IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

SARAJEVO: Ukinuta zabrana kretanja za osobe mlađe od 18 i starije od 65 godina… (foto)

Stavljena je van snage i naredba od 29. aprila o raspodjeli 80 respiratora kantonalnim štabovima civilne zaštite, odnosno kantonima na području FBiH…

SARAJEVO: BiH. Ekonomija, Putovanja, Zanimljivosti, vijest, petak… 15.05.2020… 10: 15… SARAJEVO: Ukinuta zabrana kretanja za osobe mlađe od 18 i starije od 65 godina… (foto)

U Sarajevu je završena 19. vanredna sjednica Federalnog štaba civilne zaštite (FŠCZ) kojom je predsjedavala zapovjednica Jelka Milićević, a na kojoj je produžen rok primjene do 30. maja za jedan broj naredbi, donesene dvije nove naredbe, jedna dopunjena, a one s rokom primjene do 15. maja, 2020. koje nisu produžene, po automatizmu od sutra nisu na snazi, javlja Anadolu Agency (AA).

Stavljena je van snage i naredba od 29. aprila o raspodjeli 80 respiratora kantonalnim štabovima civilne zaštite, odnosno kantonima na području FBiH.

Federalnoj upravi civilne zaštite je naređeno da izvrši raspodjelu medicinskih sredstava (ekstrakcijski brisevi i transportni mediji) Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu, Sveučilišnoj kliničkoj bolnici Mostar, Univerzitetskom kliničkom centru Tuzla i Kantonalnoj bolnici Zenica.

FŠCZ donio je odluku da ne produži rok primjene naredbi o zabrani kretanja osobama starijim od 65 i mlađim od 18 godina na području FBiH, tako da se od sutra mogu kretati bez ograničenja uz poštivanje propisanih higijensko-epidemioloških mjera.

Na današnjoj sjednice za određen broj naredbi produžena je primjena do 30. maja ove godine.

Čitaj još:   BRZI RAST OBOLJELIH: U RS- u 24 nova slučaja, 14 u Hercegovini zaraženih korona virusom... (foto)

Među mjerama kojima je produžena primjena do 30. maja ove godine, je i naredba o zabrani održavanja svih javnih skupova u FBiH u skladu s propisima o javnom okupljanju, s tim da je dopunjena tačka 1. ove naredbe kojom je dozvoljeno javno okupljanje u zatvorenom prostoru uz osiguranje 10 kvadratnih metara po osobi i poštivanje epidemioloških mjera.

Produžena je i mjera kojom se naređuje aktiviranje svih kantonalnih, općinskih/gradskih štabova civilne zaštite, te angažovanje svih formiranih službi zaštite i spašavanja za medicinsku pomoć kao i druge službe zaštite i spašavanja i jedinice civilne zaštite radi provođenja mjera i aktivnosti na sprečavanju i suzbijanju širenja koronavirusa.

FŠCZ produžio je i primjenu za naredbu kojom se od direktora FUCZ traži da aktivira federalne specijalizirane jedinice civilne zaštite radi provođenja mjera i aktivnosti na sprečavanju, suzbijanju širenja zaraze koronavirusa, te da stavi na raspolaganje FŠCZ zalihe zaštitne opreme i MTS-a za potrebe provođenja mjera i aktivnosti na zaštiti ljudi od zaraze koronovirusa.

Do 30. maja produžena je primjena naredbe po kojoj i dalje nije dozvoljena posjeta i izlasci svim štićenicima u ustanovama socijalne zaštite i kazneno-popravnih zavoda na području Federacije BiH.

Do 30. maja produžena je primjena naredbi o obustavi rada svih djelatnosti u tržnim centrima na području FBiH (izuzimajući trgovine prehrambenih i higijenskih proizvoda, apoteke i veledrogerije), odnosno, kojom se dozvaljava rad trgovina na veliko i malo koje vrše promet svih vrsta proizvoda i uslužnih djelatnosti malih obrta u smislu Zakona o obrtu i srodnim djelatnostima izvan tržnih centara, uz obavezne mjere zaštite (lična zaštitna oprema – maske, rukavice, fizička distanca od najmanje dva metra između osoba uz poštivanje ostalih higijensko-epidemioloških mjera, temeljno čićenje i dezinfekcija prostora prije početka svakodnevnog rada) i postupati po preporukama za sprečavanje infekcije tokom rada u trgovinama i obrtima…

Čitaj još:   NAŠA DECEMBARSKA IZNENAĐENJA: Vremenska prognoza u narednih 15 dana ne obećava… (foto)

izvor ibalkan.net / agencije AA

BRAVO ZA SELEKTORA ZMAJEVA SPREMAN SE ŽRTVOVATI ZA BiH…

Bravo za selektora "zmajeva", spreman se žrtvovati za BiH:  Dule Read more

ZA DANAS MALO SUNCA, SUTRA PRIPREMITE KAPUTE…

REGION Balkana a na području Bosne i Hercegovine nastavlja se Read more

DANAS NESTABILNO S PLJUSKOVIMA I GRMLJAVINOM…

LJETO SE BAŠ ZAINATILO: Evo gdje će, kada i koliko Read more