IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

MILO Đukanović, o malom Šengenu: Ne hvala, Balkanska unija ne može da zamijeni EU… (foto)

Naš cilj je #CrnaGora kao članica #EU. Ne treba nam nikakav supstitut, a podržavamo sve regionalne inicijative koje nas približavaju tom cilju…

TIRANA: Regija, Ekonomija, Putovanja, Zanimljivosti, vijsti, subota, 21: 12, 19: 52… MILO Đukanović, o malom Šengenu: Ne hvala, Balkanska unija ne može da zamijeni EU…

Balkanska unija ne može da zamijeni Evropsku uniju. Ne hvala. Cilj je da Crna Gora bude članica Evropske unije. Ne vidimo da nam treba bilo kakav supstitut, a podržavamo sve regionalne inicijative koje nas približavaju tom cilju, kazao je predsjednik države Milo Đukanović koji je kao gost prisustvovao sastanku lidera Zapadnog Balkana u Tirani gdje se razgovaralo o mini Šengenu.

“Mi želimo da budemo dio EU, na tome godinama radimo. Nijesmo spremni da mijenjamo kurs. Ništa nas nije pokolebalo na evropskom putu”, jasan je Đukanović.

On je istakao da je Crna Gora veoma posvećena regionalnoj saradnji, te  da je važno da se ono što pokreće mini Šengen dovede u sklad sa drugim incijativima.

Đukanović je na poziv premijera Albanije Edija Rame učestvovao na  Regionalnom sastanku – Zapadni Balkan. Sastanak je organizovan u okviru trilateralne inicijative Srbije, Albanije i Sjeverne Makedonije, koju su pokrenuli predsjednik Srbije Aleksandar Vučić i premijeri Rama i Zoran Zaev.

Đukanović je poručio da je ovo prilika da se poveća povjerenje i ostvaruje saradnja dobra za sve zemlje.

“Tako i snažimo kapacitete i za članstvu u EU”, ocijenio je Đukanović.

Čitaj još:   MILO Đukanović: "SPC bi da upravlja Crnom Gorom da joj određuje pravac i karakter" ... (foto)

Prema njegovim riječima Crna Gora je spremna da bude domaćin neke od narednih inicijativa.

“Treba njegovati dijalog za svaku moguću temu. Važno je da ono što pokreće mini Šengen dovedemo u sklad sa drugim incijativima”, naglasio je on.

Đukanović je napomenuo kako su Sve inicijative su smislenije kad “znamo da vode ka ostvarenju standarda koji nas bliže Evropskoj uniji”.

Predsjednik Srbije Vučić kazao je da su donijete važne odluke koje će potpisati, i naglasio da će one imati veliki značaj za cio region.

“Pokušaćemo da formiramo što jedinstvenije tržište rada”, najavio je Vučić.

Domaćin sastanka Rama je poručio da neće prestati da ponavlja da je ovo inicijativa koja nikog ne isključuje, ona nije nametnuma nikome ni od koga.

“U Tiranu smo pozvali svakoga. Za mene, odbijanje Kosova da prisustvuju ne razumijem. Ovdje smo da izgradimo most između prošlosti i budućmosti-prošlosti koja nas razdvaja, a budućnost nas spaja. Cijeli ovaj proces se podudara sa ambicijom svake zemlje da bude dio EU- udružićemo snage da brže postanemo članica EU. Omogućiće nam da stvorimo bolje uslove za budućnost. Vjetrovi prošlosti ovdje ne mogu duvati”, kazao je Rama.

Albanski premijer se zahvalio na solidarnosti koja je pokazana od tri uvažena gosta i njihovih zemalja nakon zemlootresa.

“Duboko smo zahvalni svim timovima, pojednicu i grupama koje su odmah došle da pomogne Albaniji i Albancima, pogođenim zemljotresom. To će uvijek ostati uklesano u našem kolektivnom sjećanju. Imamo zajedničku sudbinu na ovom prostoru, da prevaziđemo prošlost zarad bolje budućnosti za našu djecu”, zaključio je Rama.

Đukanović je nakon posjete Draču rekao da nosi utisak “svjedočili smo posljedicama koje je katastrofa donijela ovoj zemlji-još jednom da ponovim solidarnost, ostajemo trajno privrženi.

Čitaj još:   ZNA SE TERMIN- Vjernici iz BiH na hadž kreću 24. juna: Jednu od pet islamskih dužnosti obavit će 996 osoba... (foto, video)

U razornom zemljotresu koji je Albaniju pogodio krajem novembra život je izgubilo 50 osoba, a oko 2.000 je povrijeđeno.

izvor agencije Cdm

NAJAMNIK- Priča prema istinitom dogadjaju… (foto)

U Prlinama na domak Akova živjela je porodica Raifa Pilava. Read more

SARAJEVO, CRVENI TEPIH: Danas počinje 24. Sarajevo film festival…

Čast da otvori 24. izdanje SFF-a pripala je slavnom poljskom Read more

Komentariši