IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

PET DRŽAVA SKINUTO SA LISTE: Iz Srbije još uvijek ne mogu ulaziti u Crnu Goru… (foto)

Institut za javno zdravlje Crne Gore ažurirao je listu zemalja čiji državljani od danas mogu ući u Crnu Goru, a na njoj nema Srbije…

PODGORICA: Svijet, Ekonomija, Zanimljivosti, Putovanje, vijesti, subota… 13. 06. 2020… 10. 41… PET DRŽAVA SKINUTO SA LISTE: Iz Srbije još uvijek ne mogu ulaziti u Crnu Goru… (foto)

Iz IJZ su kazali da je prilikom ažuriranja liste posebna pažnja posvjećena je značaju prekogranične saradnje i otvaranju granice sa Srbijom. U vidu su, kako su naveli, takođe imali dobrosusjedske odnose, brojne i razvijene kao i privatne, porodične i ekonomske odnose Crne Gore i Srbije.

“Međutim, na odluku da se Srbija još uvijek ne uvrsti na listu zemalja uticala je prije svega nejasna situacija sa epidemiološkim podacima, odluka zdravstvenih institucija Republike Srbije da se još više hiljada inficiranih uklone sa spiska zaraženih jednim aktom, povećanje broja oboljelih poslednjih dana samim i izvjesno pogoršanje epidemiološke situacije. U svemu ovome, poseban problem predstavljao je potpuni izostanak odgovora na blagovremeni i profesionalni upit Instituta za javno zdravlje Crne Gore, koji je imao za cilj razmjenu epidemioloških podatka i otklanjanje svih nedoumica”, pojasnili su iz IJZ.

Dodali su da je to bio jedini mogući i ispravan put za popuštanje mjera ali i ispunjavanje interesa obe strane.

Pet država, Egipat, Haiti, Irak, Izrael i Surinam, uklonjene prvo su sa spiska iz kojih je dozvoljen dolazak i boravak u Crnoj Gori, pošto je u njima došlo do pogoršanja epidemiološke situacije, tako da je stopa aktivnih slučajeva u određenim državama trenutno iznad 25 na 100.000 stanovnika

Čitaj još:   SARAJEVO: ZATEKAO ŽENU SA LJUBAVNIKOM, Upucao automehaničara...

“U skladu sa ranije utvrđenom dinamikom Institut javno zdravlje Crne Gore izvršio je analizu dostupnih epidemioloških podataka i spram njih sproveo ažuriranje liste država iz kojih dolazak u Crnu Goru ne predstavlja predmet posebnih ograničenja i javno zdravstvenih mera”, saopštio je IZJ.

Lista ove sedmice neće biti proširena jer nije bilo država koje su periodu od poslednjeg ažuriranja ispunile zacrtani kriterijum.

Ažurirana lista počinje sa primenom u ponedeljak 15. juna.

izvor Kodex.me

SARAJEVO, CRVENI TEPIH: Danas počinje 24. Sarajevo film festival…

Čast da otvori 24. izdanje SFF-a pripala je slavnom poljskom Read more