IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

Nermina Ćemalović: Građani su se opustili, nije vrijeme za mature, turnire… (foto)

Ministrica zdravstva Unsko-sanskog kantona Nermina Ćemalović u navela je kako će iz USK prema Federalnom ministartvu zdravstva u ponedjeljak biti dostavljen pisani zahtjev za proglašenje epidemije uzrokovane COVID-19 u FBiH…

BIHAĆ: Regija, Zanimljivosti, Putovanje, vijesti, subota… 13. 06. 2020… 18. 41… Nermina Ćemalović: Građani su se opustili, nije vrijeme za mature, turnire… (foto)

Ministrica zdravstva Unsko-sanskog kantona Nermina Ćemalović potvrdila je u razgovoru za medije kako će u ponedjeljak iz tog kantona Federalnom ministarstvu zdravstva biti dostavljen pisani zahtjev proglašenje epidemije uzrokovane COVID-19 u Federaciji BiH.

“Jučer popodne je zasjedao Krizni štab Ministarstva zdravstva Unsko-sanskog kantona donijeli smo odluku uputi Federalnom ministarstvu zdravstva, odnosno Kriznom štabu Federalnog ministarstva zdravs-tva zahtjev za proglašenje epidemije u Federaciji BiH. Pošto je sjednica bila kasno u petak nismo uspjeli pismeno to proslijediti. To će biti proslijeđeno u ponedjeljak ujutro”, navela je Ćemalović.

Naglasila je da su to su, inače, već uradili Zeničko-dobojski i Tuzlanski kanton.

Proglašenje epidemije u FBiH, kaže Ćemalović, je u principu jedan dobar mehanizam i pomoć zdravstvenim ustanovama i zdravstvenim radnicima u suzbijanju daljnjeg širenja virusa.

“Znači, ustanove mogu pored onih ugovora koje su u obavezi i koje godišnje sklapaju sa Zavodom zdravstvenog osiguranja o broju i vrsti usluga koje on plaća zdravstvenim ustanovama, biti u prilici da mogu i druge stvari raditi. Kod nas su još na snazi određene epidemiološke mjere, a to su šatori koji se nalaze pred domovima zdravlja. Kroz te šatore svi pacijenti moraju proći, što podrazumijeva da popune anketni listić, da im se izmjeri temperatura, odnosno epidemiološki se obraditi i tada tek uputiti ordinarijusu (ljekaru) ili tamo u ordinaciju gdje je pacijent i upućen. Time se mi štitimo od ulaza samog infekta, odnosno virusa u same zdravstvene ustanove, navela je Ćemalović.

Čitaj još:   APELACIONI SUD UKINUO RJEŠENJE VIŠEG SUDA U PODGORICI O IZRUČENJU JUŽNOKOREJSKOG DRŽAVLJANINA SAD- U: Do Kvon ostaje u Crnoj Gori... (foto, video)

Navela je kako je Unsko-sanski kanton 4. juna ukinuo mjeru prirodne nesreće, a 29. maja Vlada FBiH je sa 31. majom ukinula stanje prirodne nesreće.

“Mi smo nakon tri dana, nakon što je to učinjeno u FBiH i na Unsko-sanskom kantonu ukinuli. I nemamo druge mehanizme da faktički zaštitimo i budžet kantona, a samim tim i pacijente i zdravstvene radnike nego da proglasimo epidemiju”, kaže Ćemalović.

Kada su u pitanju ostale aktivnosti u kantonima, ali i FBiH, u stanju epidemije, Ćemalović naglašava da “oni ne mogu donositi naredbe”.

“Samo kada je stanje prirodne nesreće to vanredno stanje proglašeno onda Civilna zaštita, odnosno Krizni štab Civilne zaštite daje naredbe i upućuje prema kantonima. Mi smo u tom slučaju neki koji daju smjernice, preporuke i ostale stvari. Dakle, u ovoj situaciji, epidemije mi nismo u prilici da pravimo naredbe, ali smo u prilici da kroz Krizni štab Ministarstva zdravstva dajemo preporuke i upućujemo ih prema inspekciji, policiji i svim onim koji bi morali za vrijeme takvog stanja raditi svoj posao”, kaže Ćemalović.

Jer, navodi, već postoje određene mjere. Mi znamo, kaže Ćemalović, da je jedna od mjera zabrana okupljanja.

Navodi da je jedna od mjera da u zatvorenom prostoru može boraviti do 100 ljudi. Ali, u zatvorenom prostoru, naglašava, se mora nositi maska.

Mi smo, navodi, imali ukidanje jedne od mjera koja je bila, a to je kućna samoizolacija za građane koji ulaze u BiH.

Čitaj još:   UŽAS: Policija pucala u demonstrante, više smrtno stradalih... (foto)

“Na Unsko-sanskom kantonu imamo aktivna prelaza. Za bajramske praznike više od 100 hiljada ljudi je ušlo. I očekivali smo da se desi povećan broj oboljelih od COVID-19. Definitivno virus je uvežen. Klaster u Cazinu koji imamo to je počelo od pacijenta koji je došao iz Švedske. U Sanskom Mostu imamo također isti slučaj. Ako smo popustili mjere onda moramo biti odgovorni”, ističe Ćemalović.

Zato je, kaže, da se određene mjere popuste, ali uz maksimalan oprez…

izvor agencije AA

NAJAMNIK- Priča prema istinitom dogadjaju… (foto)

U Prlinama na domak Akova živjela je porodica Raifa Pilava. Read more

SARAJEVO, CRVENI TEPIH: Danas počinje 24. Sarajevo film festival…

Čast da otvori 24. izdanje SFF-a pripala je slavnom poljskom Read more