SABNOR BiH: Svim antifašistima čestitamo 27. juli- Dan ustanka naroda Bosne i Hercegovine… (foto)

(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});

Savez antifašista i boraca NOR-a Bosne i Hercegovine povodom 27. jula– Dana ustanka naroda BiH oglasio se saopćenjem…

SARAJEVO: BiH, Putovanje, Zanimljivosti, vijesti, ponedeljak, 27. 07…2020 …19: 42.. SABNOR BiH: Svim antifašistima čestitamo 27. juli- Dan ustanka naroda Bosne i Hercegovine… (foto)

Danas je u Sarajevu Savez antifašista i boraca NOR-a Bosne i Hercegovine povodom 27. jula – Dana ustanka naroda BiH oglasio se saopćenjem.

“Kapitulacijom Kraljevine Jugoslavije 1941. god i njenom okupacijom i komadanjem za narode nastupio je period nezapamćenog fašističkog terora. Na poziv i u organizaciji KPJ podignut je opštenarodni ustanak antifašistički koji je u BiH počeo 27. jula oružanim napadom ustanika na Drvar i Bosansko Grahovo koji isti dan oslobođeni od domobrana i žandarmerije…

Ovaj datum uzet je kao Dan ustanka naroda Bosne i Hercegovine a protiv okupatora. Do 1992. god obilježavao se kao jedan od najznačajnijih datuma i događaja u istoriji BiH.

Čitaj još:   Osman efendija Kozić novi muftija za zapadnu Evropu

Danas je to zaboravljen datum i obilježavaju ga članovi Saveza antifašista i boraca NOR-a, te drugi antifašisti.

Cijeneći da ideje antifašista iz 1941. godine, ideje slobode, jednakosti i socijalne pravde, jesu univerzalne ideje kojima stremi i danas najveći broj građanki i građana BiH smatramo našom dužnošću skrenuti svu pažnju na tu činjenicu, jer partizanska borba i njihovi ideali sami su i po sebi rezultirali su slobodom i obnovom državnosti naše domovine nakon višestoljetnog zatiranja njenog identiteta.

U ime toga, svim antifašistima, te građankama i građanima naše Bosne i Hercegovine čestitamo 27. juli– Dan ustanka naroda BiH.

U vremenu kada su temeljne vrijednosti ustanika od prije 79 godina ponovo ugrožene ovo je pravi trenutak da pozovemo sve Bosance i Hercegovce da se nadahnu odlučnošću ustanika iz 1941. godine i danas demokratskim sredstvima ponovo osvoje uskraćene slobode, jednakost i socijalnu pravdu. Smrt fašizmu – Sloboda narodu!”, saopćeno je iz SABNOR-a BiH. Neka vječno žive slobodarske i revolucionarne Marksističko- Lenjinističke ideje komunista i ustanika u Hrvatskoj i BiH…

Čitaj još:   VRIJEME U BIH: STIŽE 30 CM NOVOG SNIJEGA, PADAĆE I U HERCEGOVINI...

Izvor iBalkan.net

(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});