IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

Dr Predrag Kon: Pojavila se dva nova žarišta Novi Pazar i Tutin…. (foto i video)

Dr Kon: Čekaćemo još najmanje dve nedelje da broj novoinficiranih bude nula…

BEOGRAD: Regija, Recepti, Zanimljivosti, Putovanje vijesti, utorak… 09. 06. 2020… 10. 01… Dr Predrag Kon: Pojavila se dva nova žarišta Novi Pazar i Tutin…. (foto i video)

Epidemiolog Predrag Kon izjavio je da je poslednjih dana samo u Beogradu više od 250 ljudi na posmatranju zato što se vode kao kontakti sa onima kod kojih je potvrđena zaraza koronavirusom, a da su se pojavila i nova žarišta u Tutinu i Novom Pazaru, gdje je nakon proslave Bajrama došlo do skoka broja zaraženih.

Epidemiolog Dr Predrag Kon izjavio je da će se još najmanje dvije nedelje čekati da broj novoinficiranih koronavirusom u Srbiji u jednom danu bude nula.

Komentarišući rast broja novoobolelih prethodnih dana, Kon je rekao da su se pojavila žarišta u Novom Pazaru i Tutinu.

“Pojava novih slučajeva na respiratorima ne potvrdjuje pretpostavku da je virus oslabio. Ako bi napao nekog ko je hronični bolesnik, bio bi jako opasan”, kazao je Kon.

Ocjenio je da ublažavanje restriktivnih mjera u Srbiji nije bilo prerano, već pravovremeno. 

Čitaj još:   UŽAS: U mercedesu pronađen leš kako leži u lokvi krvi... (foto)

“Sa ukidanjem vanrednog stanja se doživelo da je epidemija gotova. Epidemija će vrlo verovatno teško uskoro da se odjavi, odnosno da imamo 28 dana bez novih slučajeva. Čekaćemo tu nulu najmanje još dve nedelje, ako ne i više”, kazao je epidemiolog. 

Direktorka Instituta “Batut” Verica Jovanović izjavila je da je epidemiološka situacija u Srbiji stabilna i da studentski dom i vrtić u Beogradu u kojima je registrovana infekcija nisu nova žarišta, već pojedinačni slučajevi pod strogim nadzorom.

Ona je navela da je u prethodnom periodu u Srbiji došlo do pada broja inficiranih, ali i ojcenila da popuštanje mjera može dovesti do rizika prenosa infekcije, posebno u malim kolektivima.

“Juče je testirano 4.038 osoba od kojih je pozitivan nalaz potvrdjen kod 73. Aktivno je 457 slučajeva i to je jedan od osnovnih parametara kretanja infekcije”, kazala je direktorka Batuta za Radio televiziju Srbije.

Komentarišući pojavu infekcije ona je rekla da su to pojedinačni slučajevi koji su pod strogim epidemiološkim nadzorom i da se ispituju svi kontakti inficiranih…

Čitaj još:   BIZARNO, NAJVEĆA ŠKRTICA, OPISALA KAKO ŠTEDI SVAKI EURO...

izvor N1

NAJAMNIK- Priča prema istinitom dogadjaju… (foto)

U Prlinama na domak Akova živjela je porodica Raifa Pilava. Read more

SARAJEVO, CRVENI TEPIH: Danas počinje 24. Sarajevo film festival…

Čast da otvori 24. izdanje SFF-a pripala je slavnom poljskom Read more