IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

Tri predloga Bila Gejtsa za borbu protiv korona virusa… (foto)

Iz razgovora sa brojnim stručnjacima i liderima u Vašingtonu i širom SAD zaključio je, kaže američki milijarder, da je potrebno poduzeti tri koraka…

VAŠINGTON: Svijet, Crna Hronika, Ekonomija, Zanimljivosti, Putovanja, vijesti, četvrtak… 02. 04. 2020… 13: 11… Tri predloga Bila Gejtsa za borbu protiv korona virusa… (foto)

Zatvaranje svega i svuda, dok brojke ne pokažu da se stanje popravilo, prvi je od tri koraka koje predlaže američki milijarder Bil Gejts u borbi sa kovidom 19.

Gejts upozorava da su Sjedinjene Američke Države propustile priliku da idu korak ispred koronavirusa, ali, u autorskom tekstu za Vašington post, kaže da još nije kasno da se donesu važne odluke od kojih će zavisiti ne samo oporavak ekonomije, već i činjenica koliko će još Amerikanaca morati da sahrani svoje bližnje.

Iz razgovora sa brojnim stručnjacima i liderima u Vašingtonu i širom SAD, zaključio je, kaže američki milijarder, da je potrebno preduzeti tri koraka.

Prema njegovim riječima, potreban je dosledan nacionalni pristup gašenju problema, potom povećanje obima testiranja i kao treće jedinstvena baza podataka zasnovana na nauci iz koje će se raditi na razvoju vakcine.

„Uprkos pozivima stručnjaka i zvaničnika u nekim državama, plaže su i dalje otvorene; u drugima su restorani i dalje prepuni. Neki mogu slobodno da putuju, gdje i kako hoće, upravo kao i virus”, navodi Gejts i dodaje da je sve to recept za katastrofu, preneo je Tanjug.

Suosnivač Majkrosofta dodaje da je zato važno poštovati naredbe – zatvaranje svega i svuda, dok brojke ne pokažu da se stanje popravilo, što bi, kako smatra, moglo potrajati 10 nedelja ili više. Prema njegovim riječima, ljudima mora biti jasno ko i kada radi, jer će svaka konfuzija produžiti ekonomski bol, povećati izglede da se virus vrati i izazove više smrti.

Čitaj još:   ZAPADNI BALKAN GRMI O RAZOČARENJU LJUDI DOČEKOM NOVE GODINE U SARAJEVU: Evo šta piše INDEX.hr (foto, video)

Drugi korak, kako dodaje, odnosi se na to da savezna vlada mora da pojača testiranje, Potrebno je, navodi daleko više testova, rezultati moraju biti objedinjeni, kao i baza potencijalnih volontera za klinička ispitivanja.

Kaže da ima napretka u metodama testiranja, poput brisa za samotestiranje koji je razvila Mreža za procenu koronavirusa u Sijetlu, a koji omogućava pacijentima i da izbjegnu opasnost da im zdravstveni radnik prenese infekciju.

„Da bismo bolest priveli kraju, potrebna će nam biti sigurna i efikasna vakcina. Ako radimo sve kako treba, mogli bismo je imati za manje od 18 mjeseci”, navodi američki biznismen i kaže da je proizvodnja vakcine samo pola bitke. Da bismo zaštitili Amerikance i ljude širom svijeta, moraćemo da proizvedemo milijarde doza.

Gejts podsjeća da je 2015. godine pozvao svjetske lidere da se pripreme za pandemiju na isti način na koji se pripremaju za rat – pokretanjem simulacija kako bi se pronašle pukotine u sistemu. „Kao što smo videli ove godine, pred nama je dug put. Ali i dalje verujem da ako sada donesemo ispravne odluke, informisane naukom, podacima i iskustvom medicinskih stručnjaka, možemo spasiti živote i vratiti zemlju tamo gdje je bila”, navodi Gejts.

Čitaj još:   UOBIČAJNO ZA KRAJ JANUARA: Jutarnji minusi i mraz, jedini će nas ovih dana podsjećati da se kalendarski nalazimo još u zimskom godišnjem dobu... (foto)

izvor agencije AP

NAJAMNIK- Priča prema istinitom dogadjaju… (foto)

U Prlinama na domak Akova živjela je porodica Raifa Pilava. Read more

SARAJEVO, CRVENI TEPIH: Danas počinje 24. Sarajevo film festival…

Čast da otvori 24. izdanje SFF-a pripala je slavnom poljskom Read more