IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

VUČIĆ ODGOVARA SDA: “Rukovodstvo Bošnjaka na silu pokušava od prijatelja praviti neprijatelje…”

Vučić je ponovio da nikada nije govorio protiv integriteta BiH, već o potrebi za najboljim odnosima Srba i Bošnjaka.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić najavio je razgovore sa predstavnicima Kosova 3. i 4. septembra u Washingtonu, ali i sa predstavnicima Republike Srpske u srijedu. On je prokomentarisao i oštro saopćenje SDA povodom dokumenta koji je u Beograd poslao lider SNSD-a i član Predsjedništva BiH Milorad Dodik.

Nakon što je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić najavio da će u narednim danima pozvati člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika i predsjednicu Republike Srpske Željku Cvijanović u Beograd da bi razgovarali o dokumentu koji su mu dostavili jučer su se oglasili iz Stranke demokratske akcije (SDA) poručivši da “Srbija nastavlja agresiju na BiH povezivanjem Kosova s entitetom RS”.

Iako dokument koji je iz Banje Luke otišao u Beograd javnost još nije ni vidjela, iz SDA smatraju da to nedvosmisleno potvrđuje da Vučić, nasuprot deklarativno korektne i pomirljive, iza kulisa vodi dvoličnu i agresivnu politiku s teritorijalnim pretenzijama prema BiH.

Na te tvrdnje danas je odgovorio lider Srbije Aleksandar Vučić, kazavši da je molio sve iz svoje partije (SNS) da ne odgovaraju na saopćenje SDA te poručio da nikada neće biti neprijatelj Bošnjacima. On je danas rekao kako je dokument pročitao dva puta i da se neće izjašnjavati dok ne razgovara s rukovodstvom RS-a.

Čitaj još:   NIŠTA OD ŠAHA U KNEZ MIHAILOVOJ: Izetbegović ODUSTAO od puta u BEOGRAD

“Rukovodstvo Bošnjaka na silu pokušava od prijatelja praviti neprijatelje i to nije od jučer. Ja im neću biti neprijatelj. Molio sam cijelu partiju da niko ne odgovara na to saopćenje, jer oni nemaju nijedan dokaz za te tvrdnje. Apsolutno ništa. To je potpuno besmisleno. Nemaju pojma kakva je moja reakcija i kakva će biti u srijedu kada dođu Dodik, Cvijanović i Višković. Nigdje to nisu mogli da čuju jer nikome nisam govorio o tome šta mislim”, rekao je u razgovoru za Prva TV.

Dodik dostavio dokument Vučiću i ponovo kritikovao međunarodnu zajednicu u BiH

Vučić je ponovio da nikada nije govorio protiv integriteta BiH, već o potrebi za najboljim odnosima Srba i Bošnjaka.

“Nije dovoljno ni što pokazujem pijetet na svakom mjestu prema bošnjačkim žrtvama. Ali mi ćemo i dalje institirati na najboljim mogućim odnosima sa Bošnjacima. Naša ispružena ruka uvijek stoji”, kazao je.

Vučić je mišljenja da političkim predstavnicima Bošnjaka meta ne mogu biti Dodik ili neko drugi iz BiH da bi bili važni.

izvor: SB

Čitaj još:   MONSTRUM, Bio smiren, nije pokazivao kajanje... (foto)
SARAJEVO, CRVENI TEPIH: Danas počinje 24. Sarajevo film festival…

Čast da otvori 24. izdanje SFF-a pripala je slavnom poljskom Read more

SAMO DA NAM BUDE VEDRO! Očekuje nas fenomenalan NEBESKI SPEKTAKL!!!

Kiša takozvanih Perseida, odnosno meteorskih rojeva, specifična je po meteorima Read more

DOLAZI ZAHLAĐENJE, PADAĆE ŠIROM REGIONA…

ZA  VIKEND u Bosni umjereno do pretežno oblačno vrijeme, a Read more