TAČI I U BRISELU VUČIĆA DOVEO DO LUDILA: Mora tretirati KOSOVO kao nezavisnu DRŽAVU, inače…

(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});

Predsjednik Kosova Hashim Tači je izjavio u nedjelju navečer kako ko god bude imenovan za izaslanika Evropske unije za dijalog Kosova i Srbije mora Kosovo tretirati kao suverenu državu.

Po završetku susreta čelnika EU-a i lidera država Zapadnog Balkana u Briselu je rekao kako je uloga Unije u rješavanju kosovskog pitanja i dijaloga sa Srbijom važna, ali kako je uloga Sjedinjenih Američkih Država nezamjenljiva.

Tači je naveo kako se na sastanku EU – Zapadni Balkan razgovaralo i o nastavku dijaloga Srbije i Kosova, s perspektivom postizanja konačnog sporazuma.

Potvrdio je kako je pokrenuta tema imenovanja specijalnog izaslanika i izrazio nadu kako imenovanje novog izaslanika neće biti prilika da se “pronađe novo radno mjesto za nekog zvaničnika, birokratu ili diplomatu”.

Čitaj još:   ŠEJTANOV RJEČNIK U VUČIĆEVOJ SRBIJI: „Marš odavde bando pokvarena!“

Na pitanje novinara kako gleda na mogućnost da se dijalogom bavi izaslanik iz EU države koja ne priznaje Kosovo, Tači je kazao kako je nezavisnost Kosova realnost.

“Neka dođe ko god želi, Kosovo je nezavisna i suverena država. Ko god bude bio imenovan, mora tretirati Kosovo kao suverenu državu, jer u suprotnom neće imati smisla angažiranje te osobe”, ocijenio je predsjednik Kosova.

Tači je također želio ukazati na to kako je američka strana u proteklim sedmicama postigla ono što se nije moglo zamisliti u posljednjih 20 godina.

“Naravno da je uloga EU-a važna, ali je uloga SAD-a nezamjenjiva”, zaključio je predsjednik Kosova.

izvor: slobodnabosna.ba

(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});