Alma Zadić, rođena Tuzlanka: Ministar u novoj vladi Austrije… (foto)

(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});

VELIKO BRAVO DA JE U novoj austrijskoj vladi, koja bi trebalo da položi zakletvu početkom januara, na ministarskoj poziciji bi mogla da se nađe i političarka porijeklom iz BiH, Alma Zadić…

BEČ: Regija, Ekonomija, Putovanja, Zanimljivosti, vijesti, utorak, 31.12.2019, 14: 09…  Alma Zadić, rođena Tuzlanka : Ministar u novoj vladi Austrije…

Narodna partija Austrije (OVP), mandatara za sastav nove vlade Sebastijana Kurca, i stranka Zelenih ušle su u finale koalicionih pregovora i do kraja nedjelje trebalo bi da se utanače posljednje tačke.

Prema pisanju medija OVP će, pored mjesta kancelara koje će zauzeti Kurc, dobiti osam ministarstava – finansije, unutrašnjih i spoljnih poslova, odbrane, poljoprivrede, obrazovanja, privrede i bez portfelja.

Čitaj još:   NOVI PAZAR: FK Novi Pazar ostaje u Prvoj ligi Srbije, Borac istupa...

Zeleni će dobiti vicekancelara sa nadležnostima za sport i javnu upravu, te ekologiju, a u taj resor će biti objedinjeni i saobraćaj, infrastruktura i vjerovatno energetika, dalje dobijaju pravosuđe, socijalna pitanja, zdravstvo, žene ili kulturu.

Iz redova Zelenih Ministarstvo pravosuđe preuzeće, kako pišu mediji, Alma Zadić, rođena Tuzlanka, koja se sa roditeljima, tokom ratnih sukoba u Bosni i Hercegovini preselila u Austriju, gdje je prošla školovanje.

Nakon završenih studija prava 2007. godine u Beču, ona je praksu prošla u Međunarodnom tribunalu za ratne zločine počinjene na prostoru bivše Jugoslavije u Hagu.

Školovala se i u SAD, poslije čega je završila i doktorat prava u Austriji.

Od 2017. godine bila je poslanik u austrijskom parlamentu, najpre za listu “Pilc”, a na prošlim izborima kandidovala se za Zelene.

Čitaj još:   Dnevni horoskop za 1. maj 2019. godine

Ministarstvo unutrašnjih poslova preuzima Karl Nehamer, blizak saradnik Kurca, a odbrane Klaudia Taner, koja je do sada bila direktorka Saveza poljoprivrednika Donje Austrije.

Što se spoljnih poslova tiče pominju se dva imena, aktuelni ministar Aleksander Šalenberg i Peter Launski- Tifental…

izvor agencije

(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *