IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

I bogati plaču: Da li je Saudijska Arabija u ozbiljnim problemima? (foto)

Kako je moguće da saudijska ekonomija trpi štetu zbog Covid- 19?

RIJAD: Svijet, Ekonomija, Putovanja, Zanimljivosti, vijest, četvrtak… 14.05.2020… 12: 15… I bogati plaču: Da li je Saudijska Arabija u ozbiljnim problemima? (foto)

Poznata kao poreski raj, naftni gigant Saudijska Arabija je prije neki dan objavila povećanje PDV-a sa pet na 15 odsto, istovremeno najavivši da od juna neće više građanima isplaćivati redovne subvencije za troškove života, jer je cijena “crnog zlata” na kojem se bazira njena ekonomija, skoro upola pala na svjetskom tržištu u odnosu na isti period prošle godine, izazvano pandemijom Covid-19, bolesti koja već mjesecima svijetu ne da da normalno živi…

Državna naftna kompanija Saudi Aramko već se u prvom kvartalu ove godine suočila sa padom neto profita za 25 odsto. Cijela situacija je uslovila i da je Vlada inkasirala 22 odsto manje novca u budžet, a glavni projekti su “na čekanju”.

“Ove mijere odražavaju drastičnu potrebu za štednjom i pokušaj da se stabilizuje niska cijena sirove nafte. Ekonomija ove kraljevine je u užasnom stanju i biće potrebno neko vrijeme da se vrati u tokove normalnosti”, smatra Majkl Stivens, analitičar za prilike u Persijskom zalivu, a prenosi BBC.

Covid-19 je pogodio i ovu zemlju u Persijskom zalivu (44.830 zaraženih, 273 umrla), koja u velikoj mjeri zavisi od miliona nekvalifikovanih radnika iz ostatka Azije, od kojih većina radi za siću i živi u nehigijenskim uslovima, a u situaciji pandemije koronavirusa vratili su se kućama.

Čitaj još:   NOVI PAZAR: POZNATI INDETITETI POGINULIH, M.H. PREŽIVIO JEDNO LICE NA APARATIMA... (foto i video)

Istovremeno, princ prestolonaslednik Muhamed bin Salman, faktički prvi čovjek države-kraljevine, i dalje je veoma popularan kod kuće, dok baš i nije omiljen na Zapadu, zbog sumnje da je imao ulogu u ubistvu saudijskog novinara Džamala Kašogija.

Klima stranih investicija nikad se nije u potpunosti oporavila u toj zemlji od jezivog ubistva Kašogija, koji je raskomadan u saudijskom konzulatu u Istanbulu 2018.

Takođe, rat u susjednom Jemenu crpi saudijsku blagajnu već više od pet godina, bez opipljivog cilja, ali i razmirice sa Katarom dovele su u pitanje jedinstvo šestočlanog Savjeta za saradnju zalivskih zemalja.

Najpre, prije nego što se neki rasplaču nad tužnom saudijskom pričom, treba podsjetiti da je pandemija Covid-19 bacila na kolena sve svjetske ekonomije, tako da ova zemlja nije nikakav izuzetak.

Saudijska Arabija ima Javni investicioni fond na koji može da se osloni u sličnim situacijama, a u kome, kako se procjenjuje, leži 320 milijardi dolara. Takođe, glavna naftna kompanija, Saudi Aramko, koja je u većinskom vlasništvu države, prošle godine je vrijedela 1.700 milijardi dolara, koliko su zajedno u isto vreme vredeli i Gugl i Amazon.

Rijad je prethodnih godina imao problem i na domaćem terenu, gde je princ prestolonaslednik bio pod velikim pritiskom da pogura realizaciju programa za socijalnu liberalizaciju, kojim je, između ostalog, u junu 2018. ukinuta zabrana ženama da voze, ali i dozvoljene do tad “neviđene” slobode u toj zemlji, kao što su bioskopi, koncerti na kojima mogu da prisustvuju pripadnici oba pola i auto-trke…

Čitaj još:   Vic dana Svještenik ili Pop na utakmici...

izvor BBC

Vučić sprema vojsku i protiv koga će tačno ratovati: OD JESENI OBAVEZNI VOJNI ROK U SRBIJI… (foto, video)

Aleksandar Vučić tu ideju danas obrazlaže riječima: “U vojsci se stiče obaveznost, Read more

MERLIN sa crnogorskom zastavom: ” NEKA SUNCE DUGO SIJA NAD OVOM LIJEPOM ZEMLJOM” (video)

Na sinošnjem koncertu, popularni pjevač Dino Merlin je podigao crnogorsku Read more

Emotivna proslava Dana nezavisnosti na Cetinju… (foto, video)

Na Cetinju je održana centralna proslava povodom Dana nezavisnosti Crne Read more

Dnevni horoskop za 23. maj 2022. godine…

Pročitajte najdetaljniji dnevni horoskop koga vam svakodnevno pripremaju najpoznatiji astrolozi Read more