IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

DANAS Turska predstavila svoj prvi automobil: Vozila će s trake izaći 2022… (foto)

Fabrika za proizvodnju “prvih orginalnih” turskih automobila biće u Bursi… turski predsjednik Erdogan je kazao da u svoje lično ime naručuje prvi automobil…

GEBZE: Region , Putovanja, Zanimljivosti, vijesti, petak, 27.12.2019, 18: 19…  DANAS Turska predstavila svoj prvi automobil: Vozila će s trake izaći 2022…

Predsjednik Republike Turske Redžep Tajip Erdogan izjavio je da Turska više nije zemlja koja je samo tržište novih tehnologija, već zemlja koja ih razvija, proizvodi i izvozi u svijet…

U Dolini tehnologije u Gebzeu danas je predstavljen prototip prvog turskog automobila koji je još jedan u nizu tehnoloških i industrijskih iskoraka te zemlje.

Ceremoniji je prisustvovao i turski predsjednik Erdogan koji je istakao da je na razvoju turskog domaćeg automobila radilo više od 100 turskih inženjera.

“Naš san je da imamo i svijetu pokažemo automobil koji su, koristeći nacionalnu tehnologiju, napravili naši dizajneri i inženjeri“, poručio je Erdogan.

On je odao počast bivšem premijeru Turske Necmettinu Erbakanu kojeg je nazvao učiteljem, braniteljem ideje razvoja i inicijatorom prve fabrike motora u Turskoj, a današnji dan nazvao je historijskim.

Turski predsjednik Erdogan dalje je kazao da je priča o prototipu turskog automobila Devrim iz 1961. godine bila i priča o rušenju snova, te je poručio da Turska ovog puta neće dozvoliti da joj isti krugovi stanu na put uspjeha.

Čitaj još:   BLUDNI, POP IZGUBIO TELEFON, SADRŽAJ U NJEMU PRAVI PAKAO: "Jel nosiš mantiju, to me pali?"

Najavivši da će fabrika za proizvodnju turskih automobila biti otvorena u Bursi, Erdogan je kazao da u svoje lično ime naručuje prvi automobil…

“Pravimo globalni brend. Infrastruktura za električne automobile će u Turskoj biti kompletirana do 2022. godine“, kazao je Erdogan i dodao da Turska više ni od koga ne uzima licence i dozvole za proizvodnju automobila, već da sama postavlja pravila, bira i kreira sve njegove karakteristike.

Najavljeno je da će proces licenciranja brenda biti završen naredne godine, a da će godinu kasnije biti otvorena i fabrika za serijsku proizvodnju da bi prvi turski automobili bili na tržištu već 2022. godine.

“Kada krenemo sa serijskom proizvodnjom, nadamo se da ćemo imati prvi i jedini neklasični SUV model na električni pogon u Europi“, kazao je Erdogan.

Nakon obraćanja javnosti su na pozornici prvi put pokazana dva primjerka turskog automobila i to njegove SUV i sedan verzije.

Na projektu razvoja prvog turskog automobila radi Inicijativna grupa za proizvodnju turskog automobila (TOGG) koja je Erdoganovom preporukom nastala u junu prošle godine udruživanjem resursa turskih kompanija Anadolu Grubu, BMC, Kok Grubu, Turkcell, Unije turskih berzi i privrednih komora i Zorlu Grubu.

Prvi model turskog automobila će biti iz kategorije SUV vozila na električni pogon. Plan je da do 2030. godine bude pokrenuta proizvodnja pet modela turskih automobila i to po tri različite verzije za svaki model. Godišnje je planirana proizvodnja 175 hiljada primjeraka...

izvor agencije

Čitaj još:   EPIDEMIJA JE IZVAN KONTROLE: Doktorica u panici- "Veliki dio građana je poludio"... (foto)
NAJAMNIK- Priča prema istinitom dogadjaju… (foto)

U Prlinama na domak Akova živjela je porodica Raifa Pilava. Read more

SARAJEVO, CRVENI TEPIH: Danas počinje 24. Sarajevo film festival…

Čast da otvori 24. izdanje SFF-a pripala je slavnom poljskom Read more

Komentariši