirjam.

Začini egipatski, ali recept šumadijski još iz 1936. godine, dobijen od pranane. Više je posla oko prerade voća, ali je i dobit mnogo veća…

izvor agencije

DARIO Vraneš: Na svim opštinskim zgradama da budu srpske trobojke, prekinuću praksu da se Pljevlja pretvaraju u cirkusku predstavu… (foto)

Malik Kovačević, izvršni koordinator asocijacije mladih Građanske inicijative “21.maj”, traži Read more

Čitaj još:   STRASBOURG: Evropski parlament će tražiti prekid pregovora EU sa Srbijom! (foto, video)
OD DANAS DOBRO PAZITE! Sarajevo je dobilo SISTEM od koga če mnoge glava zaboljeti… (foto, video)

Ministar unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo Admir Katica je najavio nabavku Read more

VIC DANA: ĐETIĆ gledao seks kroz prozor hotela u BUDVI, pa došao kući da sve ispriča Nati… (foto)

Započnite jutro nasmejani uz iBalkan.net! vic dana... BUDVA: Regija, Zanimljivosti, Read more

Komentariši