VUČIĆ ZNA: ”Suviše smo mali, za SAD i većinu članica EU-a, KOSOVO JE NEZAVISNA DRZAVA”

(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da će Beograd učestvovati u razgovorima u Bijeloj kući, koje je za 2. septembar najavio specijalni izaslanik predsjednika SAD-a Richard Grenell, i istaknuo da Srbija nije u poziciji da odbija razgovore.

Naveo je da je razgovarao s Grenellom i da će teme sastanka biti ekonomske, što su, kaže, važne teme za Srbiju.

“Srbija nije u poziciji, a i ne bi bilo dobro da je u poziciji da odbija razgovore”, rekao je Vučić za TV Pink.

Dodao je da je pitanje zašto je Grenell upotrijebio termin “pregovori”, pitanje za američkog diplomatu.

“Oni su i pre nekli dan rekli da podržavaju pregovore pod okriljem EU. Ali, da ne ulazim u njihove odnose. Suviše smo mali da bismo to mogli sebi da dopustimo”, rekao je Vučić.

Čitaj još:   PREDSJEDNIK SRBIJE NA STUBU SRAMA: "Nije prvi put da se Vučić 'arogantno i osiono' ophodi prema...

Dodao je i da SAD, kao i veći dio EU-a i briselske administracije, dijalog uvijek posmatra kao dijalog dvije nezavisne zemlje.

“Naša pozicija je teška, za SAD i veći dio EU-a, Kosovo je nezavisna država”, rekao je predsjednik Srbije, ali je i istaknuo da Beograd nikada neće tretirati Kosovo kao nezavisnu državu, ni u pregovorima u Washingtonu ni u Briselu.

“Oni (kosovski Albanci) na pregovore dolaze iz više razloga, a prvi je da dobiju priliku da sebe prikažu kao nezavisnu državu. Mi ih nećemo tretirati tako ni u Washingtionu ni u Briselu”, objasnio je Vučić za TV Pink dodavši da to ne kaže ususret događaju.

Vučić je istaknuo da prištinska strana na pregovore ne dolazi pripremljena, dok se srbijanska delegacija sprema danima i sedmicama.

Čitaj još:   STISNI PA NE DOĐI: Vučić se obraća javnosti tačno u...

“To je ozbiljan rad. Iznenadili smo ih našim predlogom na prošlim razgovorima. Oni plasiranje naše robe na Kosovu nazivaju izvozom. Rekli su, ne možete da izvozite kao Republika Srbija, a da oni ne mogu kao Republika Kosovo. Kazao sam da mogu da pišu šta hoće, kao, naprimer, CEFTA Kosovo. Ali da ne može da piše Republika Kosovo”, kazao je on.

Istaknuo je da Prištini nije cilj sloboda protoka kapitala, robe i usluga, već samo da dođu do konačnog rješenja bez pregovora, a to je priznanje nezavisnosti.

Vučić je kazao da ne sumnja da će provokacija s njihove strane na terenu biti još.

izvor: SB

(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});