IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

FARMAKOMAFIJA: Lijek protiv korone od 9,32 nude za 4.500 dolara, gaze PREKO MRTVIH! (foto)

Lijek „remdesivir“, koji se jedini pokazao djelotvornim protiv kovida- 19, jeftin je za proizvodnju, ali papren za one kojima je neophodan…

LONDON: Svijet, Crna Hronika, Zanimljivosti, vijesti, petak… 08.05.2020… 22: 26… FARMAKOMAFIJA: Lijek protiv korone od 9,32 nude za 4.500 dolara, gaze PREKO MRTVIH! (foto)

U eri pandemije koronavirusa, koji je usmrtio preko 270.000 osoba, a zarazio četiri miliona ljudi širom planete, farmaceutske kompanije nisu propustile priliku da zarade koji dolar više.

Tako tretman lekom „remdesivir“, koji se jedini pokazao dijelotvornim protiv korone, a čija proizvodnja iznosi 9,32 dolara, može krajnjeg korisnika da košta paprenih 4.500 dolara.

Hitan postupak

Američka Agencija za hranu i lijekove (FDA) prošle nedelje je po hitnom postupku odobrila upotrebu ovog lijeka za pacijente koji boluju od kovida-19.

Kako prenosi Dejli mejl, kalifornijska kompanija „Gilijad sajensiz“, koja proizvodi ovaj lijek, ima dugu historiju bogaćenja tako što prodaje lekove po paprenim cijenama.

Iz kompanije još nisu saopštili koliko će tačno koštati tretman oboljelih, ali iz Instituta za ekonomski i klinički pregled (Institute for Economical and Clinical Review) – ICER predviđaju da bi desetodnevni tretman mogao da košta i do 4.500 dolara.

Izvršni direktor kompanije Danijel O‘Dej nije želio da otkriva koliko će lijek koštati.

– Ne sugerišem to da se neće nastaviti pritisak na cijene lijekova. To se sada radi na način na koji možemo da cijenimo inovacije koje ova industrija donosi – rekao je on na nedavnom sastanku s investitorima.

Čitaj još:   SANDŽAK OTRGNUT OD SRCA: Srbija ODOBRILA otvaranje Generalnog konzulata BiH u NOVOM PAZARU

Rast cijena

Mediji podsećaju da se kompanija „Gilijad“ proslavila 2013. godine, kada je jednu pilulu lijeka za liječenje hepatitisa tipa C „sovaldi“ prodavala za paprenih 1.000 dolara.

Stiv Pirson, predsjednik ICER, objašnjava kako dolazi do naglog skoka cijene lijeka:

– Veliki rast cijena po pravilu usledi poslije kliničkih ispitivanja kada se pokaže da neki lijek spasava živote. To pokazuje koliko je važna ta pretpostavka o smrtnosti.

Šalju avione u Madagaskar

AFRIKANCI IMAJU SVOJ IJEK

Predsednik Tanzanije Džon Magufuli, zemlje u kojoj je od epidemije koronavirusa umrlo 16 ljudi, poslao je avion u Madagaskar po napitak napravljen u toj ostrvskoj zemlji po tradicionalnim prirodnim receptima, a koji bi trebalo, kako je SZO savJetovala vlade, prethodno da se ispita kao eventualno rešenje u liječenju zaraženih pacijenata. „Kovid organiks“, gorko-slatki sirup, pravi se od artemisije, vrste pelina s dokazanim antimalarijskim svojstvima, i drugog autohtonog bilja. Predsjednik Madagaskara Andri Radžoelina tvrdi da zahvaljujući ovom lijeku u njegovoj zemlji nema žrtava korone. Ekvatorijalna Gvineja, Gvineja Bisao, Kongo i Niger već su primile pošiljke ovog biljnog leka, koji se prodaje po 80 centi za litar.

Činjenice

ŠTA JE ZAPRAVO „REMDESIVIR“

Lijek „remdesivir“ je razvila kompanija „Gilijad sajensiz“ za liječenje ebole, smrtonosne hemoragijske groznice, koja se pojavila u zapadnoj Africi 2014. .: Ebolu kao i kovid-19 izaziva virus i naučnici su testirali ovaj lijek na pacijentima obolelim od korone .: Lijek je ranije korišćen i protiv virusa MERS, eksperimenti na majmunima makaki bili su uspešni .: Istraživanja pokazuju da lek zaustavlja množenje virusa i njegovu cirkulaciju u telu inficiranog .: Upotreba ovog leka kod obolelih od korone smanjuje njihov ostanak u bolnici za trećinu prosečnog boravka drugih pacijenata

Čitaj još:   Pripremite kišobrane i danas : Vrijeme koje se očekuje naredna dva dana... (foto)

izvor agencije

NAJAMNIK- Priča prema istinitom dogadjaju… (foto)

U Prlinama na domak Akova živjela je porodica Raifa Pilava. Read more

SARAJEVO, CRVENI TEPIH: Danas počinje 24. Sarajevo film festival…

Čast da otvori 24. izdanje SFF-a pripala je slavnom poljskom Read more