SARAJEVO: Ukinuta zabrana kretanja za osobe mlađe od 18 i starije od 65 godina… (foto)

https://pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});

Stavljena je van snage i naredba od 29. aprila o raspodjeli 80 respiratora kantonalnim štabovima civilne zaštite, odnosno kantonima na području FBiH…

SARAJEVO: BiH. Ekonomija, Putovanja, Zanimljivosti, vijest, petak… 15.05.2020… 10: 15… SARAJEVO: Ukinuta zabrana kretanja za osobe mlađe od 18 i starije od 65 godina… (foto)

U Sarajevu je završena 19. vanredna sjednica Federalnog štaba civilne zaštite (FŠCZ) kojom je predsjedavala zapovjednica Jelka Milićević, a na kojoj je produžen rok primjene do 30. maja za jedan broj naredbi, donesene dvije nove naredbe, jedna dopunjena, a one s rokom primjene do 15. maja, 2020. koje nisu produžene, po automatizmu od sutra nisu na snazi, javlja Anadolu Agency (AA).

Stavljena je van snage i naredba od 29. aprila o raspodjeli 80 respiratora kantonalnim štabovima civilne zaštite, odnosno kantonima na području FBiH.

Federalnoj upravi civilne zaštite je naređeno da izvrši raspodjelu medicinskih sredstava (ekstrakcijski brisevi i transportni mediji) Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu, Sveučilišnoj kliničkoj bolnici Mostar, Univerzitetskom kliničkom centru Tuzla i Kantonalnoj bolnici Zenica.

FŠCZ donio je odluku da ne produži rok primjene naredbi o zabrani kretanja osobama starijim od 65 i mlađim od 18 godina na području FBiH, tako da se od sutra mogu kretati bez ograničenja uz poštivanje propisanih higijensko-epidemioloških mjera.

Čitaj još:   KOMŠIĆ PORUČIO SRBİJİ: "Naravno da se granice BiH ne mogu mijenjati"

Na današnjoj sjednice za određen broj naredbi produžena je primjena do 30. maja ove godine.

Među mjerama kojima je produžena primjena do 30. maja ove godine, je i naredba o zabrani održavanja svih javnih skupova u FBiH u skladu s propisima o javnom okupljanju, s tim da je dopunjena tačka 1. ove naredbe kojom je dozvoljeno javno okupljanje u zatvorenom prostoru uz osiguranje 10 kvadratnih metara po osobi i poštivanje epidemioloških mjera.

Produžena je i mjera kojom se naređuje aktiviranje svih kantonalnih, općinskih/gradskih štabova civilne zaštite, te angažovanje svih formiranih službi zaštite i spašavanja za medicinsku pomoć kao i druge službe zaštite i spašavanja i jedinice civilne zaštite radi provođenja mjera i aktivnosti na sprečavanju i suzbijanju širenja koronavirusa.

FŠCZ produžio je i primjenu za naredbu kojom se od direktora FUCZ traži da aktivira federalne specijalizirane jedinice civilne zaštite radi provođenja mjera i aktivnosti na sprečavanju, suzbijanju širenja zaraze koronavirusa, te da stavi na raspolaganje FŠCZ zalihe zaštitne opreme i MTS-a za potrebe provođenja mjera i aktivnosti na zaštiti ljudi od zaraze koronovirusa.

Do 30. maja produžena je primjena naredbe po kojoj i dalje nije dozvoljena posjeta i izlasci svim štićenicima u ustanovama socijalne zaštite i kazneno-popravnih zavoda na području Federacije BiH.

Čitaj još:   BIH: Putnik ispao iz autobusa i zadobio TEŠKE POVREDE, vozač bio pijan...

Do 30. maja produžena je primjena naredbi o obustavi rada svih djelatnosti u tržnim centrima na području FBiH (izuzimajući trgovine prehrambenih i higijenskih proizvoda, apoteke i veledrogerije), odnosno, kojom se dozvaljava rad trgovina na veliko i malo koje vrše promet svih vrsta proizvoda i uslužnih djelatnosti malih obrta u smislu Zakona o obrtu i srodnim djelatnostima izvan tržnih centara, uz obavezne mjere zaštite (lična zaštitna oprema – maske, rukavice, fizička distanca od najmanje dva metra između osoba uz poštivanje ostalih higijensko-epidemioloških mjera, temeljno čićenje i dezinfekcija prostora prije početka svakodnevnog rada) i postupati po preporukama za sprečavanje infekcije tokom rada u trgovinama i obrtima…

izvor ibalkan.net / agencije AA

https://pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});