IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

DONALD Tramp odobrio nacrt zakona o ujgurskim muslimanima… (foto i video)

Ovim zakonom Tramp se poziva da Kongresu predoči spisak svih visokih kineskih vladinih dužnosnika koji su angažovani ili odgovorni za ozbiljna kršenja ljudskih prava…

VAŠINGTON: Regija, Zanimljivosti, Putovanje, vijesti, četvtrak… 18. 06. 2020…DONALD Tramp odobrio nacrt zakona o ujgurskim muslimanima… (foto i video)

Američki predsjednik Donald Tramp potpisao u srijedu nacrt zakona kojim se nameću sankcije kineskim zvaničnicima zbog njihove politike pritiska prema zajednici ujgurskih muslimana, javlja Anadolu Agency (AA).

Predstavnički dom i Senat uputili maju predsjedniku Trumpu nacrt zakona o politici koju kineske vlasti provode prema manjinskoj zajednici Ujgura, koji žive u kineskoj autonomnoj regiji Xinjiang.

Ovim zakonom Tramp poziva Kongresu da se i predoči spisak visokih kineskih vladinih dužnosnika koji angažovani odgovorni za ozbiljna kršenja ljudskih prava.

Također, State Department ovim zakonom ovlašten da Kongres upoznaje sa slučajevima kršenja ljudskih prava u regiji Xinjiang, uključujući i prava pojedinaca zatočenih u kampovima za prisilni rad.

Čitaj još:   OGLASIO SE TRAMP: "Zašto sam otkazao, NAPAD NA IRAN..."

Kineska regija Xinjiang dom je za oko deset miliona Ujgura. Turkijska muslimanska grupa, koja čini oko 45 posto stanovništva Xinjianga, dugo je optuživala kineske vlasti za kulturnu, vjersku i ekonomsku diskriminaciju.

Do milion ljudi, ili oko sedam posto muslimanskog stanovništva u Xinjiangu zatvoreno je u sve većoj mreži kampova “ponovno političko obrazovanje“, tvrde američki zvaničnici i eksperti Ujedinjenih nacija.

U izvještaju iz septembra prošle godine, Human Rights Watch optužio je kinesku Vladu za “sistematsku kampanju kršenja ljudskih prava“ muslimana Ujgura u Xinjiangu. Prema izvještaju na 117 stranica, kineska Vlada je izvršila “masovno proizvoljno zatvaranje, mučenje i maltretiranje“ Ujgura…

izvor agencije AA 

SARAJEVO, CRVENI TEPIH: Danas počinje 24. Sarajevo film festival…

Čast da otvori 24. izdanje SFF-a pripala je slavnom poljskom Read more