IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

Bosna i Hercegovina dostavila Program reformi u NATO…

BiH je danas zvanično dostavila Program reformi naše zemlje u sjedište NATO-a u Briselu, saznaje iBalkan.net…

BRISEL: Region, Ekonomija, Putovanja, Zanimljivosti, vijesti, 23.12.2019, 19:40…  Bosna i Hercegovina dostavila Program reformi u NATO…

 Misija BiH u NATO-u danas u 16 sati zvanično dostavila Program reformi u sjedište tog vojnog saveza u Briselu.

Samo sat nakon imenovanja novog saziva Vijeća ministara BiH je, kako je to dogovoreno u Predsjedništvu, dogovoreni Program reformi dostavila u NATO.

Iako se očekivalo da Program reformi bude dostavljen tokom sutrašnjeg dana, to je ipak učinjeno već danas. Zanimljivo je da će Narodna skupština Republike Srpske danas poslijepodne razmatrati već poslani Program reformi i to na zahtjev člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika.

Radi se o dokumentu koji je dugo pripreman i u vezi s kojim je dugo pregovarano u Predsjedništvu. Članovi Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić, Milorad Dodik i Šefik Džaferović usvojili su, uz posredovanje međunarodne zajednice, krajem prošlog mjeseca Program reformi koji će odrediti NATO put naše zemlje. Na istoj sjednici Zoran Tegeltija iz SNSD-a imenovan je za predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH, čime je otkočen proces imenovanja novog saziva državne vlade. Sve do prije nekoliko dana sadržaj Programa reformi bio je poznat uskom krugu ljudi, što je otvorilo prostor opoziciji za kritike.

Tako je opozicija iz bh. entiteta RS kritikovala Milorada Dodika da je pristao na to da se BiH kreće putem članstva u NATO, dok je opozicija iz bh. entiteta FBiH kritikovala lidera SDA Bakira Izetbegovića i predsjednika DF-a Željka Komšića kako su odustali od NATO-a i prilagodili vanjsku politiku BiH politici susjedne Srbije.

Čitaj još:   KO JE SVE BIO uz Velež na Grbavici: POLITIČARI NA TRIBINAMA... (foto i video)

Očekuje se da opozicija u NSRS-u danas vjerovatno kritikuje Milorada Dodika zbog usvojenog Programa reformi, koji je za njih nastavak i potvrda NATO puta BiH i u suštini da se radi o Godišnjem nacionalnom programu (ANP) koji je samo drugačije nazvan.

Konačnu ocjenu o Programu reformi, značaju dokumenta i njegovom sadržaju dat će u narednim mjesecima članice NATO-a, kada će se konačno utvrditi da li je BiH učinila najvažniji korak u okviru Akcionog plana za članstvo (MAP). Većina vojno-političkih stručnjaka ipak je bliža stavu da je Program reformi u suštini ANP, iako se dokumentom ne prejudicira buduće članstvo, za što će biti neophodna nova odluka Predsjedništva BiH.

http://iBalkan.net

NAJAMNIK- Priča prema istinitom dogadjaju… (foto)

U Prlinama na domak Akova živjela je porodica Raifa Pilava. Read more

SARAJEVO, CRVENI TEPIH: Danas počinje 24. Sarajevo film festival…

Čast da otvori 24. izdanje SFF-a pripala je slavnom poljskom Read more

Komentariši