IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

Tačan broj UMRLIH i dalje NEPOZNAT: Novi Pazar kupio 122 limena sanduka, Sjenica 20… (foto)

Lokalna samouprava Novog Pazara kupila je od početka epidemije 122, a Sjenica 20 limenih sanduka za potrebe sahranjivanja preminulih od posljedica izazvanih korona virusom, saznaje radio Sto plus.

Štab za vanredne situacije Novog Pazara, odgovarajući na naš zahtjev za slobodan pristup informacijama od javnog značaja, saopštio je da zdravstvene ustanove i javna preduzeća u ovom gradu nisu nabavljali limene kovčege, kao i da ne posjeduju informacije o tome da li je i koliko građana samo kupilo takve sanduke.

“U službenoj evidenciji Odjeljenja za vanredne situacije i poslove odbrane, zaključno sa 4. avgustom, nema podnijetih zahtjeva za refundaciju troškova sahrana preminulih lica za vrijeme epidemije zarazne bolesti covid-19”, navodi se u odgovoru.

Za nabavku 20 limenih sanduka, a po zahtevu Mešihata Islamske zajednice Sandžaka, lokalna samouprava Sjenice izdvojila je 200.000 dinara iz budžeta, a ne posjeduju informacije da li su Dom zdravlja ili javna preduzeća u sopstvenoj režiji nabavljali kovčege.

“Lokalnoj samoupravi je podnijeto 19 zahteva za refundaciju cjelokupnih pogrebnih troškova”, odgovorio je Štab za vanredne situacije Sjenice.

Čitaj još:   NOVI PAZAR: Nude pomoć za ''azilante''...

Opština Tutin odgovorila je da nije kupovala limene kovčege za sahranu osoba preminulih usljed posljedica izazvanih korona virusom.

Podsjećamo da su sve preminule osobe, za koje se sumnjalo da su inficirane tim virusom, sahranjivane u limenim sanducima, a što je u suprotnosti sa običajima ukopavanja muslimana.

Tačan broj umrlih u Novom Pazaru, Sjenici i Tutinu od kovida19 od početka epidemije i dalje je nepoznat.

Opšta bolnica u Novom Pazaru zvanično je saopštila da su u toj zdravstvenoj ustanovi u periodu od 12. juna do 25. jula umrle 154 osobe, od kojih je kod 100 ta zarazna bolest bila direktan uzročnik smrti.

Posle toga, a na osnovu svakodnevnih saopštenja za javnost, preminulo je još 13 osoba, a kod sedam je kovid bio neposredni uzrok smrti.

U te podatke ne ulaze osobe iz Novog Pazara, Sjenice i Tutina koji su preminuli u zdravstvenim ustanovama drugih gradova u Srbiji, kao ni oni kod kojih laboratorijskim nalazom nije utvrđeno prisustvo virusa u organizmu.

izvor: radio sto plus

Šerif Gurdijeljac-Sve će biti gotovo pre kraja šeste runde

Mladi IBF svetski prvak u superpero kategoriji Šerif Gurdijeljac rekao Read more