IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

RAT NA ULICAMA AMERIKE: U 25 gradova policijski čas, iskaljuju bijes na policiji… (foto i video)

Protesti i nemiri zbog smrti Afroamerikanca Džordža Flojda tokom policijskog privođenja u Mineapolisu nastavljeni su u subotu od Njujorka preko Čikaga do Los Anđelesa…

LOS ANĐELES: Crna Hronika, Zanimljivosti, vijesti, nedelja… 31. 05. 2020… 11: 18… RAT NA ULICAMA AMERIKE: U 25 gradova policijski čas, bijes na policiji (foto i video)

Policajac Derek Čovin, koji mu je držao koleno na vratu, priveden je i optužen za ubistvo trećeg stepena i ubistvo iz nehata. Još trojica policajaca su otpuštena.

Američki sekretar za pravosuđe Vilijam Bar rekao je da su ” radikali i agitatori”, koji nisu iz Minesote, oteli proteste i da zloupotrebljavaju situaciju da bi realizovali “sopstvenu i nasilnu agendu”. Za nemire je takođe optužio političku levicu.

Protesti su nastavljeni i u ranim jutarnjim časovima, a u najmanje 25 gradova u 16 država uveden je policijski čas. Nacionalna garda raspoređena je u desetak država kao i u distriktu Kolumbija. Od četvrtka je uhapšeno skoro 1.400 ljudi u 17 američkih gradova. Više od trećine uhapšenih je u Los Anđelesu.

Vlasti u Mineapolisu, saopštile su da su uspjele da zaustave nasilne proteste u kojima su uništeni dijelovi grada. Policija i pripadnici Nacionalne garde sukobili su se sa demonstrantima koji su, peti dan za redom, izašli na ulice uprkos policijskom času. Grupa demonstranata krenula je ka centru grada kada je policija ispalila suzavac i gumene metke. Demonstranti su se odmah razišli.

Čitaj još:   SANDRA AFRIKA UŽIVA NA SELU- OKRUŽUJU JE KOKOŠKE I KOZE

U prestonici Vašingtonu, upućena je Nacionalna garda pošto su se stotine demonstranata okupile na nacionalnom molu, druge večeri protesta. Tokom noći zapaljena je zgrada u centru Vašingtona, u neposrednoj blizini istorijskog hotela Hej Adams.

Ranije tokom dana, demonstranti su se okupili ispred Sekretarijata za pravosuđe, a zatim su krenule ka zgradi američkog Kongresa, uzvikujući “Životi crnaca su važni” i “Ne mogu da dišem”, reči koje je Flojd izgovorio dok mu je policajac više od osam minuta držao koleno na vratu.

Mnogi su se na kraju okupili ispred Bijele kuće, gdje ih je sačekala policija sa oklopima, a na demonstrante je ispaljen i suzavac. Neki učesnici protesta su povremeno gurali bezbjednosne barijere.

Predsednik Tramp, koji je proveo veći deo dana na Floridi gdje je pratio lansiranje rakete Spejseks, sletio je na travnjak Bijele kuće u predsjedničkom helikopteru i ušao u rezidenciju bez obraćanja novinarima. Iz Bijele kuće je tvitovao, pozdravljajući oštre mjere snaga za sprovođenje zakona širom zemlje.

“U mnogim mestima, nasilje su po svemu sudeći planirali, organizovali i podsticali anarhisti i grupe iz ekstremne ljevice, od kojih su mnogi doputovali iz drugih država da bi promovisali nasilje”, rekao je Bar.

izvor agencije APF

Čitaj još:   OVO JE ENEDIN TURKOVIĆ- TROSTRUKI UBICA SA PEŠTERI
NAJAMNIK- Priča prema istinitom dogadjaju… (foto)

U Prlinama na domak Akova živjela je porodica Raifa Pilava. Read more

SARAJEVO, CRVENI TEPIH: Danas počinje 24. Sarajevo film festival…

Čast da otvori 24. izdanje SFF-a pripala je slavnom poljskom Read more