IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

NAJSTARIJI KURAN NA BALKANU: Čuva se na jednom nevjerovatnom mjestu (foto i video)

Dugo se mislilo da je ovaj primjerak Kuran star oko tri stoljeća u Narodnoj biblioteci u Beogradu je zaključeno da je napsian prije četiri stotine godina…

PRIJEPOLJE: Sandžak, Zanimljivosti, Putovanja, vijesti, petak… 06: 03. 2020… 21: 31… NAJSTARIJI KURAN NA BALKANU: Čuva se na jednom nevjerovatnom mjestu (foto i video)

Smještena na brdu iznad rijeke Mileške, sedam kilometara udaljena od Prijepolja, nalazi se jedna od najstarijih mahala na ovim prostorima- selo Hisardžik…

Ovuda je nekada prolazio jedan od najvažnijih karavanskih puteva jer se carskom džadom išlo do Dubrovnika ili Stambola. Danas ovo selo jedva da broji nekoliko stotina duša, a u džamiji koja se nalazi ispod utvrđenja Mileševac, stoji najstariji Kuran na Balkanu.

– To je izuzetno redak primjerak takve knjige na ovim prostorima. Sačuvan je u  cijelosti, dimenzija 40 x 30 centimetara i težak je pet kilograma. Pisan je izuzetnim stilom koji se ne može vidjeti ni u jednoj drugoj knjizi – rekao je glavni imam IZ u Prijepolju, Nadir ef. Dacić.

Dugo se mislilo da je ovaj Kuran star oko tri stoljeća, međutim u Narodnoj biblioteci u Beogradu zaključeno je da je napsian prije četiri stotine godina.

Čitaj još:   Grad Novi Pazar vlasnik parcele za izgradnju toplane na biomasu

– Ova sveta knjiga je 2005. godine poslata Narodnoj biblioteci gdje je izvršeno istraživanje. Konzerviran i zaštićen vraćen je u Hisardzik, i ispred njega se vjernici mole i služiće i budućim pokolenjima. Ovakav ijrukopis značajan je dio baštine Sandzaka i na Balkanu – kazao efendija Dacić.

Pretpostavlja se da je džamija u ovom selu podignuta u XVI stoljeću, nedavno je rekonstrisana ali je zadržala svoj autentičan oblik. Zbog nepripstapačne geografske konfguracije u njoj se molitva umjesto nekoliko puta dnevno obavlja samo petkom na džuma namazu.

izvor agencije

NAJAMNIK- Priča prema istinitom dogadjaju… (foto)

U Prlinama na domak Akova živjela je porodica Raifa Pilava. Read more

SARAJEVO, CRVENI TEPIH: Danas počinje 24. Sarajevo film festival…

Čast da otvori 24. izdanje SFF-a pripala je slavnom poljskom Read more