IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

Vaskrs tokom policijskog sata- slavlje u krugu uže porodice…(foto)

SAMI Pozdravi “Hristos vaskrse” i “Vaistinu vaskrse” ove godine će se razmjenjivati uglavnom preko telefona jer nema posjeta rodbini i prijateljima…

SARAJEVO: Regija, Zanimljivosti, vijesti, nedelja… 19. 04. 2020… 10: 31…  SARAJEVO: Vaskrs tokom policijskog sata- slavlje u krugu uže porodice…(foto)

ORTODOKSNE ILI PRAVOSLAVNE Porodice u Srbiji “Vaskrs” proslavljaju bez odlaska u crkvu, tradicionalnog okupljanja svih generacija na svečanom ručku i bez darivanja farbanim jajima jer je u vrijeme najvećeg hrišćanskog praznika, kao mjera suzbijanja bolesti COVID- 19, građanima zabranjeno kretanje.

Ekipa regionalnog portala iBalkan.net posetila je porodicu Simić koju epidemija ne ometa da se prazniku Hristovog vaskrsenja raduje kao i prethodnih godina.

Krenuli smo od djevojčica Zore koja svoj četvrti Vaskrs dočekuje u vanrednom stanju i policijskom času dugom 84 sata. Sjeća se da je prošle godine sa sestrama od tetke u selu kod babe i djede brala cveće, sakupljala jaja po dvorištu i pomagala babi da ih ofarba u ljusci od luka. Danas sa roditeljima Ljiljom i Vladimirom ostaje u svojoj kući u centru grada.

“Razlikovaće se ova proslava Vaskrsa zato što moramo ostati kod kuće, tako da ga ove godine nećemo provesti sa svojim najmilijima, babama, dedama, sestrama… Proslave su do sada bile propraćene ručkom i zajedničkim razgovorima, kucali smo se jajima i takmičili se ko će pobjediti. Ove godine ćemo sami provesti Vaskrs, i u tom smislu sam se potrudila da Zori, odnosno svima nama, praznik bude što zanimljiviji”, priča Ljilja.

Pozdravi “Hristos vaskrse“ i “Vaistinu vaskrse“ ove godine će se razmjenjivati uglavnom preko telefona. Moderne tehnologije pomažu da se razdvojenost s babama, dedama, tetkama, ostalima u porodici i prijateljima lakše podnese.

Čitaj još:   VELIKA DRAMA u Sarajevu: Sin zapalio oca i pobjegao, policija traga za njim... (foto)

“Svakodnevno se s našim najmilijima čujemo putem video poziva. Tako ćemo i u vreme Vaskrsa imati utisak da smo zajedno”, kaže veselja Ljilja.

Njenu kreativnost i praznično raspoloženje pokazuje bogata uskršnja dekoracija u dvorištu i kući.

“Ove godine nismo u mogućnosti da idemo u knjižare i razne radnje kako bismo obezbjedili sav materijal koji se obično kupuje za vrijeme uskršnjih praznika“, kaže Ljilja.

“Pošto Zora jako voli da crta, imamo flomastere, vodene boje, tempere. Odlučili smo da jaja ove godine farbamo temperama uz pomoć štapića za uši i prstića“, priča Milica, dok njena ćerka ponosno pokazuje svoje prvo šareno jaje.

Dala bi ga babi, ali jedino što će moći jeste da joj pošalje fotografiju…

Čitaj još:   POZNATA KAO Bedi Vinkl: Helen (91) prati je 3,5 miliona ljudi, po objavi zarađuje 8.000 eura... (foto)

izvor iBalkan.net / agencije

NAJAMNIK- Priča prema istinitom dogadjaju… (foto)

U Prlinama na domak Akova živjela je porodica Raifa Pilava. Read more

SARAJEVO, CRVENI TEPIH: Danas počinje 24. Sarajevo film festival…

Čast da otvori 24. izdanje SFF-a pripala je slavnom poljskom Read more