Virus iz Kine STIGAO U EVROPU: Ko sleti s temparaturom višom od 37,9 C PRAVAC U KARANTIN… (foto)

(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});

Ovako na beogradskom aerodromu se štiti od opasnog virusa koji je STIGAO U EVROPU…

BEOGRAD: Regija, Recepti, Zanimljivosti, Putovanja, vijesti, petak, 24. 01. 2020… 22: 51…  Virus iz Kine STIGAO U EVROPU: Ko sleti s temparaturom višom od 37,9 C PRAVAC U KARANTIN…

Zbunjeni putnici prolaze pored kamera koje očitavaju telesnu temperaturu – ako je veća od 37,9 oglašava se alarm, a putnik ide u karantin. Reporteri nekih medija proveli su dan na beogradskom aerodromu, gdje je pooštrena kontrola zbog opasnog koronavirusa.

Da li zbog velikog aerozagađenja ili predostrožnosti zbog epidemije opasnog virusa, pred pasoškom kontrolom strpljivo je čekala grupica kineskih putnika “zamaskiranih” ispod zaštitnih maski na licu.

Ali, pre nego što će svoje putne isprave dati na provjeru, jedan po jedan, prošli su kroz specijalnu kontrolu tjelesne temperature, koja će isključiti zaraženost koronavirusom.

Čitaj još:   “BEYTİ KEBAP”– SULTANSKI ĆEVAP... (foto)

U prostoriji pored, podaci se očitavaju na specijalnom kompjuteru pod budnim okom dr sanitarnog inspektora Ministarstva zdravlja. Ukoliko neko od putnika ima temperaturu višu od 37,9, oglasiće se zvuk alarma, a inače zelena linija na ekranu – pocrveni.

– Na graničnom prelazu redovno je organizovana sanitarna kontrola, u smislu kontrole putnika na karantinske zaraze i druge zarazne bolesti. Međutim, kada se dogodi neka pojava na globalnom nivou koja ima epidemiološki značaj, kao što je sada situacija sa koronavirusom, ta kontrola je nešto pojačana – objašnjava dr, ne skidajući pogled sa monitora povezanog sa termovizijskim kamerama.

Dok razgovaramo, putnici prolaze, jedan za drugim, a na svu sreću alarm se ne oglašava, a kontrolna linija je sve vrijeme zelena.

– Nemamo direktne avionske linije sa područjem gdje postoji rizik od zaraze, ali preko unakrsnih destinacija putnici mogu da dođu sa takvih područja, iz takvih zemalja.

Čitaj još:   Amfilohije i četnici najavljuju “crkveno- narodni sabor...” (foto)

Putnici imaju zakonsku obavezu kada dolaze iz takvih zemalja da se prijave zdravstvenim vlastima na aerodromu Beograd.

Za sada nismo imali slučaj koji bi mogao da se dovede u vezu sa koronavirusom, ali ukoliko bi bilo slučajeva sa kritičnom temperaturom, inspektor bi prišao, izdvojio putnika i obavio sa njim kratak epidemiološki razgovor i dodaje da su ove kamere postavljene i na aerodromu u Nišu…

izvor agencije

(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *