AJA SOFIJI ZA MANJE OD 24 SATA VRAĆA SE STATUS DŽAMIJE… (foto + video)

(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});

Turski predsjednik Redžep Tajip Erdogan predložio je da od narednog dana Aja Sofiji bude vraćen status džamije… 

ISTANBUL: Svijet, Zanimljivosti, Putovanja, vijesti, četvrtak, 09. VII 2020, 17: 05… AJA SOFIJI ZA MANJE OD 24 SATA VRAĆA SE STATUS DŽAMIJE… (foto + video)

Sud u Turskoj će u petak najverovatnije proglasiti nezakonitom odluku usvojenu 1934. godine, kojom je Aja Sofija dobila status muzeja, saopštila su dva turska zvaničnika. Na taj način će biti otvoren put ka pretvaranju iste čuvene građevine u džamiju…

Turski predsjednik Redžep Tajip Erdogan predložio je da čuvenoj građevini pod zaštitom Uneska iz VI stoljeća bude vraćen status džamije. Ovaj potez je izazvao zabrinutost među zvaničnicima Sjedinjenih Država, Rusije i Grčke, kao i među pravoslavnim sveštenstvom, dok se čeka na odluku Vrhovnog suda Turske.

Čitaj još:   HALAL TI LAŽ

Ovaj je sud prošlog četvrtka održao saslušanje kako bi utvrdio odredbe koje su donijete 1934. godine od strane Predsednika Republike Turske, Mustafe Kemala Ataturka, kojom je Aja Sofija dobila status muzeja.

Viši turski zvaničnik je izjavio da očekuje da će sud u petak donijeti odluku o poništenju odredbe, isto mišljenje zastupa i zvaničnik iz vladajuće Stranke pravde i razvoja.

Udruženje koje je podnijelo zahtev za preispitanje Ataturkove odluke tvrdi da je Aja Sofija vlasništvo otomanskog sultana Mehmeda II Osvajača, koji je 1453. godine osvojio grad, tada imena Konstantinopolj crkvu, je , pretvorio u džamiju.

Uprkos tome što se neki strani zvaničnici i pravoslavni sveštenici tome protive, grupe u Turskoj se dugo vremena zalažu za pretvaranje i Aja Sofije u džamiju, navodeći da bi takav status ove čuvene građevine bolje reflektovao činjenicu dana ovim prostzorima živi pretežno ili u većini muslimansko stanovništvo...

izvor agencije

Čitaj još:   UDARNA VIJEST: Zabranjen ulazak svim srpskim zvaničnicima na KOSOVO...
(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});