IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

Deportovane tukli Kurdi, JASMIN stigao bos u BiH, otkrili ih telefoni… (foto)

Pritvori su im određeni zbog opasnosti od bjekstva, a pod istragom su zbog krivičnih djela, pridruživanja stranim paravojnim ili parapolicijskim formacijama i terorizma…

SARAJEVO: BiH, Crna Hronika, Putovanja, Zanimljivosti, vijsti, petak, 20: 12, 18: 52… Deportovane tukli Kurdi, JASMIN stigao bos u BiH, otkrili ih telefoni…

Jasmin Keserović, Senad Kasupović, Hamza Labidi, Miralem Berbić i Emir Ališić deportirani su sinoć iz Sirije u Bosnu i Hercegovinu gdje im je određen pritvor… 

Sumnjiče se da su se borili za IDIL u Siriji i Iraku. Ročišta o određivanju pritvora održana su sinoć u Sudu BiH, a svoju odbranu iznijeli su i osumnjičeni.

Tužilac Tužilaštva BiH kazao je za Senada Kasupovića da je on bio jedan od prvih državljana BiH koji je otišao na područje Sirije i pridružio se IDIL-u.

“On je veteran koji je više puta ranjavan. Mi smo 2016. godine predložili određivanje pritvora jer smo tada prikupili dovoljno dokaza. Slušali smo određene brojeve telefona u BiH i na jednom od tih se javljao Kasupović koji je objašnjavao u detalje gdje se nalazi, koliko puta je ranjavan, u kojoj je jedinici, gdje je ranjen itd. Prikupili smo i izjave svjedoka koji su potvrdili ovo sve”, rekao je tužilac.

Advokat Senad Bilić se usprotivio pritvoru i zatražio mjere zabrane. Osumnjičeni Kasupović kazao je kako mu je posljednja adresa bila u Velikoj Kladuši te da ne zna u ovom trenutku gdje su mu supruga i djeca.

Za Miralema Berbića Tužilaštvo BiH je kazao da je svjedok prepoznao osumnjičenog kao jednog od boraca IDIL-a, te da imaju snimak na kojem pripadnici IDIL-a iz BiH govore kako treba uništavati i ubijati druge i drugačije. Berbić je prije odlaska u Siriju živio u Zenici.

Čitaj još:   PUCNJAVA U CENTRU NOVOG PAZARA, povrijeđen D.L.

“Radi se o snimku ‘Ponos je u džihadu’ na engleskom jeziku s titlovima na bosanskom jeziku. On je od augusta 2014. godine van BiH i za njim je bila raspisana potjernica”, rekao je tužilac.

Tužilaštvo BiH je za Emira Ališića kao jedan od dokaza imao iskaz svjedoka koji je sa osumnjičenim otputovao u Siriju 13.12.2013. godine. U Siriju je otputovao avionom preko Istanbula. Za njim je također bila raspisana potjernica. Ališić je rekao kako se davno htio vratiti u BiH, ali nije mogao i nije imao uslova za to.

Jasmin Keserović je poznat po video porukama koje je slao građanima BiH, prije svega simpatizerima IDIL-a i pozivao ih da ustanu, ubijaju kršćane u svojim gradovima, postavljaju eksplozive itd. Prema riječima Tužilaštva BiH, Keserović je u Siriju otišao u januaru 2013. godine.

Njegov advokat Senad Dupovac rekao je da je Keserović otišao u Siriju kao mlađi punoljetnik kada je imao 19 godina te da tada još nije prošao njegov period adolescencije i nije mogao donositi racionalne odluke. Istakao je i da su drugi pravili niz lažnih profila njegovog branjenika i zloupotrebljavali ih.

Hamza Labidi se predao Kurdima u februaru 2019. godine kao pripadnik IDIL-a, što su zabilježile i kamere. Od porodice ima samo nanu i daidžu, očuha koji je u zatvoru i majku koja je vjerovatno u sirijskom kampu.

Čitaj još:   DMITRIJ Medvedev, o tvrdnjama VOLODIMIRA Zelenskog, da neće pregovarati sa Rusijom: "I NE MORA, IMA DA POTPIŠE ŠTA MU SE KAŽE"! (foto, video)

“Bili smo u pritvoru 10 mjeseci, bili smo u logorima. Izluđivali su nas psihički i fizički”, rekao je Labidi.

Osumnjičeni su prije deportacije boravili u sirijskim zatvorima pod kontrolom Kurda. Na sinoćnjem ročištu izneseni su određeni detalji o njihovom boravku u Siriji, uz ostalo i da su ih za oproštaj, prije deportacije, tukli Kurdi. Iz Tužilaštva BiH je saopćeno da će svi muškarci biti podvrgnuti medicinskim pregledima…

izvor agencije

NAJAMNIK- Priča prema istinitom dogadjaju… (foto)

U Prlinama na domak Akova živjela je porodica Raifa Pilava. Read more

SARAJEVO, CRVENI TEPIH: Danas počinje 24. Sarajevo film festival…

Čast da otvori 24. izdanje SFF-a pripala je slavnom poljskom Read more

Komentariši