SREBRENICA: Ramazan u doba koronavirusa, iftari starijim osobama… (foto)

(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});

Date okolnosti odlučile su da poste i ovaj ramazan, a pomoć su pružili i u Islamskoj zajednici Srebrenica, kao i brojnim pojedincima…

SREBRENICA: BIH, Regija, Recepti, Putovanja, Zanimljivosti, vijesti, srijeda… 29.02.2020… 11: 36…  SREBRENICA: Ramazan u doba koronavirusa, iftari starijim osobama… (foto)

MFS EMMAUS i ove godine vrši podjelu iftara za socijalno osjetljive kategorije stanovništva koje su bez obzira na date okolnosti odlučile da poste i ovaj ramazan, a pomoć su pružili i u Islamskoj zajednici Srebrenica, kao i brojni pojedinci…

Zbog pandemije koronavirusa ovog ramazana u Srebrenici se ne organizuju zajednički iftari i druženja.

U organizaciji Medžlisa Islamske zajednice Srebrenica i džemata u Srebrenici od početka ramazana svaki dan se pripremi određen broj iftara i dostavi starijim osobama koje žive same u ovom gradu.

Čitaj još:   Probudili ste se jutros sa glavoboljom i mučninom: Evo kako ih se riješiti... (foto)

U razgovoru za printane i zvučne medije Damir efendija Peštalić kaže da se svaki dan pripremi 15 iftara koji budu dostavljeni osobama u gradu Srebrenici, a cilj je da se akcija proširi na još nekoliko džemata na području opštine Srebrenica.

“Mi smo prošle godine imali mnogo zajedničkih iftara u Srebrenici koji su bili prekrasni, lijepi. Te iftare su uglavnom finansirali ljudi koji žive van domovine Bosne i Hercegovine. Mi smo to organizovali ovdje u Srebrenici, i to su bili jako lijepi iftari, imali su svoju simboliku….

Ove godine zbog specifičnosti situacije u kojoj se nalazimo, pandemije i vanrednog stanja nismo bili u mogućnosti. Onda je naš efendija Ahmed došao na ideju da probamo putem društvenih mreža da pozovemo ljude da se uključe u akciju…

Mi imamo otprilike oko 15-ak osoba u gradu koje su same, starije osobe, njima je teže spremiti iftar”, kaže Damir efendija Peštalić.

Čitaj još:   Srebrenica će uvijek biti simbol genocida

Efendija Peštalić kaže da je cilj da stariji i osobe koje žive same znaju “da neko misli na njih, da je pripremanje i dostava iftara znak pažnje.”

izvor iBalkan.net I agencije aa

(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});