IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

BRAVO ZA PRIZOR SA IGMANA: Na obilježavanje Igmanskog marša došlo preko 20.000 građana… (foto)

OSIM Antifašista sa ex prostora SFRJ, stigli i oni iz Italije, Austrije i Rusije da bi učestvovali na “Igmanskom maršu 2020”…

SARAJEVO: Region, Zanimljivosti, Putovanja, vijesti, subota, 25. 01. 2020… 18: 51… BRAVO ZA PRIZOR SA IGMANA: Na obilježavanje Igmanskog marša došlo preko 20.000 građana… (foto)

DANAS SE ODRŽAO Tradicionalnim pohodom na Igman i nizom prigodnih sadržaja, danas je na toj bosanskohercegovačkoj planini obilježena 78. godišnjica “Igmanskog marša”, jedne od najznačajnih operacija tokom Narodnooslobodilačke borbe (NOB) u Drugom svjetskom ratu.  

SAMA MANIFESTACIJA OD OVE GODINE BILA JE DIO Velike međunarodne manifestacija antifašizma, upriličena pod pokrovteljstvom predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Željka Komšića i u organizaciji Saveza udruženja antifašista i boraca Narodnooslobodilačkog rata Kantona Sarajevo (SABNOR KS), okupila je rekordan broj sudionika.

SAMA Procjena reporterske ekipe regionalnog portala iBALKAN.NET na centralnoj svečanosti i programu kraj Spomenika Prve proleterske brigade na Velikom polju (Igman) prisustvovalo je oko 20.000 sudionika, a pored bh. građana, članova boračkih udruženja i predstavnika vlasti, manifestacija je okupila i goste iz zemalja regiona, kao i antifašiste iz Italije, Austrije i Rusije.

Kako je agencijama i medijima kazao predsjednik Organizacionog odbora manifestacije Ibrahim Durmo, ovogodišnje okupljanje antifašista, dosada najmasovnije, proteklo je u dostojanstvenoj i izuzetno prijateljskoj atmosferi, svedočeći o snazi zajedništva i solidarnosti usprkos aktuelnim retrogradnim pojavama i tendencijama.

POTOM SE U skladu s Programom manifestacije, njeni sudionici položili su cvijeće na partizansko i šehidsko spomen-obilježje na Brezovači, odajući počast žrtvama fašizma i borcima Armije RBiH.

Čitaj još:   RODITELJI UKOPALI I SAHRANILI SINA, POSLIJE 4 MJESECA IM JE USLIJEDIO JEZIV POZIV: "Ja sam, Enis"... Bosnu i dalje TRESE ovaj nemili događaj... (foto)

Dalje se na lokalitetu (Brezovači) formirana je marševska kolona koja se, poslije predaje zastave Prve proleterske brigade komandantu marša, uputila u pravcu Mrazišta i Velikog polja, gdje je, također, položeno cvijeće na partizanske spomenike i šehidska mezarja.

Sudionike manifestacije su pozdravili i o značaju antifašističke borbe u kontekstu regionalnih i globalnih kretanja, kao i savremenih izazova i prijetnji, govorili čelnici SABNOR-a i predstavnici vlasti iz BiH, kao i šefovi delegacija iz zemalja regije, među kojima i Albin Pribernik, jedan od sudionika Igmanskog marša 1942.

Istovremeno, pročitano je i pismo podrške predsjedavajućeg bh. Predsjedništva, a manifestacija je nastavljena uz prigodan kulturno-umjetnički program i neformalno druženje sudionika na platou Velikog polja.

TREBA PODSJETITI DA SE U noći 27. januara 1942. godine marš je izvela Prva proleterska brigade u surovim zimskim uslovima na temperaturi od minus 32 stepena. Krajem januara 1942. godine, poslije okršaja na Pjenovcu i na Bijelim Vodama, Prva proleterska brigada se na Romaniji našla opkoljena jakim njemačko-ustaškim snagama, nakon čega je štab donio odluku o izvršenju opasnog, ali jedino mogućeg pokreta. Cilj je bio proći pored Sarajeva, preko Igmana, prema oslobođenoj Foči. Podaci o broju učesnika marša su nepotpuni, a kreću se od 500 do 700 partizana...

izvor ibalkan.net / agencija fena

Čitaj još:   OŠTRA PORUKA: Dalila, zaprijetila, "Samo da vas obavjestim, ako mi progovorimo..."ovim zadrugarima predstoji pravi džehenem i pakao! (foto)
NAJAMNIK- Priča prema istinitom dogadjaju… (foto)

U Prlinama na domak Akova živjela je porodica Raifa Pilava. Read more

SARAJEVO, CRVENI TEPIH: Danas počinje 24. Sarajevo film festival…

Čast da otvori 24. izdanje SFF-a pripala je slavnom poljskom Read more

Komentariši