IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

DAKLE Maske, antiseptici, rukavice: Koliko su korisni u borbi protiv virusa? (foto)

Prema riječima ljekara, ne treba zanemariti nijedno od ova tri sredstva zaštite, jer je jedno sigurno – ne može biti štete ni od medicinskih maski, ni od antiseptika, ni od rukavica…

ISTANBUL: Regija, Recepti, Zanimljivosti, vijesti, srijeda… 08. 04. 2020… 00: 21… DAKLE Maske, antiseptici, rukavice: Koliko su korisni u borbi protiv virusa? (foto)

Ruski ljekar, otorinolaringolog Vladimir Zajcev je objasnio koliko su u borbi protiv virusa korona efikasne medicinske maske, rukavice i antiseptici, a takođe je objasnio pravilnu upotrebu svakog od ta tri zaštitna sredstva, koja se masovno kupuju u vrijeme pandemije.

Kako je rekao, maske su najefikasnije sredstvo za zaštitu od zaraze. Kada je riječ o pravilnoj upotrebi, maska efikasno štiti od zaraze dva časa, nakon čega bi je trebalo zamijeniti novom.

On podsjeća da postoje i maske za višekratnu upotrebu, ali, kako kaže, te maske ne bi trebalo da budu svilene, nego pamučne, jer se mogu prati na maksimalnoj temperaturi, a zatim ponovo koristiti.

Čitaj još:   Dr Kon upozorio: Zbog masovnih skupova vlasti i opozicije prijeti novi talas zaraze...(foto)

Kada je riječ o antisepticima, ljekar savjetuje da se biraju oni koji su napravljeni na bazi alkohola u obliku gela ili spreja za ruke.

„Virus korona se može prenijeti kontaktom, tako što ćemo rukama počešati nos, oči. Virus može dospjeti u organizam ženskih osoba prilikom nanošenja šminke. Zbog toga bi trebalo koristiti antiseptike na alkoholnoj osnovi“, ističe Zajcev.

Kada je riječ o trećem najtraženijem sredstvu zaštite – gumenim rukavicama za jednokratnu upotrebu, treba imati u vidu da se jedan par može koristiti jedan dan, ne više.

Ljekar ističe da se kao zaštita mogu koristiti i rukavice za čišćenje stana, koje nakon nošenja ne treba bacati, jer se mogu očistiti antiseptikom.

izvor Sputnik

KORONA U BiH JE BUKNULA Virusolog Mirsada Hukić zaprijetila: “Nemate masku, uzmem vam 500 KM, onda razmislite…” (foto)

Član Kriznog štaba Federalnog ministarstva zdravstva Goran Čerkez kazao je Read more

Čitaj još:   KORONA U BiH JE BUKNULA Virusolog Mirsada Hukić zaprijetila: "Nemate masku, uzmem vam 500 KM, onda razmislite..." (foto)
Holandija vratila 600.000 neispravnih maski iz Kine… (foto)

Holandski mediji, Ministarstvo zdravstva Holandije je vratilo 600.000 maski "FFP2" Read more

VELIKI I POTPUNI PREOKRET: Vrijeme koje se očekuje do petka… (foto)

U utorak poslije podne umjeren porast naoblake može usloviti lokalne Read more