IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

DIGITALNI PASOŠI, DRONOVI, MUŠKI I ŽENSKI DANI: Praktične, ali i bizarne mjere za povratak u život… (foto)

EVO ŠTA NAS ČEKA POSLIJE KORONE?!

ISTANBUL: Svijet, Ekonomija, Zanimljivosti, vijesti, srijeda… 22. 04. 2020… 00: 01… DIGITALNI PASOŠI, DRONOVI, MUŠKI I ŽENSKI DANI: Praktične, ali i bizarne mjere za povratak u život… (foto)

Svakodnevni život širom svijeta dramatično se mjenja, jer zemlje i lokalne samouprave koriste različite metode za suzbijanje širenja koronavirusa…

Istovremeno, omogućavajući društvu da nastavi da funkcioniše u nekom obliku.

U mnogim zemljama će škole morati ponovo da budu otvorene, omogućavajući roditeljima da se vrate na posao, a djeci da nastave obrazovanje, prenio je CNN.

Danska je pokazala kako to može da se uradi, ona je počela sa učenicima mlađim od 12 godina.

Školska dvorišta je podijelila na sekcije trakama, a stolovi u učionicama su postavljeni na dva metra.

Djeca dolaze i idu na odmor u različitim intervalima, peru ruke po dolasku i svaka dva sata i ostaju napolju što je više moguće.

Češka je počela sa faznim povratkom studenata na univerzitete počevši od onih koji su na završnim godinama, a najvjerovatnije će uskoro slijediti i povratak djece u osnovnim i srednjim školama

Čile će ove nedelje početi da izdaje digitalne kartice za imunitet ljudima koji su se oporavili od koronavirusa, naveli su zdravstveni zvaničnici.

Čitaj još:   ANKARA, DRAMATIČNA PORUKA: Erdogan, "Možemo se iznenadno pojaviti..."

Takozvane “kovid- kartice” izdavaće se ljudima koji su bili pozitivni na virus i koji su pokazali znakove oporavka, nakon 14-dnevnog karantina.

Britanski ministar zdravlja Met Henkok rekao je ranije ovog mjeseca da Velika Britanija razmatra ideju o sertifikatima za imunitet ili o svojevrsnom pasošu kako bi se omogućilo onima koji imaju antitela da se što je više moguće vrate u normalan život.

Za istu ideju u SAD direktor Nacionalnog instituta za alergije i infektivne bolesti dr Entoni Fauči je rekao da može da bude dobra u određenim okolnostima.

Turska primenjuje uvođenje policijskog časa samo tokom vikenda – 48 časova, koji pogađa tri četvrtine stanovništva u 31 provinciji.

Tokom nedelje, nalog za boravak kod kuće odnosi se samo na one mlađe od 20 godina ili starije od 65 godina.

U Libiji ljudima je dozvoljeno samo da idu pješice između 07.00 i 12.00 časova, a i prodavnice su otvorene u tom intervalu.

U Švedskoj svi koji imaju 70 godina i više pozvani su da ostanu kod kuće, a u Peruu ponedeljkom, srijedom i petkom samo muškarci mogu da izlaze napolje, dok je ženama dozvoljen izlazak utorkom, četvrtkom i subotom.

Slična mjera je sprovedena u Panami i pojedinim gradovima u Kolumbiji.

U pojedinim kolumbijskim gradovima građani mogu da izlaze u odnosu na brojeve na svojim ličnim kartama, a pojedine zemlje koriste dronove da bi nadgledali kako građani poštuju restriktivne mjere...

izvor agencije AFP

Čitaj još:   ZLATAN Ibrahimović otkrio, zašto se vratio u Evropu, Italiju i u Milano... (foto)
NAJAMNIK- Priča prema istinitom dogadjaju… (foto)

U Prlinama na domak Akova živjela je porodica Raifa Pilava. Read more

SARAJEVO, CRVENI TEPIH: Danas počinje 24. Sarajevo film festival…

Čast da otvori 24. izdanje SFF-a pripala je slavnom poljskom Read more