IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

Pljevlja: Tišina koja doziva u pomoć… (foto i video)

IZBORNIM REZULTATOM OSLOBOĐENI PODANICI ČETNICKE IDEOLOGIJE PONOVO BI DA IZ CRNE GORE SELE MUSLIMANE I BOŠNJAKE,bilo je to veče izborno i poletio je metak i pao na oluk, nismo to prijavljivali, da ne dižemo tenzije, priča za medije Asim Ajanović, ugledni Pljevljak…

PLJEVLJA: Crna Gora, Putovanja, vijesti, ponedeljak, 07.IX,2020… 09: 50… Pljevlja: Tišina koja doziva u pomoć… (foto i video)

Asim Ajanović, ugledni Pljevljak iz ugledne kuće, svjedočeći za Pobjedu o događajima prethodnih dana u gradu pod Golubinjom, a koji je svjedok i žrtva terora nad muslimanskim življem i 1992. godine kada je ovim gradom mjesecima “vladao” njihov sugrađanin Milika Čeko Dačević.

Sve vrijeme Asimu pogled “bježi“ ka sinu Erdalu, mladiću od 27 god, koliko je i Asim imao te “Čekove ’92“, kada je pukom srećom izbjegao smrt, ali je ostao trajni invalid– nagluh, jer su mu pukle bubne opne nakon jednog od Čekovih pohoda kroz Ševare i napada na radionicu i kuću Ajanovića.

Skoro tri decenije kasnije, u suverenoj Crnoj Gori, nekoliko kilometara prije ulaska u sami grad putnika dočekuje velika tabla na kojoj piše “Dobrodošli grad Pljevlja“, a preko toga dopisani, zelenim sprejom, krst sa četiri S i broj 92 sa tri tačke… Dobrodošli u srpska Pljevlja i pljevaljsku ’92. Godinu straha i brutalne represije. Znaju oni koji ispisuju ove poruke što za pljevaljske muslimane znači ta godina, podsjećaju ih da ne zaborave.

Nova hajka je, pričaju sagovornici Pobjede, žestoko krenula od nedjelje veče, 30. avgusta, kada su proglašeni rezultati parlamentarnih izbora.

Pred kuće su im u noći između nedjelje i ponedjeljka, ali i sljedeće dvije večeri, u pohode dolazile kolone automobila, neki su se i zaustavili i isto kao ’92. iz vozila dozivali ih imenom i prezimenom s porukom: “Selite se Balije“, “Selite se Turci“…

Ekipa Pobjede u Pljevljima je bila u petak. Na dobrodošlicu u pljevaljsku devedeset drugu naišli smo i u selu Odžak, na putu ka ovom gradu. Po sred magistrale čekaju zlokobne riječi: “SREBRENICA 92 SELITE SE TURCI” i nezaobilazni krst sa četiri S, koji je u međuvremenu “preprskan” crnim sprejom.

Asim, kako kaže, više nema straha za sebe lično… Pregrmio je već jednom sličnu hajku, a ni ova Crna Gora, ističe, nije ona ista iz ’92. Plaši se za đecu.

Moja mala ćerkica, priča on, šest godina ima, te izborne noći uplašeno viče: “Tata, što je ovo, što se dešava”.

“Rekoh: “Pjani ljudi, sine”. Sad ja đetetu da objašnjavam… Što? Ne mogu odrasli politiku da bistre, a ne đeca”, dodaje on.

Život u Pljevljima u petak je, naizgled, bio normalan. Dok prolazimo seoskim i gradskim ulicama susrijećemo ljude koji su u rutinskim, svakodnevnim poslovima…

Brojne džamije i crkve na koje nailazimo svjedoče o dugom suživotu dva naroda na ovom prostoru.

Ali, kako, nažalost, u nekim vremenima izgleda taj suživot svjedoči ikonografija koja dočekuje na svakom koraku u ovom gradu i okolini.

Dominiraju krstovi sa četiri S i srpske trobojke oslikane čak i na ulici, ali i na zidovima raznih poslovnih objekata, stubovima, krovovima pomoćnih objekata, fasadama zgrada, na potpornim zidovima, ali i kao saobraćajnim znacima, čitavo sportsko igralište u centru grada ofarbano je u trobojku… I nije se to desilo samo u proteklih nekoliko dana, od januara je počela da se oslikava ta ikonografija po Pljevljima , a da nadležni nijesu reagovali.

Za đecu se plašim, ja nemam straha na oči Ja ću za ovu državu da poginem, bila ona ljevičarska, desničarska… Ovo je moja država Crna Gora, ja nemam rezervne. Prađed mi je 1941. zapaljen u kući, govorili su mu: “Ajde bježi, i ti Emine”, on rek’o: “Neću, neće mene moje komšije”, a ovi su naišli i popalili sve. I njega”, priča on i dodaje da su to bili četnici.

Ajanovići su vrijedna i imućna porodica, sa brojnim prijateljstvima sa, kako oni u tom kraju kažu, Srbima.

“Dobijamo podršku i od vlasti i od Mešihata Islamske zajednice. Dolazio je i ministar Mevludin Nuhodžić. Ne može to preko noći, da se smire te strasti i euforija.Gro tih što su izazivali nerede bili su pijani.To rade pojedinci. Zdrav um to ne bi radio, zastrašivao komšije. Evo je prvi dan osvanulo bez grafita. Sve strane utiču da se strasti smire”, smireno govori Asim.

Ajanović

S njim i njegovim sinom Erdalom novinar Pobjede razgovarao je u avliji tu njihove porodične kuće u Ševarima.

“Dosta pričamo svi o tome kako da izađemo iz ove situacije. Ono, kao kad žedan čeka kišu i gleda u nebo i mi čekamo da se ova situacija smiri, da baš neko preduzme nešto konkretno. I ovo će se zvati juče. Evo da se i pokrene muslimanski živalj, đe će? Đe god odeš, ti si došljak”, pomalo rezignirano dodaje on.

Smireno, kao i otac, Erdal se nadovezuje da je najvažnije sačuvati mir.

“Što bi bilo da je policija reagovala? Pretrpjeli smo što smo pretrpjeli tih noći. I porodice onih pravoslavaca koji su za evropski blok preživljavali su sirene, prozivke imenom i prezimenom i oko njihovih kuća su neprestano dva sata se vrtjeli”, kaže on.

Erdal Ajanović je diplomirani molekularni biolog. Ovih dana se i vjerio. Zasnovaće porodicu i živi u nadi da će i u Pljevljima jednom zaživjeti demokratske vrijednosti.

“Zloupotrijebljena situacija, iako bogatstvo živjeti u mješovitim sredinama. U suštini, problem je do duhovnog stanja svakog pojedinca. Puna su nam usta da smo svi vjernici, ali je pitanje kako se ponašamo, nijesmo iskreni u odnosu na ono kako se predstavljamo, kako se ponašamo. Građanski ili sam koncept države je zanemaren”, priča on.

Prisjeća se, iako je bio dječak, da je i referendumska kampanja 2006. godine u Pljevljima proticala u ovom duhu.

“Slabo se mijenjamo, ne razmišljamo trijezne glave”, dodaje on.

Ljudi, ističe on, zanemaruju da će se sjutra opet sresti sa onima kojima su prijetili, vrijeđali ih i da će se stidjeti nekih izjava i postupaka.

“Ovdje se govori o etničkim manjinama, ide se na najbolniju tačku”, konstatuje Erdal.

Iako i otac i sin misle da je oštrija reakcija policije prve noći kada je slavljen izborni rezultat mogla da dovede, možda, i do još težih posljedica, ukazuju na činjenicu da je institucionalni odgovor na nacionalističke ispade izostao narednih dana.

“Iako neki pokušavaju da kažu da su to djela određenih političkih partija, Udbe ne možemo zanemariti to što se dešavalo te izborne noći. Njihovo ponašanje, kolone od 200 auta, prozivanje poimenice. Ako govorimo da su to djela Udbe i kontra političke grupacije, zašto onda vi nijeste te noći rekli: “Alo, nemojte to da radite”. Izostao je glas razuma”, kategoričan je Erdal.

Asim kaže da, iako ovo nije Crna Gora kao devedesetih, institucionalni odgovor mora da bude jasan da se “istorija u Pljevljima ne bi svako malo ponavljala”.

Nije prethodnih dana sve završilo samo na ispisanim i izgovorenim porukama Muslimanima i Bošnjacima da se sele, grafitima i govoru mržnje. Bilo je i fizičkih obračuna, a žrtva, kako kaže ničim izazvanog napada, bio je Emir Pilav.

Usred dana na njega su, dok je sa ocem sjedio u kafani, nasrnuli slavljenici iz kolone automobila koja je tuda prolazila. Slučaj je procesuiran i istraga je u toku.

Čitaj još:   SARAJEVO I BIH DANAS TUGUJU: Nakon teške bolesti bitku za život izgubio ratni novinar i reporter SAMIR KORIĆ... (foto)
Pilav

“Kad su se vraćali u auto, jedan od njih je glasno rekao: “Neće vas više biti ovdje”. Policija je ovih dana mogla bolje da reaguje na sve incidente”, kaže Pilav za Pobjedu.

Ističe da su slavljeničke kolone automobilima namjerno prolazile kroz mahale đe živi bošnjačko-muslimansko stanovništvo.

“Tužilaštvo, sudstvo, policija ne smiju da balansiraju u ovoj situaciji. Koliko god da je “zategnuto” država mora da odgovori snažno i da stane u odbranu svih nas”, poručio je on, dodajući da su ugroženi i nacionalni Crnogorci i da se ne osjećaju sigurno u Pljevljima.

Ukazuje na, kako kaže, spinovanja javnosti da muslimani stoje iza napada na kancelarije Islamske zajednice.

“(Zdravko) Krivokapić, (Dritan) Abazović i Aleksa Bečić snose odgovornost, jer to su pristalice njihovih partija. To nijesu ljudi koji su pali s neba, koji su odnekud došli. Mi u Pljevljima znamo ko su. A to što su oni došli u Pljevlja da brane naše svetinje od nas je licemjerno… Došli su da skupljaju političke poene. Širiti ispred džamije transparent “ne damo svetinje” je licemjerno”, kategoričan je Pilav, osvrćući se na poruku Krivokapića i srpske omladine kada su se sa transparentom “Ne damo svetinje” okupili i slikali ispred džamije u znak podrške.

Krivokapić, Abazović i Bečić, dodaje naš sagovornik, znaju ko su im pristalice i što rade i treba da ih zaustave.

“Ova situacija “pritisnula” je taster i iz hibernacije probudila sve te ljude, pritajene fašiste. Ipak, ne možemo da generalizujemo. Ima članova porodica i iz DF-a i iz Demokrata koji osuđuju takvo njihovo ponašanje”, navodi on i posebno ističe poziv šefa lokalnog SNP-a, partije koja je u koaliciji sa DF-om, Budimira Tanjevića.

Pilav naziva provokacijama navode da Muslimani i Bošnjaci u Pljevljima lažu i prenaglašavaju situaciju.

“Iskreno, nije svejedno otići u čaršiju. Možda je i gore plasiranje laži o nama nego ove kolone vozila što nam dolaze pred kuće. Hibridni rat se vodi u odnosu na ljude i grupe koje su i ovdje žrtve”, kategoričan je on.

Ističe da se sreo sa Abazovićem kada je prošle sedmice posjetio Pljevlja, ali da se plaši da on nije svjestan situacije u gradu.

“Rekao sam mu da je lako biti Bošnjak u Rožajama, Albanac u Ulcinju, Crnogorac na Cetinju, pravoslavac u Beranama i da se ovdje u Pljevljima mjeri i multikonfesionalnost i multinacionalnost Crne Gore”, naglašava Pilav.

Da ovih dana nije lako biti Musliman i Bošnjak u Pljevljima prihvata i predsjednik Opštinskog odbora Socijalističke narodne partije Budimir Tanjević koji krivca, prije svega, vidi u policiji koja je, kako kaže, morala da reaguje efikasnije i pronađe i procesuira izgrednike.

Svi događaji prethodnih dana, kako je rekao, mogu “zlokobnom scenografijom” da podsjećaju na devedesete zbog čega je on sa dvojicom partijskih kolega posjetio kancelariju Islamske zajednice gdje su izrazili ogorčenje, ali i “spremnost da ako je potrebno danonoćno” čuvaju objekte svojih sugrađana.

Nije konkretno odgovorio na pitanje zašto su Pljevlja opet došla u situaciju da neko mora da čuva Muslimane i Bošnjake i njihovu imovinu.

“Vratiću se na devedesete godine i sve ono što se dešavalo tada i podsjetiti da su građanima poznati vinovnici. Neki od tih, neću im saopštiti imena, što su bili aktivni učesnici, što su pravili po Pljevljima ekscese, kasnije su bili ugledni građani na visokim funkcijama u lokalnoj samoupravi i DPS-u”, ističe on.

I on vjeruje da su incidenti, moguće, organizovani po nalogu određenih službi, “da to rade pojedinci koji koji imaju debeli dosije u policijskim strukturama”.

Tanjević

“Počinioci treba što prije da budu otkriveni. Poznato je da je policija efikasno otkrivala, i neka je, daće Bog da tako i dalje radi, prethodnih mjeseci ko je crtao trobojke, krstove sa četiri ocila… A u ovom momentu zastali su sa svojim aktivnostima. Zbog čega, to oni najbolje znaju”, poručuje Tanjević.

U tom kontekstu nije mu jasno i da policija još nije riješila slučaj razbijanja vrata na kancelariji Islamske zajednice kada je ubačena i poruka “polećela crna ptica Pljevlja biće Srebrenica”.

“To je prometna, osvijetljena ulica, postoje video nadzori… Najopasnije je kad građanin sumnja u nadležne državne organe, a to je ovog puta tako”, kategoričan je on i ističe da bi se loše osjećao kada bi se utvrdilo da su ta zlodjela činili „oni iz slavljeničkih kolona“.

Prvi čovjek pljevaljske policije Dragan Slavulj, međutim, poručuje u izjavi za Pobjedu da je policija uradila sve što je do nje i sačuvala red i mir, kako u izbornoj noći tako i u narednim danima.

“Odgovorno poručujem svim građanima da se mogu osjećati potpuno bezbjedno i demantujem priče koje kruže da policije nije bilo. Policije je bilo sasvim dovoljno. U svakom momentu pratili smo razvoj situacije i znali što se dešava i shodno tome se postavljali i postupali”, ističe on.

Slavulj konstatuje da je tačno da je “nakon proglašenja izbornih rezultata i sjutradan na ulicama Pljevalja bilo mnogo automobila sa pristalicama političkih partija koje su slavile”, te da je „njihovo slavlje kod drugih izazvalo osjećaj uznemirenosti“.

“Na to nijesmo potpuno mogli da utičemo. Pratili smo i kontrolisano djelovali”, dodao je on.

Naglašava i da nijedan građanin policiji nije prijavio remećenje javnog reda i mira, te da su oni, po službenoj dužnosti, sve događaje dokumentovali i da će nakon obrade i procesuirati odgovorne.

“Policija ne može nikoga da procesuira na osnovu ogovaranja, već samo na osnovu dokaza”, kategoričan je prvi čovjek pljevaljskih čuvara javnog reda i mira.

Podsjeća da, iako nijesu od Pilava imali informaciju ko je napao njega i njegovog oca, odmah po prijavi su pronašli počinioce, kompletirali predmet i dostavili ga tužiocu na ocjenu.

Objašnjava da “što se tiče grafita, tužilaštvo se izjasnilo da tu nema krivičnih djela”, ali da će policija u svakom slučaju nastaviti rad u tim predmetima i podnijeti krivične prijave protiv odgovornih.

Poručuje da pljevaljska policija situaciju potpuno drži pod kontrolom i da je Posebna jedinica policije u ovaj grad stigla samo da bi se Muslimani i Bošnjaci osjećali psihološki sigurnije.

“Muslimansko stanovništvo još od devedesetih godina ima povjerenja samo u specijalnu policiju, a ne u lokalnu. To je ta hipoteka koju ovaj centar bezbjednosti nosi još iz tih vremena i koje će se teško osloboditi u dogledno vrijeme”, objašnjava on.

“Običnu” policiju skoro da nijesmo ni mi primijetili tokom posjete Pljevljima u petak. Tek po koji policijski automobil prošao bi gradom.

I sve je naizgled mirno. Ljudi sjede u kafićima, glavna ulica puna šetača, djeca se bezbrižno igraju… Sve djeluje normalno, kao da se ništa ne dešava. Kao da grad nije ispisan porukama mržnje prema jednoj etničkoj grupi, kao da samo dva dana ranije nijesu odzvanjale poruke Muslimanima i Bošnjacima da se sele i da ovo nije njihova država…

Čitaj još:   DRITAN Abazović urušio URU, gubi podršku birača, nižu se ostavke saradnika... (foto)

Iz prividne idile suživota u gradu pod Golubinjom, osim krstova sa četiri S i oslikanih trobojki, ako ste slučajni prolaznik kroz ovaj grad trgnuće vas jedino „specijalci“ u crnom. U grupi, njih pet-šest, lagano, ali odlučno koračaju ulicama i pojavom podsjećaju da u Pljevljima, ipak, nije onako kako neki pokušavaju da predstave i da u ovom gradu neki opet vape za pomoć.

Svetinje su život i porodica

Da Muslimani i Bošnjaci u Pljevljima opet strahuju za svoju budućnost potvrdili su nam i u Islamskoj zajednici.

Imam Ferid Osmanagić kaže da su se neke ružne uspomene opet vratile, sjećanja na 1943. godinu kada je u pljevaljskom kraju, kako ističe, za samo dva dana ubijeno 270 muslimana, pa devedesete kada je Bukovica iseljena, a u gradu se dešavali teški incidenti…

“Sve je počelo nakon proglašenja izbornih rezultata kada su pristalice onih koji su ostvarili većinu na jedan neprimjeren način, formirajući ogromne kolone vozila, poslali poruku koja je muslimane jako pogodila i zaplašila. Mislili smo da se devedesete više nikada neće ponoviti”, kaže on.

Upravo iz tih razloga, objašnjava on, Islamska zajednica je pozvala Dritana Abazovića da dođe u Pljevlja, kao čelnika koalicije koja odlučuje o budućnosti Crne Gore, da se lično uvjeri kakva je situacija u tom gradu, prije nego donese odluku kojoj će se strani prikloniti.

Imam

“Zvali smo ga da vidi svojim očima kako žive muslimani u Pljevljima i taj naš poziv nema nikakve veze sa politikom”, kategoričan je on.

Sekretar Islamske zajednice Muriz Muslić dodaje da su se sreli i sa ministrom unutrašnjih poslova Mevludinom Nuhodžićem koji im je garantovao da će se stanje popraviti.

“Mi ne tražimo nikakvu zaštitu političkih partija. Mi smo sposobni da branimo džamije. Imamo i mi našu omladinu koja će da stane na branik. Ali imamo i našu državu, nemamo druge. I od nje tražimo zaštitu. Tražimo da se vinovici ovih događaja izvedu pred lice pravde. Neko treba da odgovara, jer ovako oni imaju podstrek da mogu da rade što hoće”, ističe Muslić.

Ukazuje i na činjenicu da su muslimani u Pljevljima često na udaru.

“Bilo kakav veći skup ovdje da se organizuje muslimani su na tapetu. Oni su ti kojima se poručuje da se sele, da Pljevlja nijesu njihova, da su Pljevlja srpski grad i da oni ne mogu ovdje da žive”, dodaje on i naglašava da im je teži „ovaj džihad, nego raseljavanje“.

Poručuje da su svetinja život i porodica.

“Da možemo mirno da spavamo, da sam ja siguran i da ne mislim da li ću noćas da pobjegnem, hoće li mi ko doći na kuću… Te svetinje treba braniti. Mi tražimo od države da nam pomogne kroz institucije”, naglašava on.

Lekić: Specijalci unose strah

Za razliku od svih sagovornika predsjednik Opštinskog odbora Nove srpske demokratije u Pljevljima Milan Lekić, stranke koja predvodi koaliciju „Za budućnost Crne Gore“, smatra da „specijalna jedinica, koju direktor policije nakon četiri dana poslao u Pljevlja da patrolira ulicama“ sije strah u gradu.

“Njihova pojava stvara taj utisak, a u Pljevljima ne razlikuje se život u odnosu na ranije, pogotovo posljednja dva-tri dana. Možda dan poslije izbora, a sve ostalo je kao i svih ostalih dana u godini. Nekome odgovara stvaranje utiska da je u Pljevljima nered, da nacionalne manjine, odnosno Muslimani i Bošnjaci imaju probleme”, tvrdi Lekić.

Navodi i kako je predsjednik omladine Socijaldemokrata (Sanin Raščić), kako kaže, lažno prijavio „da je bio napadnut od momaka iz koalicije ‘Za budućnost Crne Gore’, bolje rečeno od omladine srpske nacinalnosti“.

“Kada je to trebalo da dokaže pokazalo se da je on sam priznao da je to izmislio i slagao sve u korist stvaranja atmosfere da je u Pljevljima neko alarmantno stanje”, kaže on.

Tvrdi i da je član DPS-a pisao u Odžaku poruke mržnje Muslimanima i Bošnjacima.

“Sve to navodi na činjenicu da to rade ljudi iz sada bivše vlasti, a da su i svi nalogodavci DPS i njegovi bivši koalicioni partneri Socijaldemokrate. Od decembra prošle godine, kada je usvojeno ono bezakonje od zakona, takozvani Zakon o vjerskim slobodama, izvedeno je u Pljevljima preko 35 litija, ali i pored činjenice da je postojala prvokacija od tada glavnog imama Islamske zajednice u Pljevljima Samira Kadribašića, koji svaki put obavljao ezan, odnosno poziv na molitvu, sa džamije sa pojačanim zvukom, baš u vremenu dok su se u glavnoj ulici kralja Petra, pored džamije, obraćali velikodostojnici SPC vjerujućem narodu, nijedne ružne riječi, iako je tu bilo preko 10.000 ljudi, nije se moglo čuti prema Bošnjacima i Muslimanima”, kaže on.

Tvrdi da se ovih dana incidenti u Pljevljima prave ciljano, „jer sada već prošla vlast želi da stvori takvu atmosferu i da izvrši pritisak na međunarodnu zajednicu kako bi se stvorio utisak da buduća vlast neće biti u situaciji da sačuva red i mir u Crnoj Gori, pogotovo da će napraviti nestabilnost i nesigurnost za nacionalne manjine“.

“Već sam se obratio Slavulju pismom i osumnjičio njegove službe da neće da urade svoj posao kako treba i da oni imaju učešća u svemu ovome ukoliko ne objelodane počinioce”, rekao je Lekić.

On izražava sumnju i da su vrata na kancelarijama Islamske zajednice polomljena iznutra, u noći kada je u prostorije ubačena otkucana poruka „polećela crna ptica Pljevlja biće Srebrenica“.

“Ima tu mnogo sumnjivih stvari. Imam informaciju da su stakla bila napolju i to pomalo djeluje da je lomljeno iznutra. Ima četiri-pet kamera okolo i ne može da se desi na to nijesu snimali kamere. Da su ta nepočinstva počinili naši momci, sigurni budite da bi bili za pola sata uhapšeni, kao što su hapšeni za crtanje trobojke”, uvjeren je  sagovornik Pobjede koji u petak nije bio u Pljevljima, već na moru.

On poručuje pljevaljskim Muslimanima i Bošnjacima da će im biti bolje “sa novom vlašću” nego što im je bilo do sada.

izvor Pobjeda.me

LION: Rudar sezonu počine s crno- bijelim u dvomeču s Partizanom…

ŽREB U LIONU: Partizanova sezona opet počinje u Crnoj Gori... Rudar Read more

PLJEVLJA: Partizan opravdao ulogu favorita protiv Rudara, grad rudara zakinut…

Grad rudara PLJEVLJA su zakinuta samom cinjenicom da nisu mogli Read more

NAJAMNIK- Priča prema istinitom dogadjaju… (foto)

U Prlinama na domak Akova živjela je porodica Raifa Pilava. Read more