OTKLONILI SVE DILEME: “Program reformi je dovoljan za NATO put BiH”!

(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});

NATO saveznici su dobili Program reformi koji je dostavila Bosna i Hercegovina u decembru 2019. godine. O njemu je razgovarano na tehničkom nivou i smatra se dobrom osnovom za nastavak saradnje između NATO-a i Bosne i Hercegovine, rečeno je medije iz NATO Štaba u Sarajevu…

BRISEL: Svijet, Ekonomija, Zanimljivosti, Putovanja, vijesti, petak, 24. 01. 2020… 15: 51… OTKLONILI SVE DILEME: “Program reformi je dovoljan za NATO put BiH”!

“NATO se raduje pružanju podrške Bosni i Hercegovini kako vlasti počnu provoditi reforme sadržane u Programu i Pregledu odbrane iz 2016. U tom svjetlu, NATO Štab Sarajevo stoji na raspolaganju vlastima BiH u nastavku podrške reformi odbrambenog i sigurnosnog sektora u BiH. NATO veoma cijeni politički dijalog sa Bosnom i Hercegovinom, a Saveznici će sa zadovoljstvom pozdraviti zvaničnike BiH u sjedištu NATO-a radi razgovora o saradnji između NATO-a i BiH i regionalnoj sigurnosti”, kazali su za N1 iz NATO Šataba u Sarajevu.Predsjedništvo Bosne i Hercegovine, u junu 2009. usvojilo je zaključak o upućivanju zahtjeva u NATO za Akcioni plan za članstvo.

Čitaj još:   BRISEL, MOGHERINI KONTRA TRUMPU: EU ohrabruje trgovinu sa Iranom...

Godine 2010. je stigao pozitivan odgovor sa samita NATO-a održanog u Talinu.

Početkom decembra 2018. ministri spoljnih poslova zemalja članica NATO-a na sastanku u Briselu, donijeli su odluku da se Bosni i Hercegovini odobri podnošenje prvog ANP-a.

Godišnji nacionalni program, odnosno ANP, koji se šalje NATO-u, priprema svaka zemlja, koja želi postati članica i riječ je o sveobuhvatnom dokumentu koji se odnosi na postignuća i planirane reforme u više oblasti između ostalog političkih, bezbjednosnih, pravnih i odbrambenih.

U tom dokumentu takođe, svaka zemlja članica navodi u kojim oblastima i predviđenim reformama joj je potrebna pomoć, kako bi one bile ispunjene.

izvor agencije

(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *