Alma Zadić, rođena Tuzlanka: Ministar u novoj vladi Austrije… (foto)

https://pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});

VELIKO BRAVO DA JE U novoj austrijskoj vladi, koja bi trebalo da položi zakletvu početkom januara, na ministarskoj poziciji bi mogla da se nađe i političarka porijeklom iz BiH, Alma Zadić…

BEČ: Regija, Ekonomija, Putovanja, Zanimljivosti, vijesti, utorak, 31.12.2019, 14: 09…  Alma Zadić, rođena Tuzlanka : Ministar u novoj vladi Austrije…

Narodna partija Austrije (OVP), mandatara za sastav nove vlade Sebastijana Kurca, i stranka Zelenih ušle su u finale koalicionih pregovora i do kraja nedjelje trebalo bi da se utanače posljednje tačke.

Prema pisanju medija OVP će, pored mjesta kancelara koje će zauzeti Kurc, dobiti osam ministarstava – finansije, unutrašnjih i spoljnih poslova, odbrane, poljoprivrede, obrazovanja, privrede i bez portfelja.

Zeleni će dobiti vicekancelara sa nadležnostima za sport i javnu upravu, te ekologiju, a u taj resor će biti objedinjeni i saobraćaj, infrastruktura i vjerovatno energetika, dalje dobijaju pravosuđe, socijalna pitanja, zdravstvo, žene ili kulturu.

Čitaj još:   Vic dana Zašto je Čak Noris najači...

Iz redova Zelenih Ministarstvo pravosuđe preuzeće, kako pišu mediji, Alma Zadić, rođena Tuzlanka, koja se sa roditeljima, tokom ratnih sukoba u Bosni i Hercegovini preselila u Austriju, gdje je prošla školovanje.

Nakon završenih studija prava 2007. godine u Beču, ona je praksu prošla u Međunarodnom tribunalu za ratne zločine počinjene na prostoru bivše Jugoslavije u Hagu.

Školovala se i u SAD, poslije čega je završila i doktorat prava u Austriji.

Od 2017. godine bila je poslanik u austrijskom parlamentu, najpre za listu “Pilc”, a na prošlim izborima kandidovala se za Zelene.

Ministarstvo unutrašnjih poslova preuzima Karl Nehamer, blizak saradnik Kurca, a odbrane Klaudia Taner, koja je do sada bila direktorka Saveza poljoprivrednika Donje Austrije.

Čitaj još:   Večeras zalaskom sunca nastupa Nova 1440. hidžretska godina...

Što se spoljnih poslova tiče pominju se dva imena, aktuelni ministar Aleksander Šalenberg i Peter Launski- Tifental…

izvor agencije

https://pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});

Komentariši