IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

DIGITALNI PASOŠI, DRONOVI, MUŠKI I ŽENSKI DANI: Praktične, ali i bizarne mjere za povratak u život… (foto)

EVO ŠTA NAS ČEKA POSLIJE KORONE?!

ISTANBUL: Svijet, Ekonomija, Zanimljivosti, vijesti, srijeda… 22. 04. 2020… 00: 01… DIGITALNI PASOŠI, DRONOVI, MUŠKI I ŽENSKI DANI: Praktične, ali i bizarne mjere za povratak u život… (foto)

Svakodnevni život širom svijeta dramatično se mjenja, jer zemlje i lokalne samouprave koriste različite metode za suzbijanje širenja koronavirusa…

Istovremeno, omogućavajući društvu da nastavi da funkcioniše u nekom obliku.

U mnogim zemljama će škole morati ponovo da budu otvorene, omogućavajući roditeljima da se vrate na posao, a djeci da nastave obrazovanje, prenio je CNN.

Danska je pokazala kako to može da se uradi, ona je počela sa učenicima mlađim od 12 godina.

Školska dvorišta je podijelila na sekcije trakama, a stolovi u učionicama su postavljeni na dva metra.

Djeca dolaze i idu na odmor u različitim intervalima, peru ruke po dolasku i svaka dva sata i ostaju napolju što je više moguće.

Češka je počela sa faznim povratkom studenata na univerzitete počevši od onih koji su na završnim godinama, a najvjerovatnije će uskoro slijediti i povratak djece u osnovnim i srednjim školama

Čile će ove nedelje početi da izdaje digitalne kartice za imunitet ljudima koji su se oporavili od koronavirusa, naveli su zdravstveni zvaničnici.

Takozvane “kovid- kartice” izdavaće se ljudima koji su bili pozitivni na virus i koji su pokazali znakove oporavka, nakon 14-dnevnog karantina.

Čitaj još:   LJEPOTICA PRVENSTVA: Crvena furija u meču za pamćenje eliminisala Hrvatsku i plasirala se u četvrtfinale... (foto i video)

Britanski ministar zdravlja Met Henkok rekao je ranije ovog mjeseca da Velika Britanija razmatra ideju o sertifikatima za imunitet ili o svojevrsnom pasošu kako bi se omogućilo onima koji imaju antitela da se što je više moguće vrate u normalan život.

Za istu ideju u SAD direktor Nacionalnog instituta za alergije i infektivne bolesti dr Entoni Fauči je rekao da može da bude dobra u određenim okolnostima.

Turska primenjuje uvođenje policijskog časa samo tokom vikenda – 48 časova, koji pogađa tri četvrtine stanovništva u 31 provinciji.

Tokom nedelje, nalog za boravak kod kuće odnosi se samo na one mlađe od 20 godina ili starije od 65 godina.

U Libiji ljudima je dozvoljeno samo da idu pješice između 07.00 i 12.00 časova, a i prodavnice su otvorene u tom intervalu.

U Švedskoj svi koji imaju 70 godina i više pozvani su da ostanu kod kuće, a u Peruu ponedeljkom, srijedom i petkom samo muškarci mogu da izlaze napolje, dok je ženama dozvoljen izlazak utorkom, četvrtkom i subotom.

Slična mjera je sprovedena u Panami i pojedinim gradovima u Kolumbiji.

U pojedinim kolumbijskim gradovima građani mogu da izlaze u odnosu na brojeve na svojim ličnim kartama, a pojedine zemlje koriste dronove da bi nadgledali kako građani poštuju restriktivne mjere...

izvor agencije AFP

Čitaj još:   Dnevni horoskop za 18. maj 2020. godine
Albin KURTI ZAVODI RED: “Privremene tablice nisu naša želja, već…” (foto i video)

Premijer Kosova Albin Kurti izjavio je da uspostavljanje reciprociteta za Read more

LIČNI STAVOVI: Zašto je smijeh opasan za demokratiju? (foto, video)

Ljudska reakcija koja kroz ironiju, duhovitost, i čak cinizam tešku Read more