SVIJET I STRAH OD VIRUSA IZ KINE: Stručnjaci kažu da bismo trebali biti zabrinuti… (foto)

https://pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});

Virus, dosad nepoznat naučnicima, koji uzrokuju tešku bolest pluća otkriven je u kineskom gradu Vuhan i u dvije druge države…

VUHAN (Kina): Svijet, Crna Hronika, Zanimljivosti, Putovanja, vijesti, ponedeljak, 20. 01. 2020… 20: 31… SVIJET I STRAH OD VIRUSA IZ KINE: Stručnjaci kažu da bismo trebali biti zabrinuti…

Zasad se zna da su tri osobe preminule od ovog virusa, koji se u gradu pojavio u decembru.

Postoji više od dvije stotine potvrđenih slučajeva virusa, ali britanski stručnjaci procjenjuju da je ta brojka bliža 1.700, piše BBC.

Kada se pojavi neki novi virus i uzrokuje upalu pluća, to je uvijek razlog za brigu, a zdravstveni stručnjaci širom svijeta budu u stanju visoke pripravnosti zbog mogućnosti visokog stepena zaraze.

Međutim,da li se ovdje radi o nekom prolaznom virusu ili je ipak neka pandemija na pomolu?

Uzorci virusa uzeti su od pacijenata i analizirani u laboratoriji.

A zvaničnici u Kini i Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) zaključili su da se radi o koronavirusu.

Čitaj još:   NOVI PAZAR: Adnan Baćićanin, novi zamjenik javnog tužioca u Višem tužilaštvu, a Azra Fetahović zamjenica u Osnovnom tužilaštvu...

Koronavirusi predstavljaju veliku porodicu virusa, ali poznato je da samo šest (a ako se uvrsti u njih i ovaj novi to bi ih činilo sedam) inficira ljude.

Teški akutni respiratorni sindrom (Sars), koji je izazvan koronavirusom, usmrtio je 774 od 8.098 osoba zaraženih u epidemiji koja je počela u Kini 2002. godine.

“Postoji dobro sjećanje na Sars. Odatle potiče strah, ali mnogo smo spremniji sada za liječenje i sprečavanje tih vrsta bolesti”, kaže dr. Josie Golding iz organizacije Wellcome Trust.

Koronavirusi mogu uzrokovati simptome u rasponu od blage prehlade do smrti organizma.

Čini se da se ovaj novi virus nalazi negdje u sredini.

“Kad vidimo novi koronavirus, želimo znati koliko su teški simptomi – ovo je više od simptoma nalik prehladi i to je razlog za zabrinutost, ali nije tako ozbiljan kao Sars”, kaže profesor Mark Woolhouse sa Univerziteta u Edinburghu.

Kineski zvaničnici kažu da nije bilo slučajeva da je virus prešao s jedne osobe na drugu.

Čitaj još:   JE LI ILI NIJE:Bosanka srušila austrijsku vladu?

Trenutno Svjetska zdravstvena organizacija i zdravstveni zvaničnici iz Vuhana nisu još došli do zaključka da se virus može prenijeti sa osobe na osobu.

Ovo je glavni razlog za zabrinutost jer ako nova vrsta virusa inficira pluća, kašalj i kihanje su vrlo učinkovit način da se virus proširi.

Međutim, neki stručnjaci upozoravaju kako je možda prerano da se isključi prenošenje s čovjeka na čovjeka...

izvor agencije

https://pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});

Komentariši