IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

NOVI PAZAR: Iz Turske za sandžačke opštine stigao novi kontigent pomoći… (foto i video)

U Novi Pazar je stigao novi kontingent pomoći sa medicinskom opremom a i zaštitnim sredstvima iz Turske…

NOVI PAZAR: Sandžak, Ekonomija, recepti, Zanimljivosti, vijesti, subota… 12 : 09. 2020…08: 33… NOVI PAZAR: Iz Turske za sandžačke opštine stigao novi kontigent pomoći. (foto i video)

Pristigla pomoć u medicinskim i dezinfkecionim potrepštinama prioritetno je namijenjena za škole i biće distrubuirana u pet opština regije Sandžak, javlja Anadolija.

Još jedan kontingent pomoći namijenjen borbi protiv pandemije COVID-19 za sandžačke opštine je organiziran od strane Vijeća za poslovnu saradnju Turske i Srbije (DEIK), a uz podršku Ministarstva zdravlja i Ministarstva omladine i sporta Turske, opština iz Istanbula, Ankare i Burse, te uz novu podršku turskih privrednika i bivšeg turskog ministra Nihata Zeybekcija.

Gradonačelnik Novog Pazara Nihat Biševac je, nakon preuzimanja pomoći, rekao jedna u nizu donacija koja je tokom godine stigla iz Republike Turske, od turskog naroda i prijatelja Sandžaka. Posebno je zahvalio predsjedniku Vijeća za poslovnu saradnju Turske i Srbije (DEIK) Bayramu Akgulu ali da i poslanici u Velikoj narodnoj Skupštini Republike Turske Zeynep Yildiz, kao i bošnjačkim udruženjima i poslovnim ljudima u Turskoj za organizaciju ove pomoći.

“Koliko je značajna ova materijlna pomoć u ovim teškim vremenima, isto tako značajno je da imamo prijatelje koji su uz nas i kako bi nam pomogli da prebrodimo ovu tešku situaciju”, naglasio je Biševac.

Čitaj još:   ISTANBUL: Džuma namaz od sutra će se ponovo klanjati u džamiji... (foto)

Dio pristigle opreme namijenjen je i Opštoj bolnici Novi Pazar. Prema istim riječima v.d. direktora te ustanove dr. Mehe Mahmutovića, da se i iz ovog kontigenta su dobili 425 skafandera, 19.800 maski, ali i taj jedan portabilni respirator, 50 aparata za mjerenje pritiska i osam beskontaktnih toplomjera .

“Svaka pomoć je dobrodošla u ovom trenutku, ali je značajano da su je dobili i domovi zdravlja u našem okruženju, Tutin, Sjenica, Nova Varoš i Prijepolje. Ozbiljan donacija i ozbiljna pomoć”, naveo je Mahmutović, dodavši da se iz Bošnjačkog derneka (udruženja) uskoro očekuje još jedna donacija prema OB Novi Pazar.

Prema specifikaciji, u kontigentu za Novi Pazar, Tutin, Sjenicu, Prijepolje i Novu Varoš je došlo 922.810 maski, dezinfekcionih sredstava (100 ml) 720, (400 ml) 96, (5 l) 30, (30 l) 34, invalidskih kolica 5, hirurških skafandera 2.125, nesterilnih rukavica 42.900, EKG aparata 2, portabilnih UZ aparata 3, respiratora 1, sfigomomomanometara (mehaničkih) 250 i jedan digitalni, beskontaktnih toplomjera 24, pulsnih oksimetara 3, komplet peškira 1.000 i komplet trenerki 100.

Čitaj još:   Erdogan: Dan pred izbore pojasnio novi predsjednički sistem vlasti...

Izvor: agencija aa

TURSKA Uvodi tarife i uzvraća udarac SAD…

ZVANIČNA ANKARA uvodi tarife na dvadesetak američkih proizvoda, od automobila Read more

Erdogan: Dan pred izbore pojasnio novi predsjednički sistem vlasti…

S obzirom da se približavaju izbori u Turskoj, predsjednik Redžep Read more

ANKARA: DANAS Počeli predsjednički i 27. parlamentarni izbori u Turskoj…

RANO DANAS U Turskoj se održavaju prijevremeni predsjednički i parlamentarni Read more