SARAJEVO: U dijelu Kantona zbog zagađenosti moguća i UZBUNA! (foto)

https://pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});

Prema podacima AirVisuala, Sarajevo je i danas bilo u top tri najzagađenija grada svijeta…

SARAJEVO: BiH, Crna Hronika, Putovanja, vijesti, petak, 03:01.2020, 21:31…SARAJEVO: U dijelu Kantona zbog zagađenosti moguća i UZBUNA!

Statistika glavni bh. grad prati već godinama. Ne samo taj grad, i Zenica, Tuzla, Lukavac, Visoko u prvim danima 2020. imaju izuzetno nezdrav zrak. Na snazi je epizoda Upozorenje zbog nezdravog zraka u cijelom Kantonu Sarajevo. Stručnjaci smatraju da bez konkretnih mjera nema napretka.

“Problema ima puno. Stvar je u tome što sve ove mjere i aktivnosti koje mogu doći do nekog ozbiljnog smanjenja nivou zagađenost su skupe, nepopularne i dugotrajne. Svaka od tih mjera traži mnogo novca, tretiranja, a često se traži i odricanje i izmjene navika od samog stanovništva”, kazao je Enis Omerčić iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda.

Pa bi tako, prema trajnim preporukama trebalo da se zamijeni vozni park, da se voze moderna auta, koja su sa druge strane skupa, a stanovnici bi se trebali grijati na plin ili struju, što je opet skupo. U mjerama epizode Upozorenje, koja je na snazi već drugi dan, između ostalog zabranjeno je održavanje sportskih i kulturnih manifestacija na otvorenom, zabranjeno je voziti vozila sa normom EURO2, a zabranjeni su i grubi građevinski radovi. Skoro nijednu mjeru stanovnici Sarajeva nisu doživjeli ozbiljno.

Čitaj još:   STIŽE POLA METRA SNIJEGA ZAKOVAĆE SVE...

“Što se tiče građana, mi možemo upiti apel svim građanima koji imaju individualna ložišta, da paze u ovom periodu, da ne lože svašta, da ne bacaju u peći plastiku i gumu jer to je zaista i kancerogeno, jer ne truju samo sebe, nego i čitav kanton, jer smo mi svi zarobljenici tog poklopca”, rekla je Sanela Salihagić iz Zavoda za javno zdravstvo KS.

Najrizičnije grupe su djeca, trudnice, stariji od 65 i hronični bolesnici. Ugroženo je i zdravo stanovništvo jer je boravkom na otvorenom nemoguće izbjeći štetne čestice. Inače, epizode koje izdaje Vlada Kantona Sarajevo su Pripravnost kao najblaža, potom epizoda Upozorenja koja je trenutno na snazi i alarmantna epizoda – epizoda Uzbune. U Zavodu za javno zdravstvo istakli su da bi u općini Ilijaš moglo doći i do epizode Uzbune:

Čitaj još:   HOROR,POSTAO AGRESIVAN, RAZBIO TELEFON, STAVIO NOŽ POD GRLO I ZVIJERSKI JE SILOVAO: Detalji užasa, djevojka izbezumljeno trčala ulicom...

“Područje Ilijaša je specifično i ono je sad trenutno najzagađenije i bojim se da sutra, ukoliko se ne poduzmu neke mjere da će doći do proglašenja u toj zoni.”

http://iBalkan.net

https://pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});

Komentariši