Crna Gora

SENAD BEGIĆ OTKRIO: Sahrane su jedne od izvora zaraze, korona virusom… (foto)

Mjesec dana nakon što je potvrđen prvi slučaj koronavirusa u Crnoj Gori, zdravstvene vlasti su zabiljižile 303 slučaja covid- 19, a pet ih je umrlo, saopšteno je iz crnogorskog Instituta za javno zdravstvo, čiji čelnik smatra da su ovakvi rezultati dobri…

PODGORICA: Crna Gora, Zanimljivosti, vijesti, subota… 18. 04. 2020… 22: 31… SENAD BEGIĆ OTKRIO: Sahrane su jedne od izvora zaraze, korona virusom… (foto)

“Dobrim rezultatima pomoglo je i to što su vlasti slušale struku i što su rigorozne mjere uvedene i prije nego što se prvi slučaj dogodio”, rekao je za BBC na srpskom Senad Begić, vodeći epidemiolog Crnogorskog instituta za javno zdravlje, napominjući da je crnogorski način bori se protiv virusa specifičnog zbog njegove male populacije i kulturnih posebnosti.

“Crnogorci vole da slave i puno tuguju- identifikovali smo najmanje tri ili četiri sahrane koji su bili epidemiološki ključni događaji za širenje zaraze kada mjere još nisu najavljene”, kazao je Begić za BBC.

Prvi je rekao da su sahrane i porodična okupljanja glavni načini širenja zaraze u Crnoj Gori i da je problem s kojim su se crnogorski epidemiolozi suočili na početku epidemije bila socijalna osuda zaraženih.

“Svi znaju svakog jer društvo nije veliko, ali takođe smo se bavili problemom stigmatizacije nekoliko prvih slučajeva”, rekao je Begić za BBC na srpskom jeziku, podsjetivši ga da je vodeći epidemiolog u Crnoj Gori među tri osobe koje, prema Ipsosu, uživaju najveće povjerenje građana Crne Gore u aktuelnim događajima.

Crna Gora je bila poslednja u Evropi koja je zabilježila prvi slučaj zaraze koronavirusom 17. marta, a gotovo sedmicu ranije ranije crnogorska vlada je donijela prve mjere zaštite stanovništva od epidemije: zabranila je javna okupljanja, suspendovala časove u svim obrazovnim ustanovama, zatvorila ugostiteljske objekte, dok je većina zaposlenih poslana na posao od kuće. Sve je to rezultiralo, kaže Begić, dobrim odzivom crnogorskog sistema na pandemiju koronavirusa.

izvor Index.hr

SARAJEVO, CRVENI TEPIH: Danas počinje 24. Sarajevo film festival…

Čast da otvori 24. izdanje SFF-a pripala je slavnom poljskom Read more

admin

Share
Published by
admin

Recent Posts

ŠEKI Radončić: Oni su od danas naši krvnici… (foto)

Ostvarila se višegodišnja želja Aleksandra Velikog i Dritana Malog, BIA i GRU- a, Vanje i…

4 sata ago

Reisu- l- ulema Islamske zajednice u BiH Husein ef. Kavazović i vladika Grigorije smiruju tenzije: Mi smo sinovi zemlje Bosne… (foto)

Vrijeme je da se okrenemo jedni drugima, da se pogledamo, da jedni drugima pomognemo da…

5 sati ago

DPS predao listu za lokalne izbore u Budvi… (foto)

Demokratska partija socijalista predala je listu `Budva može bolje!` Opštinskoj izbornoj komisiji Budve. Nosilac liste…

5 sati ago

Dnevni horoskop za 1. maj 2024. godine

Pročitajte najdetaljniji dnevni horoskop koga vam svakodnevno pripremaju najpoznatiji astrolozi sa naših područja-  Ovan ulaže,…

8 sati ago

MIODRAG Vlahović: Rezolucija UN o Srebrenici SRAMOTA CRNOGORSKE Vlade… (foto)

Aktuelna vlast, svrstana uz Beograd i Kremlj, ne izdaje samo crnogorsku tradiciju i istoriju. Ona…

8 sati ago

Aleksandar VUČIĆ PRIZNAO PORAZ: “Rezolucija će biti donijeta. Radi se o brutalnom…!” (foto, video)

"Nisu oni tražili da neki Vučić pogne glavu u Srebrenici ili položi cvijet, oni traže…

9 sati ago

This website uses cookies.