IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

RAMPA DO DALJEG: Crna Gora OBJAŠNJAVA zašto i dalje ne mogu u njihovu zemlju SRBI… (foto i video)

Institut navodi da je prilikom ažuriranja liste posebna pažnja je posvećena značaju prekogranične saradnje i otvaranju granice sa Srbijom…

PODGORICA- BEOGRAD: Regija, Recepti, Zanimljivosti, Putovanje, vijesti, subota… 13. 06. 2020… 21. 41… RAMPA DO DALJEG: Crna Gora OBJAŠNJAVA zašto i dalje ne mogu u njihovu zemlju SRBI… (foto i video)

Institut za javno zdravlje Crne Gore ažurirao je spisak zemalja koje dolazak u Crnu Goru ne predstavlja predmet posebnih ograničenja i zdravstvenih mjera, na kojem i dalje nema Srbije, kao ni Sjeverne Makedonije.

Institut navodi da je prilikom ažuriranja liste posebna pažnja bila je i posvećena značaju prekogranične saradnje i otvaranju granice a i sa Srbijom i da je imao u vidu “dobrosusjedske odnose, brojne i razvijene privatne, porodične i ekonomske odnose Crne Gore i Srbije”, prenose Vijesti.

– Međutim, na odluku da se Srbija još ne uvrsti na listu zemalja utiče prije svega nejasna situacija sa epidemiološkim podacima, odluka zdravstvenih institucija Republike Srbije da se više hiljada inficiranih uklone sa spiska zaraženih jednim aktom, povećanje broja obolelih poslednjih dana a samim tim i izvjesno pogoršanje epidemiološke situacije – navodi Institut.

Kako dodaje, u svemu tome, poseban problem predstavljao je, kako se tvrdi, potpuni izostanak odgovora na blagovremeni i profesionalni upit Instituta za javno zdravlje Crne Gore, “koji je imao za cilj razmenu epidemioloških podatka i otklanjanje svih nedoumica”.

Čitaj još:   NEZAPAMĆENI ŠOK: Kristijan nasrnuo na Necu, silom ga isterao iz paba, obezbeđenje uletilo munjevitom brzinom! (foto i video)

To je, kako navode, bio jedini mogući i ispravan put popuštanje svih mjera i ispunjavanje interesa obadvije strane.

– Sigurni smo da je svima jasno da je uloga Instituta za javno zdravlje isključivo zaštita i unapređenje zdravlja građana Crne Gore i njihovih gostiju.

Bez obzira na svo razumljivo nestrpljenje koje postoji oko otvaranja granica s Republikom Srbijom, takav potez, bez jasne epidemiološke potpore ili i kao dokaza koji bi ukazivali da otvaranje granica moguće bez prihvatljivog rizika po zdravlje svih u Crnoj Gori, u ovom trenutku nije moguć – dodaju iz Instituta.

Takođe, kako navode, sa liste država iz kojih je dozvoljen dolazak uklonjeno je nekoliko zemalja zbog pogoršanja epidemiološke situacije.

Kako dodaju, sa liste ove sedmice uklonjeni Egipat, Haiti, Irak, Izrael i Surinam pošto je stopa aktivnih slučajeva u tim državama trenutno iznad 25 na 100.000 stanovnika, prenosi CDM.

Institut poručuje da lista ove sedmice neće biti proširena jer, kako tvrdi nije bilo država koje su u periodu od poslednjeg ažuriranja ispunile zacrtani kriterijum.

Čitaj još:   KONTRAVERZNI GALIJAŠEVIĆ, ARLAUČE: MILE, nije bezbjedan u zgradi Predsjedništva...

Ažurirana lista počinje sa primenom u ponedeljak 15. juna u ponoć…

izvor CdM.me

NAJAMNIK- Priča prema istinitom dogadjaju… (foto)

U Prlinama na domak Akova živjela je porodica Raifa Pilava. Read more

SARAJEVO, CRVENI TEPIH: Danas počinje 24. Sarajevo film festival…

Čast da otvori 24. izdanje SFF-a pripala je slavnom poljskom Read more