BiH

SARAJEVO: U FBiH ponovo proglašeno stanje epidemije zbog koronavirusa… (foto)

Naredbom je u slučaju potrebe i u ovisnosti od situacije predviđena je sama mogućnost vršenja sanitanog nadzora na graničnim prelazima se nalaze na teritoriji Federacije BiH…

SARAJEVO: BiH, Zanimljivosti, Putovanja, vijesti, petak… 17: 07.2020… 17: 56 SARAJEVO: U FBiH ponovo proglašeno stanje epidemije zbog koronavirusa … (foto)

Federalno ministarstvo zdravstva donijelo i naredbu proglašenju epidemije zarazne bolesti COVID-19 za ugroženo područje, teritorij Federacije Bosne i Hercegovine…

Nakon pribavljenih mišljenja Federalnog ministarstva finansija, a sve od strane Federalnog ministarstva pravde i vladinog Ureda prvo i za zakonodavstvo i usklađenost sa propisima EU

Federalno ministarstvo zdravstva donijelo je naredbu o proglašenju a same epidemije zarazne bolesti COVID- 19 za ugroženo područje, a sve na teritorij Federacije Bosne i Hercegovine. Naredba stupa na snagu objavljivanja a i u Službenim novinama Federacije 17. jula.

Donošenju naredbe o proglašenju epidemije prethodilo je usvajanje informacije Federalnog ministarstva zdravstva o pogoršanoj COVID-19 epidemiološkoj situaciji u Federaciji BiH na sjednici Vlade FBiH od 2. jula, koja je jednim od zaključaka uz usvajanje Informacije, federalnog ministra zdravstva zadužila da sukladno svojim ovlastima proglasi epidemiju COVID-19, te kao ugroženo područje odredi cijeli teritorij Federacije BiH.

Naredbu je uz spomenuto, federalni ministar zdravstva donio na temelju članka 6. stavak (1) Zakona o zaštiti građana od zaraznih bolesti, kao i na osnovu epidemioloških izvještaja Zavoda za javno zdravstvo a sve Kantona Sarajevo, Doma zdravlja Tešanj, Doma zdravlja Maglaj, Instituta za javno zdravlje Zenica, Doma zdravlja Živinice, Zavoda a sve i za javno zdravstvo Tuzlanskog kantona, kao i uz stručno mišljenje Zavoda za javno zdravstvo Federacije BiH.

Proglašavanje epidemije COVID-19 na cijelom teritoriju FBiH ne odnosi se direktno na stanovništvo, već podrazumijeva operativnije djelovanje svih mjerodavnih institucija koje postupaju u datoj situaciji, te provode mjere za sprječavanje širenja COVID-19 na teritoriju FBiH.

Naredbom je u slučaju potrebe i u ovisnosti od situacije predviđena je i mogućnost vršenja sanitanog nadzora na graničnim prelazima koji se nalaze na teritoriji Federacije BiH i provođenje mjera da sve u vezi sa vršenjem tog nadzora, karantina, osiguranje potrebnih rezervi sve da vakcina kada vakcina bude dostupna, imunizacija stanovništva kada vakcina bude dostupna, kao i provođenje drugih mjera koje naredi federalni ministar zdravstva odnosno Vlada Federacije BiH.

Svjetska zdravstvena organizacija proglasila pandemiju COVID-19 11. marta ove godine, što znači da je ovo zarazna bolest od javnog međunarodnog značaja koja zahtjeva angažman cijele svjetske zajednice, a epidemija na teritoriju FBiH nije proglašena ranije s obzirom na stanje nesreće koje je bilo proglašeno već 16. marta i koje je praktično zamijenilo tu mjeru…

izvor agencije

NAJAMNIK- Priča prema istinitom dogadjaju… (foto)

U Prlinama na domak Akova živjela je porodica Raifa Pilava. Read more

SARAJEVO, CRVENI TEPIH: Danas počinje 24. Sarajevo film festival…

Čast da otvori 24. izdanje SFF-a pripala je slavnom poljskom Read more

admin

Share
Published by
admin

Recent Posts

HARIS Džinović je Melini ispunjavao sve moguće želje, ali jedno nikako nije smjela! Evo šta nije dozvoljavao supruzi sve ove godine… (foto, video)

Pjevač Haris Džinović i modna kreatorka Melina Džinović razveli su se nakon 22 godine ljubavi.…

10 minuta ago

ISKORISTITE SLOBODAN DAN: Nedelja je stvorena za uživanje na otvorenom, danas i do 26 stepena C, prognoza vrijema do iduće srijede je… (foto)

Biometeorološke prilike dodatno će se popraviti u odnosu na prvi dan vikenda, ponajviše zbog dodatne…

47 minuta ago

VELIKA TRAGEDIJA: Preminuo NBA košarkaš, suigarač BOJANA Bogdanovića- imao je samo 33 godine… (foto, video)

Strašne vijesti iz SAD... LOS ANGELES: Svijet, Crna Hronika, vijesti, nedelja, 05, 05. 2024… 0:…

9 sati ago

DPS: Da li je skandalozna izjava DRAGOSLAVA Šćekića, zvanični stav Vlade Crne Gore? (foto)

Javnost je danas još jednom imala priliku da se uvjeri u kom pravcu ide zvanična…

9 sati ago

NEBOJŠA Redžić: Mozak pod mantijom… (foto)

Crna Gora je danas stado praznoglavog puka, skupina konzumenata praznovjerja popa Gojka, zatucana violentna gomila…

10 sati ago

This website uses cookies.