KAD ĐEDO ZAPRIJETI: Amfilohije tražio od Vučića da ne minira vladu CRNE GORE… (foto)

(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});

Sastanak koji se, prema saznanjima Nova.rs, prije dva dana desio između mitropolita crnogorsko-primorskog Amfilohija i predsjednika Srbije Aleksandar Vučića, bio je svojevrsno “spuštanje lopte” nakon dvije i po godine sukoba. Turbulencije u ovom odnosu počele su kada je mitropolit izjavio da strahuje da Vučićeva politika vodi izdaji Kosova.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se prije dva dana u Beogradu sa mitropolitom crnogorsko-primorskim Amfilohijem i episkopom budimljansko-nikšićkim Joanikijem.

“Oni su razgovarali sa Vučićem i sa namjerom da mu zatraže da se spuste tenzije između njih i predvodnika pobjedničke koalicije u Crnoj Gori, te da utječe na njegove saradnike iz Demokratskog fronta da ne opstruišu dogovor“, naveo je naš izvor i dodao:

“S obzirom na to u kakvim su odnosima, taj sastanak je protekao u pristojnoj atmosferi.”

Podsjetimo, prije neki dan je na sastanku lidera tadašnje crnogorske opozicije, Zdravku Krivokapiću, lideru izborne liste “Za budućnost Crne Gore” i Amfilohijevom favoritu, zamjereno zbog kritika na račun Aleksandra Vučića. Iz tamošnje javnosti se sve češće može čuti da zvanični Beograd nije naklonjen trojci Krivokapić-Abazović-Bečić, te da preko Andrije Mandića i Milana Kneževića pokušava da opstruiše dogovor o formiranju nove vlade Crne Gore. To je bila jedna od glavnih tema razgovora između Amfilohija i Vučića na nedavnom sastanku.

Čitaj još:   Snežana, osula DRVLJE I KAMENJE: Zorica, odgovorila zbog čega se nije pojavila na suđenju (foto i video)

Javnost je mitropolita Amfilohija, zbog uspješnog organizovanja litija protiv crnogorskog Zakona o slobodi veroispovesti koje su bile uvod u obaranje režima Mila Đukanovića, počela da gleda kao nekoga ko svojim utjecajem može da zada ozbiljne glavobolje Vučiću. Đedo, kako su Amfilohija prozvali sljedbenici u Crnoj Gori, u više navrata je oštro kritikovao Vučića a mnogi njegovi nastupi, kao i javni istupi njemu bliskih vladika shvaćeni su kao pretnja za vlast u Srbiji koja je odgovarala baražnom vatrom iz režimskih tabloida.

Sukob je počeo krajem decembra 2017. godine nakon što je Amfilohije sastavio i potpisao apel za odbranu Kosova i Metohije, čiji sadržaj je bio u suprotnosti sa politikom o Kosovu za koju se zalagao Vučić.

Amfilohije je sredinom prošle godine potvrdio pisanje “Vijesti” o sukobu sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem uoči Svjetog arhijerejskog sabora Srpske pravoslavne crkve i ponovio svoju tvrdnju da je Vučić izdajnik.

Čitaj još:   KOD HRVATA, TUKLI TIGROVI, PENZIONERA: Slomili mu tri rebra, gađali ga stolicom... (foto i video)

“Vučić je izdajnik. Svojim ponašanjem i postupcima pokazuje da će izdati Kosovo. To sam rekao, ali nismo se raspravljali, jer se on meni tako ne obraća. Drugačije razgovara sa mnom”, kazao je Amfilohije.

Jednu od posljednjih “uvreda” na račun predsjednika Srbije Amfilohije je iznio krajem prošle godine kad je Vučića nazvao neznalicom, komentarišući njegovu izjavu “da crnogorska autokefalna crkva i de fakto i de jure postoji i prije uspostavljanja nezavisnosti 2006. godine”.

Mnogi su u izjavi vladike Grigorija koju je nakon izbora u Crnoj Gori dao za Nova.rs. videli i Amfilohijevu poruku da ono što se desilo u Crnoj Gori može da se dogodi i u Srbiji.

Grigorije za portal Nova.rs izjavio da osjeća veliko zadovoljstvo povodom rezultata izbora.

“Sa Lovćena nam stiže dah slobode, a sloboda je, kako kaže Njegoš, junačko imanje”, poručio je Grigorije.

Ostaje da vidimo da li će nakon poslednjeg susreta Amfilohija i Vučića “dah slobode” moći slobodno da se širi, ili će “sloboda” iziskivati nove borbe i sukobe predstavnika crnogorsko-primorske mitropolije i Srbije.

izvor: nova.rs.

(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});